Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Vilket var ditt första sommarjobb?

De har inte alltid befunnit sig i toppen på näringskedjan. Deras arbetsliv började som de flesta andras med ett sommarjobb som inte alltid var kul och välbetalt, men minnesvärt och ibland utvecklande. De första stapplande stegen in på arbetsmarknaden ledde för en del till regeringen, för andra till jobbet som komiker.
Johanna Rovira, Petra Rendik Publicerad 10 maj 2019, kl 18:10
Theresia Kohlin, Sören Andersson, Martin Hörner Kloo
Karin Adelsköld, Jan-Olof Jacke och Ylva Johansson. Theresia Kohlin, Sören Andersson, Martin Hörner Kloo

Stig Wiström


Foto: Kollega

Nu: HR-expert på Unionen
Då: Dödgrävare

Mitt första sommarjobb var som dödgrävare på kyrkogården i Avesta. Det var en het sommar och eftersom det var svalt och nere i graven så åt jag om min kollega vår lunch i de nygrävda gravarna. En gång råkade vi somna och vaknade upp av att några förbipasserande stod och tittade ner på oss.

Lärde du dig något?
Nej, det kan jag inte påstå – att det är mörkt och svalt i gravar kanske.

Har du något råd till nya sommarjobbare?
Ja, att det inte spelar så stor roll vilket sommarjobb man har – att prova på arbetslivet är jätteviktigt för framtiden.

 

Karin Adelsköld


Foto: Theresia Kohlin

Nu: Komiker och programledare
Då: Kafébiträde och guide

Jag var 14 år när jag fick mitt första sommarjobb på Café Columbia i Kisa som också innehöll ett emigrantmuseum med bilder och berättelser från folk från orten som emigrerat till Amerika under 1800-talet.

Vad lärde du dig?
Förutom att göra smörgåsar och stå i kassan fick jag lära mig att guida på museet. Det var kul men när det kom grupper blev jag oftast nervös och hade svårt att komma ihåg all fakta, så då hittade jag på lite. Ibland hittade jag på massor. Det kan jag skämmas lite för i dag.

Råd till sommarjobbare?
Mitt tips till unga sommarjobbare är att det är omöjligt att veta om man gillar ett jobb eller inte innan man testat. Världens tillsynes tråkigaste jobb kan vara världens roligaste för att arbetskompisarna är roliga. Så testa! Mitt bästa sommarjobb var som diskare i ett kök med galna kockar.

 

Martin Linder


Foto: Thron Ullberg

Nu: Förbundsordförande Unionen
Då: Tidningsbud

Jag tror mitt första sommarjobb var att dela ut Göteborgsposten, någon gång i 15-årsåldern. Det hände att jag försov mig och mötte många läsare som stod och väntade på tidningen för att demonstrera sitt missnöje med förseningen.

Vad lärde du dig?
Att trogna prenumeranter blir missnöjda när man försover sig.

Råd till sommarjobbare?
Ställ alltid dubbla väckarklockor.

 

Jan-Olof Jacke


Foto: Sören Andersson

Nu: Vd Svenskt Näringsliv
Då: Fabriksarbetare

På mitt första sommarjobb arbetade jag på en fabrik som tillverkade textila torkmaterial med att packa putstrasor i säckar. En annan sommar hjälpte jag ett företag att uppdatera sitt kundregister. Det var grymt. Satt en halv sommar i en solstol i t-shirt och badbyxor och ringde oavbrutet runt till svenska företag. Ett lite sämre jobb var när jag delade ut reklam under ett lov. Tyckte det var bra att få röra sig mycket, men fick ett distrikt där alla hus saknade hiss och fick betalt per blad. Tror knappt jag fick ihop till de skor jag slet ut.

Vad lärde du dig?
Massor. Inte minst betydelsen av respekt och samarbete. Men också vikten av att skapa stolthet och arbetsglädje – oavsett arbetsuppgift.

Råd till sommarjobbare?
Prova dig fram med olika jobb och gör alltid ditt bästa.

