Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Har du rätt lön? Kolla själv

Nu finns den kanske bästa hjälpen inför löneförhandlingen. Unionens nättjänst löneratorn berättar vad som är en rimlig nivå i ditt yrke.
Niklas Hallstedt Publicerad 24 maj 2016, kl 14:49

Innan det är dags att prata lönehöjning med arbetsgivaren är det bra att veta i vilket spann lönerna ligger. Säg att du till exempel är innesäljare med fem år i yrket. Beroende på arbetets svårighetsgrad, din duglighet och ett antal andra parametrar skulle lönen hamna på mellan 28 500 och 31 500 kronor enligt löneratorn.

Men man bör komma ihåg att löneratorn bara visar vad som är en rimlig nivå och inte säger exakt vad du ska ha. Dessutom ger den en insyn i vilka faktorer som påverkar lönen. Här hittar du löner för ett drygt hundratal yrken.

På löneratorn kan du även få svar på ett antal mer eller mindre vanliga frågor kring lön. Det finns dessutom möjlighet att träna inför det kommande lönesamtalet. Vad svarar du om arbetsgivaren påpekar att verksamheten går dåligt och att du därför inte kan förvänta dig så mycket? Att du förstår och är nöjd med det du får? Eller att du presterat bäst av alla och bör få en rejäl höjning?

Niklas Hallstedt