Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

När det pratas bakom ryggen

Ni vet den där känslan när söndagen inte längre är helg och vila, utan en känsla av ångest inför morgon­dagen. När tanken på att det snart är måndag igen framkallar känslor av illamående och plötslig huvudvärk.
Susanna Lundell Publicerad

Och på måndagsmorgonen, frukosten som växer i munnen och huvudet som känns som en jättestor basketboll. Vad som helst, en influensa, magsjuka eller en rotfyllning känns som rena drömmen i jämförelse med det som ska hända dagen efter.

Nu tänker jag inte på barn som går i skolan, utan om vuxna människor som har ångest över att gå till jobbet. En del av dem blir till och med sjuka av sin oro över att möta plågoandarna.
Så ska det förstås inte behöva kännas när man tänker på att gå till jobbet nästa morgon, men för en del är det den bistra verkligheten.

En fjärdedel av tjänstemännen säger i en färsk undersökning som Novus opinion har gjort på uppdrag av Kollega, att det förekommer mobbning på deras nuvarande arbetsplats. För många av dem är glåpord, undanhållande av information och en känsla av utanförskap en stor del av vardagen. Det kan handla om allt från att aldrig bli tillfrågad om att gå med och äta lunch, till att inte hitta sina pärmar i arbets­rummet därför att någon kollega medvetet har flyttat på dem.

När kränkande särbehandling uppstår på arbetsplatsen, sätter många sitt hopp till att cheferna ska ta tag i situationen. Av dem som svarat på undersökningen, säger nästan hälften att de tagit upp problemet med sin chef, men sju av tio upplever inte att chefen har tagit tag i de problem som påtalats. Det är naturligtvis allvarligt, eftersom det också undergräver förtroendet för att problemet tas på allvar på arbetsplatsen.

Om inte cheferna aktivt säger att beteenden inte är okej, kan de anställda tro att det är fritt fram att fortsätta.
När kollegor eller chefer behandlas illa, vill de flesta förstås tro att de skulle våga gripa in och säga ifrån. Undersökningen visar att sju av tio tror att de skulle våga säga ifrån om de såg någon på jobbet bli mobbad. Dock är verkligheten långtifrån alltid så positiv. Ofta vågar anställda inte säga ifrån, även om de gärna skulle vilja när någon blir illa behandlad. En förklaring kan vara rädslan att bli av med sitt jobb, eller rädslan för att själv bli mobbad. Därför väljer fler att vara tysta trots att de egentligen skulle vilja säga ifrån.

Naturligtvis är det allvarligt att många tjänste­män upplever att cheferna inte gör något åt mobbningen på arbetsplatserna och det även­tyrar också viljan att verkligen berätta när något är fel. Det är viktigt att både kollegor och chefer vågar agera när de får kännedom om kränkande särbehandling, annars ökar risken för att tystnaden breder ut sig på arbetsplatserna. Ingen ska behöva ha ont i magen när söndags­kvällen närmar sig för att det är arbetsdag dagen efter.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

I Karl-Bertil Jonssons fotspår

En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin när världsläget är mörkt. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare. Men vi får inte släppa hoppet.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 19 december 2024, kl 10:05
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Snart är det jul och säkert kommer några av er titta på Karl-Bertil Jonssons julafton på tv mellan pepparkakor och paketöppning. Den tecknade sagan handlar om tonåringen som bestämmer sig för att ta rika människornas julklappar och ge till de fattiga och utslagna. Jag säger inte att hans metod är den bästa – jag tänker inte uppmana till stöld – men visst behövs åtgärder som minskar klyftorna och polariseringen i samhället just nu.

För läget är på många sätt mörkt, med krig och konflikter. En av världens största demokratier har valt en president som byggt sin kampanj på att elda på hat och misstro mellan människor. Här hemma blir vardagen tuffare när arbetslösheten når nya rekordnivåer. För många kommer det inte att bli ”en välsignad jul” som Karl-Bertils ömma moder önskar sig.

Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande

Det är svårt att stå ut med eländet. En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare, vilket i sin tur ökar polariseringen.

Men den vägen leder bara till cynism och själviskhet. Vi måste göra tvärtom. Välja hoppet och ljuset, trots allt. För vår egen skull – men också för alla andras. 

Det betyder inte att vi ska blunda för verkligheten eller förneka det som är tungt, men vi ska agera. Engagera oss i föreningar, i facket, gå ut och nattvandra, träna ett gäng ungar i fotboll – helt enkelt hugga i där vi kan. Hitta tröst i musik, film och böcker, eller kanske naturen. Det är vår plikt som människor att odla det positiva, som en motkraft. Som den store humanisten Tage Danielsson – han som skrev sagan om Karl-Bertil Jonsson – också sa:

”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.
Det kan vara tungt, men man måste försöka.
Om man ger upp och drunknar i sorgen, ökar man världens elände.”