Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Matnyttiga tips till osäkra skribenter

Blir du nojig när chefen ber dig skriva en rapport eller sitter du i timmar och filar på utkast till vanliga mejl? Skrivkramp är en inte alltför ovanlig tjänstemannaåkomma men den går att bemästra genom en del enkla knep och övningar, enligt författarna bakom Skrivarkokboken.
Johanna Rovira Publicerad

Skrivarkokboken är utbildningsföretagets Ordrums fjärde bok i kokbokskonceptet. Tidigare har man bland annat tacklat problemen med att tala inför grupp och hålla meningsfulla möten, genom att koka ner tips och råd till enkla och pedagogiska receptsamlingar. 

- Jag tror att väldigt många anställda i dag måste skriva i sina jobb, men få har lärt sig hur man gör rent formellt.  Osäkerheten kan för många innebära en börda, precis som det är ångestfyllt för många att tala inför grupp, säger Fredrik Mattsson, journalist och en av fyra författare bakom kokboken. 

Alla kanske inte kan bli hyllade stilister genom att läsa Skrivarkokboken, men många kan bli mycket bättre på att skriva genom att öva sig, resonerar författarna. Boken tar upp såväl enkla skrivregler och matnyttiga stalltips som hur man strukturerar en text och undviker vanliga fällor. 

- Många språkregler har luckrats upp och numera kan man skriva rätt på flera sätt. Men vissa regler måste man känna till för att läsarna inte ska hänga upp sig på felen och missa själva budskapet.

Boken innehåller även 25 handfasta textexempel som en oerfaren skribent kan ha nytta av, alltifrån hur man författar ett beslutsunderlag till hur man producerar texter till sociala medier.

- Det finns en del formella skillnader i hur man bör tänka beroende på vilken typ av text man skriver, men mycket av det vi tar upp är allmängiltiga råd som man kan använda sig av i texter av alla de slag.

- Ett av de viktigaste råden är att fundera över varför man skriver.  Jag tror att många texter man författar på jobbet görs för att en chef sagt åt en att skriva, men om du inte vet varför du skriver kommer inte dina läsare att få ut så mycket av texten heller, säger Fredrik Mattsson. 

5 tips till osäkra skribenter:

  1. Läs det du skrivit högt för dig själv - det kan hjälpa dig att hitta många fel med texten.
  2. Låt en kollega läsa texten. Två par ögon ser mer än ett par. 
  3. Skriv inte i affekt. Om du ändå gör det, vänta till dagen efter med att skicka det.
  4. Sätt igång bara. Väntar du på att hitta en bra struktur kommer texten aldrig att bli skriven, dispositionen dyker upp under skrivandets gång. Sen får du vara beredd att stryka text.
  5. Variera meningarnas längd. Det ger dynamik och underlättar läsandet. 

Ur Skrivarkokboken av Erik Mattsson, Fredrik Mattsson, Marit Larsdotter och Ulf Schönberg, Ordrum. Utgiven hösten 2015

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Lista: Utbildningar som ger jobb direkt

Fler söker sig till yrkeshögskolor vars koncept är att ha utbildningar som utgår från marknadens behov. Här är ett urval utbildningar på yrkeshögskola där det är störst chans att få jobb efter examen.
Johanna Rovira Publicerad 9 juni 2025, kl 06:00
Man skriver ut något på 3D-skrivare
95 procent av alla automationtekniker fick jobb inom ett år efter avslutad utbildning på yrkeshögskola. Foto: Colourbox

Vill du snabbt ut i arbetslivet utan att lägga flera år på studier? Då kan en yrkesutbildning vara rätt väg att gå. Många korta utbildningar leder direkt till jobb – ofta inom branscher där det råder stor efterfrågan på arbetskraft. Här är några av de mest eftertraktade yrkena.

Bank och försäkring

Kan du tänka dig att jobba på bank eller på ett försäkringsbolag har du stora möjligheter att få jobb efter yrkeshögskolan. 98 procent av alla som utexaminerades 2023, hade jobb året därpå. I år är antalet utbildningsplatser på yrkeshögskolorna 165, men trycket på utbildningen är betydligt högre än vad det finns platser. 2024 var det 2486 sökande till 170 platser. 

Arbetsmiljö och arbetsskydd

Till denna utbildningsinriktning hör till exempel arbetsmiljöingenjörer, som också har lätt att få jobb enligt Myndigheten för yrkeshögskolans senaste statistik. Även här fick nästan alla, 98 procent, som tagit examen, jobb efter avklarad utbildning. I år finns dock bara 87 utbildningsplatser. 

Logistik, spedition och transport

Jobb inom detta utbildningsområde finns det behov av över hela landet. 97 procent av de nybakade logistikerna och speditörerna fick jobb efter avslutad utbildning. I år finns 195 utbildningsplatser. 

Drifttekniker 

Drifttekniker kan få jobb både inom den kommunala sektorn och i det privata näringslivet. 96 procent av de som gått programmet svarar att de fått jobb efter sin examen 2023. Antalet utbildningsplatser i år är 271. 

Kyl- värmepumps- och ventilationstekniker

Kommer du in på en av de 251 utbildningsplatserna inom denna utbildningsinriktning kommer du sannolikt att ha lätt att få jobb framöver.  96 procent av alla som gick ut 2023 fick jobb.

CAD-tekniker/konstruktör

Den som har håg för teknisk design kan bli CAD-ritare eller 3D-tekniker som det också kallas.  95 procent av de nyblivna CAD-konstruktörerna fick jobb vid senaste mätningen och antalet utbildningsplatser i år är 345. 

Produktionstekniker

95 procent av samtliga som gick ut 2023 fick jobb efter examen inom denna utbildningsinriktning. Men alla jobbar nödvändigtvis inte inom det område de utbildats för. När de gäller just de nybakade produktionsteknikerna uppskattar närmare en femtedel att deras nuvarande jobb inte överensstämmer med det yrke de utbildats för. Det finns ändå fortsatt stort behov av produktionstekniker – i år finns 496 utbildningsplatser. 

Automationstekniker

95 procent i jobb efter avklarat program. Här är det högt söktryck på platserna. Förra året gick det 12, 7 sökande på varje plats inom utbildningsinriktningen robot- och automationstekniker, i år har man utökat antalet platser till 641.

Bonusutbildningar

Om man inte hittar sitt blivande drömyrke i urvalet ovan finns det fortsatt stora behov av bland annat lokförare, tandsköterskor och experter på IT-säkerhet. 

– Utbildningar inom industrin ser vi fortsatt höga behov av. Anläggningssektorn tuffar också på eftersom det finns stora behov av underhåll, säger Matilda Bölling, omvärldsanalytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan. 

Så funkar yrkeshögskolan 

  • Alla yrkeshögskolans program ska möta arbetslivets behov av arbetskraft. Utbildningar tas fram i samråd med arbetslivet, som också är med och finansierar eller medverkar på annat sätt.   
  • Även regionala behov ska beaktas, och myndigheten samlar regelbundet in information om regionernas kompetensbehov,
  • Programmen inom yrkeshögskolan är eftergymnasiala och tar i regel mellan ett och två år samt ger rätt till studiemedel från CSN.
  • Antalet sökande ökade 2024 till den högsta nivån hittills – drygt 104 000 personer sökte till minst ett program förra året. 
  • Här hittar du utbudet av utbildningar på yrkeshögskolan och kan ansöka till kurser.