Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

”Chefer måste kunna vara föräldrar"

Chefstjänster måste utformas så att de blir mer flexibla och mindre sårbara. Även chefer ska kunna vara föräldralediga och vabba, det anser Unionen.
Ola Rennstam Publicerad 7 januari 2020, kl 10:49
"Lojalitet och många timmar på jobbet belönas och uppmuntras," säger Lina Andersson, likabehandlingsexpert på Unionen. Illustration: Fredrik Tjernström

Många chefer tvingas arbeta under sin föräldraledighet och när de är hemma och tar hand om sjuka barn. Det beror på att chefstjänsterna på många företag är omgärdade av en kultur att jobba mycket och en outtalad förväntan att ständigt vara tillgänglig. Det menar Lina Andersson, likabehandlingsexpert på Unionen.

Läs mer: Föräldralediga chefer jobbar hemma

– Chefstjänsterna är utformade så att de blir sårbara för frånvaro. Uttalade krav från arbetsgivare om att man inte kan vara chef och förälder samtidigt är ovanligt, det handlar snarare om att lojalitet och många timmar på jobbet belönas och uppmuntras. Och den kulturen är ofta skapad av personer som inte tagit så stort ansvar för hem och barn, säger hon.

För att inte gå miste om viktiga uppdrag och inflytande väljer många chefer att ta kortare perioder av föräldraledighet. Enligt Unionen är det viktigt att arbetet utformas så att det är möjligt att vara borta en längre tid utan att straffas.

– Det får inte vara så att man kommer tillbaka till en mindre kvalificerad tjänst än tidigare eller att det inte går att lägga över projekt på andra personer. Arbetsgivaren har en tydlig skyldighet att förebygga detta och har huvudansvaret för att skapa ett föräldravänligt arbetsliv, säger Lina Andersson.

Enligt Unionen måste utformningen av chefstjänsterna ifrågasättas så att de blir mer flexibla.

– Det är inte självskrivet att chefstjänster måste vara organiserade som de är i dag. Det måste funka att ha den här typen av tjänster, även om man tar ansvar för barn.

Flera av Unionens undersökningar har visat att lång föräldraledighet ofta är dåligt för löneutveckling, karriär och möjlighet till kompetensutveckling.

– Självklart är barn och karriär lika viktigt för män som för kvinnor. Det handlar snarare om en kultur som inte främjar ett jämställt föräldraskap och karriär eftersom man på de arbetsplatser som inte arbetar aktivt med att göra chefskapet föräldravänligt måste välja antingen eller.

Ledarskap

Experten blev en katastrof som chef

När teamets främsta medarbetare utnämndes till chef visade han sig vara helt ointresserad av att leda andra. Ledarskapsexperten Charlotta Wikström tipsar om hur ska man tänka när någon inte fungerar i sin ledarroll.
Ola Rennstam Publicerad 16 januari 2023, kl 14:00
Chef sitter isolerad i en glasbur där medarbetarna inte kan nå honom.
Många gör misstaget att befordra sin bästa specialist till chef. Att vara expert gör inte automatiskt personen till ett chefsämne. Illustration: Dennis Eriksson

FRÅGA MENTORERNA

Chef & Karriär är Kollegas systertidning och vänder sig till dig som är chef och medlem i Unionen.

Har du en fråga om ledarskap till någon av våra mentorer i Chef & Karriär. Mejla [email protected]

FRÅGA: Mitt företag har ett 40-tal anställda. I ett av teamen har det jobbat en medarbetare som alltid varit ett par snäpp vassare än de övriga, han har varit den som alla frågat om hjälp i komplicerade ärenden och hans kompetens har även värdesatt av våra kunder.

Han har länge velat kliva upp i en ledarroll men jag har varit motsträvig eftersom han tillfört gruppen – och bolaget – så mycket. Men när det för ett halvår sedan uppstod en ledig tjänst fick han den, mest för att inte förlora honom till en konkurrent som ryckte i honom. Nu har det dock visat sig att han inte alls fungerar som chef, han verkar inte intresserad av att leda andra. Jag tycks ha misstagit mig på hans ledarskapsegenskaper och nu har det börjat uppstå missnöje. Hur ska jag göra?
 

SVAR: Du tycks ha begått det klassiska misstaget att befordra din bästa specialist. Och du är inte ensam. Talangbrist leder till att många inte är tillräckligt noggranna med att matcha personlighet, drivkrafter och förväntningar med den nya rollen i samband med rekryteringar. Dagens ledare måste ha ett brinnande intresse för att utveckla andra snarare än sig själv.

Detta kan vara en väg framåt:

Gör en noggrann problemanalys genom individuella samtal. Det räcker inte med att några medarbetare har klagat. Vad exakt är det som de inte är nöjda med och varför? Ibland kan det vara en tongivande person som driver ”klagomuren” framför sig på felaktiga grunder. Förhåll dig neutral med inställningen att situationen ska lösas och att alla har ett ansvar att hjälpa till. Häng inte ut chefen.

Ge chefen feedback. Var tydlig med att du vill att han ska lyckas, är beredd att stödja honom men att det måste till en tydlig förändring. Klargör vad du förväntar dig, vilka beteenden du vill se mer av och vilka beteenden du inte vill se. Förklara de negativa konsekvenserna för organisationen. Feedbacksamtalet blir jobbigt så förbered dig väl och kom ihåg att det är beteenden – inte personlighet – som ska förändras.
Säkerställ att han verkligen
vill ändra sig.

Ge chefen en rejäl chans att ändra sig. Jag har sett många dåliga chefer utvecklas genom bra coachning och regelbunden uppföljning. Om det inte fungerar måste du våga flytta på honom. Fundera ut en reträttplats. Ibland kan chefer som hamnat i fel roll uppleva det som en befrielse att få ta ett kliv åt sidan.

Det kan komma mycket gott ur den här situationen. Du kommer lära dig saker som du har nytta av i framtiden, framför allt att vara noggrann med rekryteringar, både interna och externa. Vi har inte råd att slarva.

Charlotta Wikström

GÖR: Senior Advisor på Stardust Consulting.

ÅLDER: 64 år.

KÄND FÖR: Har skrivit bestsellern Vinnande mentorskap – en praktisk handbok.

KARRIÄR: Civilekonom DIHR, 15 år inom SAS-koncernen. Har jobbat på Telia, Com Hem och Stockholmsbörsen, samt som HR-direktör på Eniro.

Läs fler frågor till Chef & Karriärs mentorer: