Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Katastrofala chefer

Brist på empati och avsaknad av respekt för medarbetarna, självcentrerad och kontrollerande … Två gånger under mitt yrkesliv har jag haft chefer med dessa egenskaper.
Publicerad 28 augusti 2019, kl 17:00
Niklas Hallstedt.
Niklas Hallstedt, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Foto: Christopher Hunt

Och jo, de här cheferna var inget annat än rena katastrofer för arbetsplatsen och medarbetarnas välmående. Sjukskrivningarna avlöste varandra och det gick snart inte en dag utan att folk grät i korridorerna.

Den erfarenheten är jag inte ensam om. Sju av tio av Unionens medlemmar har haft en chef som fått medarbetare att må dåligt, enligt den undersökning vi låtit göra. Det är inte konstigt – studier visar att personer med så kallade psykopatologiska drag är överrepresenterade på ledande poster.

Hur hanterar man då situationen? Många byter jobb. Ett alternativ som ingen borde tvingas till, men som kanske är nödvändigt för att undvika att bli sjuk.

Andra gör som jag, biter ihop och håller sig undan. Det är inte roligt, men kan fungera. Chefer som skadar verksamheten har trots allt ofta en kort livslängd – de ryker när arbetsgivaren så småningom inser hur det står till.

Niklas Hallstedt 
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

 

PS. Långtifrån alla chefer 14 är usla. 60 procent i vår undersökning har haft en riktigt bra chef!