Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Hjälp dina medarbetare att stänga av!

Förmodligen ser du som läser detta fram emot sköna veckor i hängmattan långt bort från skrivarens surr och mejlens plingande. Eller också har du redan påbörjat din ledighet.
Susanna Lundell Publicerad 14 juni 2013, kl 12:22

Oavsett om du redan är i ledighetens förlovade land eller längtar dit, har du säkert planerat din semester och fått den beviljad.  Jättebra. Men hur tar du ansvar för att inte glömma bort den osynliga gränsen mellan jobb och ledighet?

Om du är chef och läser detta vill jag att du reflekterar över inte bara din semester utan också dina medarbetares. Om du stannar upp en stund och rannsakar dig själv, vilka krav har du då på dina medarbetare under sommaren? Utgår du ifrån att de är lediga på sin semester, att de stänger av sin mobil och inte kollar sin jobbmejl förrän de är tillbaka?

Eller är det så att du har krav på dig från dina chefer, krav som också gör att du är otydlig mot med­arbetarna? Du säger "ha en skön ledighet ", men förutsätter samtidigt att de indirekt ska förstå att de ska kolla sin mejl då och då och lyssna av telefonen om något akut dyker upp.

Sanningen är den att gränsen mellan att vara ledig och att jobba har suddats ut och vad värre är att den för många blivit osynlig. En gräns som ingen ser eller tänker på när de överskrider riskerar att inte fylla sitt syfte. För handen på hjärtat - vi behöver både arbete och vila för att må bra. Det som tröttar ut och riskerar att få oss att hamna i långsiktig ohälsa är ofta otydligheten. För att känna energi och glädje i såväl arbete som privatliv behöver anställda känna att de kan stänga av med chefens goda minne. Att en dag på stranden inte måste innebära att jobbmobilen ligger påslagen i strandväskan. Att en härlig sommarkväll kan avnjutas med gott samvete utan känslan av att behöva koppla upp sig för att kolla jobbmejlen.

Du som chef kan faktiskt göra skillnad. Det kan vara din tydlighet som avgör om medarbetarna kommer tillbaka utvilade och glada efter semestern. Hjälp dina medarbetare att stänga av. Tala om att de ska tänka på mejlboxen som anställda förr tänkte på den vanliga snigel­posten. Efter semestern började man med att gå igenom sin posthög. Det går att göra samma sak med mejlen.

Och du som inte är chef kan själv öka dina möjligheter till en riktigt bra ledighet genom att lägga ett automatiskt svar i mejlen att du är på semester. Tala in ett svarsmeddelande  i jobb­telefonen så blir det lättare att stänga av och ladda batterierna. Om vi hjälps åt med att påminna varandra om att gränsen mellan arbete och fritid faktiskt finns där får både anställda och chefer en bättre ledighet.
Ha en avkopplande sommar! 

Ledare

Hur nära ska chefen gå i utvecklingssamtalet?

Nu är tiden för utvecklingssamtalen på många arbetsplatser. Men hur personliga ska de vara egentligen?
Helena Ingvarsdotter Publicerad 13 februari 2024, kl 12:58
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg.

Så här års håller vi utvecklingssamtal. Följer upp tidigare mål och skapar nya samt listar behovet av kompetensutveckling. Men syftet är även att nå ökad arbetsglädje och då måste samtalet dessutom bli personligt. Det är inte alla bekväma med, att hamna i fokus. Man kan vara blyg. Eller motståndare till upplägget.

”Varför ska vi utvecklas hela tiden? Räcker det inte att vi gör det vi ska?” Ungefär så sa en medarbetare till mig för många år sedan. Bakom låg, tror jag, en önskan att ”få vara som man är”. 

Räcker det inte att vi gör det vi ska?

Ska chefer försöka ändra beteenden? Jag tycker att det finns något som skaver med det – vi människor är olika och det är bra. Ett korrigerande kan skapa en känsla av att inte duga. Å andra sidan påverkar vissa beteenden andras arbetsmiljö negativt och måste stävjas.

Som så mycket annat i ledarskapet är det en balansgång, och lätt att kliva fel. Jag tror ändå på att våga gå nära, för ibland är det först då de viktigaste sakerna uppdagas – som att någon innerst inne inte trivs i nuvarande roll eller är på väg mot överansträngning.