Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Matnyttiga tips till osäkra skribenter

Blir du nojig när chefen ber dig skriva en rapport eller sitter du i timmar och filar på utkast till vanliga mejl? Skrivkramp är en inte alltför ovanlig tjänstemannaåkomma men den går att bemästra genom en del enkla knep och övningar, enligt författarna bakom Skrivarkokboken.
Johanna Rovira Publicerad

Skrivarkokboken är utbildningsföretagets Ordrums fjärde bok i kokbokskonceptet. Tidigare har man bland annat tacklat problemen med att tala inför grupp och hålla meningsfulla möten, genom att koka ner tips och råd till enkla och pedagogiska receptsamlingar. 

- Jag tror att väldigt många anställda i dag måste skriva i sina jobb, men få har lärt sig hur man gör rent formellt.  Osäkerheten kan för många innebära en börda, precis som det är ångestfyllt för många att tala inför grupp, säger Fredrik Mattsson, journalist och en av fyra författare bakom kokboken. 

Alla kanske inte kan bli hyllade stilister genom att läsa Skrivarkokboken, men många kan bli mycket bättre på att skriva genom att öva sig, resonerar författarna. Boken tar upp såväl enkla skrivregler och matnyttiga stalltips som hur man strukturerar en text och undviker vanliga fällor. 

- Många språkregler har luckrats upp och numera kan man skriva rätt på flera sätt. Men vissa regler måste man känna till för att läsarna inte ska hänga upp sig på felen och missa själva budskapet.

Boken innehåller även 25 handfasta textexempel som en oerfaren skribent kan ha nytta av, alltifrån hur man författar ett beslutsunderlag till hur man producerar texter till sociala medier.

- Det finns en del formella skillnader i hur man bör tänka beroende på vilken typ av text man skriver, men mycket av det vi tar upp är allmängiltiga råd som man kan använda sig av i texter av alla de slag.

- Ett av de viktigaste råden är att fundera över varför man skriver.  Jag tror att många texter man författar på jobbet görs för att en chef sagt åt en att skriva, men om du inte vet varför du skriver kommer inte dina läsare att få ut så mycket av texten heller, säger Fredrik Mattsson. 

5 tips till osäkra skribenter:

  1. Läs det du skrivit högt för dig själv - det kan hjälpa dig att hitta många fel med texten.
  2. Låt en kollega läsa texten. Två par ögon ser mer än ett par. 
  3. Skriv inte i affekt. Om du ändå gör det, vänta till dagen efter med att skicka det.
  4. Sätt igång bara. Väntar du på att hitta en bra struktur kommer texten aldrig att bli skriven, dispositionen dyker upp under skrivandets gång. Sen får du vara beredd att stryka text.
  5. Variera meningarnas längd. Det ger dynamik och underlättar läsandet. 

Ur Skrivarkokboken av Erik Mattsson, Fredrik Mattsson, Marit Larsdotter och Ulf Schönberg, Ordrum. Utgiven hösten 2015

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan

Sju av tio företagsledare har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Men deras anställda blir utan. Det visar en undersökning som Unionen har gjort.
David Österberg Publicerad 8 oktober 2024, kl 15:29
Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan: En ny undersökning från Unionen visar att sju av tio företagsledare har fått kompetensutveckling det senaste året, medan många anställda saknar samma möjligheter. Kompetensbrist hindrar Sveriges tillväxt.
Kompetensutveckling för chefer, inte för anställda. Unionens undersökning avslöjar att 70% av företagsledarna har vidareutbildat sig, men endast 41% av tjänstemännen i privat sektor har fått samma chans. Brist på rätt kompetens är ett stort tillväxthinder i Sverige. Foto: Colourbox.

Varje år gör fackförbundet Unionen en undersökning om vilka möjligheter tjänstemännen har att få kompetensutveckling. Den återkommande slutsatsen är att möjligheterna är små men behovet stort.

I den senaste undersökningen svarade sex av tio att de måste få vidareutbildning för att de ska fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden. En av tre tror att de kommer att behöva öka sin kompetens genom utbildning de inte kan få via sin arbetsgivare.

Samtidigt visar flera undersökningar att brist på rätt kompetens är det största hindret för tillväxt i Sverige. 

Höga chefer får mer utbildning

I en ny undersökning har Unionen frågat företagsledare om de har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Enligt den svarar sju av tio att de har det. Motsvarande siffra för tjänstemän i privat sektor är 41 procent.

– Det är så klart positivt att företagsledare har förstått att man på dagens arbetsmarknad ständigt måste kompetensutveckla sig, men för att bygga en organisation som är redo för framtiden måste det även investeras i anställdas kompetens. Frågan är inte längre om företag har råd att satsa på kompetensutveckling – utan om de har råd att låta bli, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Anställda med låg lön får mindre kompetensutveckling

Redan 2019 visade en rapport från den fackliga organisationen PTK att arbetsgivare snålar på kompetensutveckling. Under ett år deltog ungefär hälften av de anställda i en kurs. En fjärdedel av kurstimmarna lades på obligatoriska kurser i hälsa och säkerhet, varav somliga är lagstadgade.

De med lägre löner och osäkra anställningsvillkor får i genomsnitt mindre kompetensutveckling än de med högre lön och tillsvidareanställning. Chefer eller anställda med längre utbildning får mer kompetensutveckling än andra, enligt rapporten.

Unionens tips till företagsledare 

  • Se löpande över företagets kompetensbehov.
  • Säkerställ att anställda har rätt färdigheter för att möta dagens och framtidens behov.
  • Ta höjd för kompetensutveckling i budgetarbetet.
  • Se till att anställda får utvecklingstid under ordinarie arbetstid, och justera arbetsbelastningen därefter.
  • Se till att anställda efter längre frånvaro får kompetensutveckling.
  • Erbjud kompetensutveckling på lika villkor för alla anställda.