 

Therese Svanström


Foto: Camilla Svensk

Nu: Kanslichef på Unionen
Då: Guide

Mitt första sommarjobb var som guide i Söderbärke. Några år senare sommarjobbade jag på ICA och där hade jag min första förhandling. Chefen ville lägga på mig nya arbetsuppgifter, att öppna och stänga butiken, så jag krävde högre lön. Han blev urförbannad och jag var inte säker på att jag var välkommen tillbaka igen. Men nästa dag kallade han in mig på kontoret och sa att han tänkt över mitt krav och så gav han mig löneförhöjning.

Vad lärde du dig?
Att man alltid ska ta diskussionen om lön.

Råd till  sommarjobbare?
Det är viktigt att ha kul på jobbet.

 

Ylva Johansson


Foto: Martin Hörner Kloo

Nu: Arbetsmarknadsminister
Då: Butiksbiträde på Konsum

Mitt första sommarjobb hade jag på Konsum, jag var 14 år gammal. Bland annat fick jag jobba med att plocka upp varor. Det var ett bra första steg i in i arbetslivet. Men det var också väldigt roligt, så det blev så att jag arbetade där extra i flera år efteråt.

Tänk på det här inför sommarjobbet:

 • Se till att du får ett skriftligt anställningsbevis med namn och personnummer där det framgå hur länge du jobbar och vilken lön du får, vilka arbetsuppgifter du har och vem arbetsgivaren är med mera. 
 • Säg nej till att provjobba gratis.
 • Du har rätt till semesterersättning oavsett hur kort du har jobbat. Utöver lönen.
 • Se till att få arbetsgivarintyg (hur mycket du jobbat, vad och var du jobbat) när du slutar och be gärna om ett arbetsbetyg också (hur du jobbat).
 • Kolla försäkringar. Finns det kollektivavtal är du försäkrad, men om det inte finns - vad gäller om du blir skadad på jobbet.
Karriär

Förmåner viktigt verktyg i jakten på kompetens

Numera räcker det inte enbart med hög lön, gratis frukt och friskvårdsbidrag för att locka till sig de bästa medarbetarna. Vilka förmåner har stora svenska företag? Vi har listan!
Lina Friberg Publicerad 31 mars 2023, kl 06:00
Till vänster en grupp äldre personer tränar på gym. Till höger en skål med frukt.
En ny undersökning visar att den förmån som svenska anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. Även möjlighet till hybridarbete uppskattas av många. Foto: Colourbox.

Attraktiva arbetsförmåner har också  blivit ett smart sätt att stärka ett företags varumärke.

Personalförmåner är ett viktigt redskap för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare och behålla vår personal långsiktigt, säger Anna-Karin Flygare, HR- strateg på gruvbolaget LKAB.

Flexibla arbetstider,  förmåner kring pension, ledighet samt möjlighet till hybridarbete är de förmåner som toppar svenskarnas lista över mest populära jobbförmåner.
Ett generöst friskvårdsbidrag är även en förmån som tilltalar många anställda.

Flexibilitet viktigast

I förmånsföretaget Benifys senaste rapport "Framtidens arbetsgivare: En plats i förändring", som är baserad på svar från 16 000 svenska medarbetare, framkom det att den förmån anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. 

Även möjlighet till hybridarbete uppskattades av många anställda.71 procent av dem som deltagit i undersökningen svarar att de både vill arbeta hemifrån och från sin arbetsplats.

Många skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering

I bemanningsföretagets Randstads årliga rapport Workmonitor, baserad på svar från 1000 anställda i Sverige, framkommer det att jobbkandidater i högre utsträckning efterfrågar flexibilitet och en sund balans mellan jobb och fritid.

–  Vi ser väldigt tydligt i vår senaste undersökning att pandemiåren definitivt har satt sina spår när det gäller distansjobb. Många av kandidaterna uppger att de skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering, säger Camilla Campelo, HR-direktör hos Randstad.

Upplever ni att det har blivit allt viktigare att kunna locka kompetenta kandidater med andra förmåner än lön?

