Johnny Depp är den sexigaste mannen i världen, enligt magasinet som jag läser över axeln på en medresenär på bussen. Nyligen har jag också tagit del av vilka som tjänar mest i min kommun, vilka som anses mäktigast i Sverige och vilka som har Sveriges vackraste hem.
Vi lär oss tidigt att jämföra oss med andra. Vem är starkast i klassen? Vem får vara Lucia? Vem har den finaste cykeln? Inte sällan understöds det av våra föräldrar som grundlägger den jämförelsenoja som vi ibland tar med oss in i vuxenlivet. Tyvärr mot bättre vetande, eftersom det är tydligt att personer som inte ägnar sig åt social jämförelse mår mycket bättre.
Vi behöver naturligtvis jämförelser. De fungerar som referenspunkter och är nödvändiga för att bringa ordning: Juni är mindre regnrik i år än i fjol. Resultatet är bättre än förra månaden. Jämförelser hjälper oss att sätta saker i sitt sammanhang. Svårigheterna stöter vi på när vi jämför oss själva negativt med andra: Jag önskar att jag var lika smal som Sven. Jag önskar att jag var lika framgångsrik chef som Karin.
Av några blivande chefer som jag coachar fick jag frågan varför företaget varje månad jämför uppnådda ekonomiska resultat mellan olika avdelningar. De menade att det marginellt kan stärka avdelningarna i topp men till priset av att placera en mental sjunkbomb i de personer som tillhör avdelningarna i botten. Klok reflektion.
Det finns inget positivt som kommer ur ständiga jämförelser med andra. Ångesten kan bli påtaglig och som chef kan din förmåga att leda dig själv och andra hindras. Jag jämför också, men bara med mig själv eller t ex min enhets resultat månaden innan.
Denna månad är jag 2 procent sexigare och enhetens resultat är 15 procent bättre!
Mats Andersson, regionchef på Sweco