Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Tillit måste förtjänas

Har du varit i en grupp med dolda agendor och misstro? Du vill bara få stopp på det snabbt, få medarbetarna att lita på dig som chef och på varandra. Men det finns ingen så kallad quick fix. Tillit måste växa fram, och för att det ska hända krävs öppenhet.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 29 november 2021, kl 09:28
Christopher Hunt
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Chef & Karriär och Kollega. Christopher Hunt

”Suck, nu har chefen varit på kurs.” Det är väl en klassisk reaktion när du som chef kommer tillbaka efter utbildning, fast besluten att testa en ny modell för coachning eller ett upplägg för konferensens idéarbete eller vad det nu kan vara. Men så bottnar du inte helt i metodiken och det märks såklart och därför blir det bara ett försök och sedan gör du som vanligt igen.

Jag erkänner att jag har varit på kurs och tänkt att de så kallade verktygslådorna som presenteras är ”mycket väsen för lite ull, som gumman sa när hon klippte grisen”. Men det finns också guldkorn: modeller som tydliggör hur vi människor fungerar tillsammans.

Ett sådant exempel är öppenhet- och tillitspiralen. Den visar att ju mer öppenhet det finns i en relation eller grupp, desto starkare blir tilliten. Och tvärtom: tillit föder öppenhet. Som leder till mer tillit, och så vidare i en positiv spiral.

Om chefen är öppen ökar medarbetarnas tillit. Inte på stört, det räcker inte att säga: du kan lita på mig. Tillit måste förtjänas. Men väl där så funkar utveckling bättre, med färre misstankar om dolda agendor och mer samarbete. Läs vår artikel om tillitsbaserat ledarskap så får du tips på vägen mot större öppenhet och mindre kontroll.

Läs mer: Så funkar tillitsbaserat ledarskap

Ledare

Göra världen bättre

Vi har firat in det nya året men i världen är det samma gamla elände. Men det finns ljuspunkter. Till exempel Morgan Collin som bestämde sig för att göra nytta och tillverka kaminer för leverans till Ukraina.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 18 januari 2023, kl 09:02
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Snart har kriget i Ukraina pågått ett år. Vladimir Putin och hans militär gör sitt bästa för att knäcka motståndet, bland annat genom att slå ut kraftverk och eltillförsel för människor som lever där det blir väldigt kallt på vintern.

När konstruktören Morgan Collin hörde om detta på nyheterna bestämde han sig för att göra något. Han satte igång att designa och tillverka kaminer för leverans till Kiev. Ett antal Unionen-medlemmar hakade på och arbetsgivaren har upplåtit lokaler för arbetet. Jag rekommenderar dig att läsa vår artikel om Morgan och hans kollegor – deras insats sprider glädje och hopp mitt i allt elände.

Det är ju lätt att deppa ihop över att demokrati, fred och mänskliga rättigheter hotas och kränks

För elände finns det ju gott om. I Iran till exempel där människor fängslas och döms till döden för att de deltagit i demonstrationer mot att den 22-åriga Mahsa Zhina Amini greps av moralpolisen i Teheran och sedan dog i deras förvar. Hennes brott: hon ansågs inte bära sin huvudsjal på rätt sätt.

Och journalister som skriver om protesterna råkar illa ut. I december satt 62 journalister i fängelse i Iran, gripna för att de gör sitt jobb och rapporterar om den sanna verkligheten.

För övrigt slogs ett sorgligt rekord i slutet av förra året: 363 journalister satt fängslade runt om i världen, så många har det aldrig varit tidigare, enligt organisationen Committee to Protect Journalists. Fackligt arbete är också farligt på många håll i världen, till exempel i Myanmar som Kollega skrev om i höstas.

Då får man försöka ta sig i kragen

Det är ju lätt att deppa ihop över att demokrati, fred och mänskliga rättigheter hotas och kränks. Men då får man försöka ta sig i kragen och vara lite mer som Morgan Collin – han med kaminerna till Ukraina – tänker jag. Man får se till att agera för att göra världen lite bättre.

Jobba ideellt, skänk pengar till välgörande ändamål, engagera dig fackligt, säg ifrån mot rasism och sexism – alla kan vi göra något för ett mänskligare samhälle.