Det är lite av en uppochnedvänd värld: den som jobbar mest är den som blir av med jobbet först.
Det är verkligheten för många. Vill du ha ett jobb att gå till i morgon räcker det inte med att göra ditt bästa. Du måste dessutom fortsätta utvecklas.
Det här vet cheferna. I vår undersökning svarar 9 av 10 att kompetensutveckling är mycket eller ganska viktigt för att vara fortsatt attraktiv som chef.
Läs mer: 53 procent får inte kompetenslyft
Men tidsbrist sätter käppar i hjulet. I chefernas prioriteringslistor hamnar kompetensutveckling en bra bit ned. De väljer att utföra sina dagliga uppgifter i vetskap om att ingen annan gör dem i deras ställe. Vilket kan leda till att de kan vara arbetssökande i morgon.
Läs mer: 4 röster om att få ny kompetens
Det är en personlig tragedi, men på sikt också en del i ett nationellt misslyckande. Rätt kunskap och erfarenhet är avgörande för Sveriges konkurrenskraft.
Därför är det inte överraskande att kompetensutveckling finns med som en tung pjäs i de förhandlingar om arbetsrätten mellan fack och arbetsgivare som drog i gång nyligen.
För arbetsgivarna som pratar om bristen på kompetens finns anledning till självrannsakan. För vem bär ansvar för att medarbetarna inte hinner lära nytt?
Niklas Hallstedt
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare