Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Förbered lönesamtalet – det ger resultat

Många struntar i att förbereda sig inför lönesamtalet, visar en undersökning. Det är ett misstag, det extra förarbetet är värt mödan. Här tipsar Anna-Karin Mattsson, löneexpert på Unionen, om hur man förbereder sig bäst.
Niklas Hallstedt Publicerad 25 maj 2016, kl 08:52

Enligt en undersökning, som Unionen tidigare gjort, lägger två av tre tjänstemän i privat sektor mindre än en halvtimme på att göra sig redo för det samtal som kommer att bestämma deras lön det kommande året.

- Det är alldeles för få som förbereder sig, det finns otroligt mycket att göra säger Anna-Karin Mattsson.

De vanligaste sätten att förbereda sig på är att kolla lönestatistik, läsa kollektivavtalet och tänka igenom det gångna årets prestationer.

- Man ska lyfta fram vad man gjort.  Men det arbetet pågår hela året, därför är det viktigt att sticka in näsan till chefen och berätta vad man gör då och då.

Den som känner sig osäker på var lönen borde ligga kan kolla upp det på Unionens lönerator

Anna-Karin Mattssons bästa tips:

  • Ta reda på om företaget har löneavtal. Finns kollektivavtal har du rätt till löneökningar oavsett om företaget går dåligt eller inte.
  • Ta reda på vilka kriterier för lönesättning som gäller på företaget.
  • Skaffa dig en tydlig bild av vad du presterat under året. Ta fram konkreta exempel på hur dina arbetsuppgifter förändrats, om du fått utökat ansvar och hur du uppfyllt målen.
  • Följ upp tidigare utvecklingssamtal.
  • Läs på om hur det går för företaget. Kunskap om företaget och dess ekonomi ger möjlighet att syna chefens argument.
  • Kolla lönestatistiken. På Unionen.se hittar du marknadslöner för olika befattningar.
  • Visa upp dina resultat på ett annat sätt om du inte tycker att chefens bild av dig är rättvis. Det är inte bara vid lönesamtalet du ska övertyga din chef om att du gör ett bra jobb och förtjänar en lönehöjning, det arbetet pågår hela året.
  • Jämför dig inte med andra. Det är sällan framgångsrikt att klaga på att en kollega har högre lön.
Niklas Hallstedt