Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Tillit måste förtjänas

Har du varit i en grupp med dolda agendor och misstro? Du vill bara få stopp på det snabbt, få medarbetarna att lita på dig som chef och på varandra. Men det finns ingen så kallad quick fix. Tillit måste växa fram, och för att det ska hända krävs öppenhet.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 29 november 2021, kl 09:28
Christopher Hunt
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Chef & Karriär och Kollega. Christopher Hunt

”Suck, nu har chefen varit på kurs.” Det är väl en klassisk reaktion när du som chef kommer tillbaka efter utbildning, fast besluten att testa en ny modell för coachning eller ett upplägg för konferensens idéarbete eller vad det nu kan vara. Men så bottnar du inte helt i metodiken och det märks såklart och därför blir det bara ett försök och sedan gör du som vanligt igen.

Jag erkänner att jag har varit på kurs och tänkt att de så kallade verktygslådorna som presenteras är ”mycket väsen för lite ull, som gumman sa när hon klippte grisen”. Men det finns också guldkorn: modeller som tydliggör hur vi människor fungerar tillsammans.

Ett sådant exempel är öppenhet- och tillitspiralen. Den visar att ju mer öppenhet det finns i en relation eller grupp, desto starkare blir tilliten. Och tvärtom: tillit föder öppenhet. Som leder till mer tillit, och så vidare i en positiv spiral.

Om chefen är öppen ökar medarbetarnas tillit. Inte på stört, det räcker inte att säga: du kan lita på mig. Tillit måste förtjänas. Men väl där så funkar utveckling bättre, med färre misstankar om dolda agendor och mer samarbete. Läs vår artikel om tillitsbaserat ledarskap så får du tips på vägen mot större öppenhet och mindre kontroll.

Läs mer: Så funkar tillitsbaserat ledarskap

Ledare

Chef: Sluta mikrostyra

Vilken typ av ledare är du? Om du är sorten som vill peta i detaljer kan det vara fiffigt att öva på att släppa på kontrollen. Både för verksamsamhetens och din egen skull.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 30 maj 2023, kl 09:00
Helena Ingvarsdotter.
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg

Mina söner är vuxna och det är underbart men det finns sådant jag saknar från åren när de var yngre. Till exempel att stå vid – oftast blåsiga men emellanåt också soliga – konstgräsplaner och titta på ungdomsfotboll. Nåja, allt var ju inte kul, det fanns hetsiga föräldrar och tyvärr barn som hamnade i kläm när elittänkandet fick för stor plats. Men de allra flesta som engagerade sig var toppen.

En av de saker man blir observant på som förälder till idrottande barn är vilken ledarstil tränare och ledare har. När det handlar om att coacha ett lag under en match finns det två huvudspår. Den ena sortens tränare är aktiv vid sidlinjen och ropar instruktioner hela tiden och den andra håller sig mer i bakgrunden, pratar bara taktik före matchen och i pausvilan.

En ledare som mikrostyr får kanske goda resultat på kort sikt

Jag kom att tänka på det när jag läste vår artikel om kontrollbehov. En ledare som mikrostyr får kanske goda resultat på kort sikt, men det kan också hämma utveckling. När en chef deltar i alla små beslut riskerar medarbetarna att bli passiva. Vilken sort tillhör du?

Om du misstänker att du är lite för kontrollerande i ditt ledarskap ska du inte misströsta, det går att öva sig på att släppa. Något som också kan minska pressen och stressen för din egen del.