Absolut. I Sverige är lön och förmåner faktiskt inte det främsta skälet till att välja en arbetsgivare över en annan, utan det är många andra delar som spelar roll. I vår employer branding-undersökning är det exempelvis trevlig arbetsmiljö som år efter år är viktigaste kriteriet vid val av arbetsgivare, följt av intressanta arbetsuppgifter och balans mellan jobb och fritid, säger Camilla Campelo.

 Att just den balansen har blivit extra viktigt framkommer även i Benifys senaste rapport. Personalförmåner som till exempel rabatt på barnvakt och matkassar har blivit mer efterfrågat. En förklaring kan vara att många är tillbaka på jobbet efter pandemirestriktionerna.

Lön efterfrågas i svåra tider

Hos möbeljätten Ikea har lönen fått en större betydelse på senare tid, då levnadskostnaderna ökat. Även om ledighets- och arbetstidsförmåner var det som efterfrågades mest hos företagets personal, enligt Ikeas pressavdelning

Även musiktech-bolaget Epidemic Sound märker att lönen fortfarande har stor betydelse.

–  Om vi jämför med längre bak i tiden kan vi konstatera att förväntningarna och efterfrågan på ett bra anpassat och helst lite spännande förmånspaket ökar hela tiden. Däremot ser vi att lönen fortsatt är mycket viktig. Kandidater vill veta att de kommer att ha marginaler att klara högre elpriser eller en ränta som sticker iväg, säger Jasmin Holländer Pettersson, talesperson på Epidemic Sound.

Betalt volontärsarbete

På läkemedelsföretaget AstraZeneca erbjuds anställda bland annat  förmåner  kring hälsa, pension, transport och försäkring men även möjlighet till betalt volontärarbete. 

– Möjligheten att volontärjobba har varit väldigt uppskattad och populär bland våra medarbetare. Många väljer att göra det tillsammans i teamen för att stärka lagkänslan och göra en meningsfull insats som gör skillnad på ett positivt sätt utanför den vardagliga arbetsmiljön, säger Karl-Johan Karlsson, presschef för AstraZeneca.  

Kollega har tittat på vilka förmåner som erbjuds de anställda, på några av företagen i Unionens branschområden

AstraZeneca

 • Försäkringar och pension
 • Träningsanläggningar på arbetsplatsen
 • Digitala hälso-och träningstjänster
 • Transportförmåner
 • Möjlighet att volontärjobba åtta timmar per år på betald arbetstid

Epidemic Sound

 • 30 semesterdagar
 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Friskvårdsbidrag
 • Pension och försäkringar
 • Kostnadsfria terapitimmar
 • Flexibel arbetstid
 • 3-dagars betalt volontärarbete per år
 • Konsertbiljetter, interna musik-och storytelling event
 • Gratis användning av vår spelare

Ericsson

 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Volontärarbete varje år
 • Lunchförmån
 • Friskvårdsbidrag
 • Aktiesparprogram
 • Ersättning för läkarbesök
 • Terminalglasögon
 • Möjlighet till ett hybridjobb
 • Interna utvecklingsmöjligheter

Ikea

 • Årlig Ikea-bonus för alla medarbetare
 • Friskvårdsbidrag
 • Personalrabatt på 15 procent
 • Medarbetare får upp till 1 500 kr i Ikea kontobidrag per verksamhetsår
 • Webbaserad individuell pensionsrådgivning via rådgivningstjänsten Lifeplan

LKAB

 • Tillgång till utvalda gym- och motionsanläggningar
 • Friskvårdsbidrag
 • Studiestöd
 • konstförening och fritidsförening, som bland annat ger tillgång till fjällstugor och möjlighet att delta i familjeaktiviteter
 • Motivationsprogram - framgångar ska belönas
 • Medarbetare som varit anställda i minst ett år får förstärkt föräldrapenning, upp till 90 procent av ordinarie lön i upp till sex månader
 • Många av LKAB:s  tjänster möjliggör flexibla arbetsmöjligheter
 • Företagshälsovård 
 • Tandvård- och glasögonförmån
 • Anställda har möjlighet att ansöka om stipendier vid studier både för sig själv och sina barn
 • Pension och försäkring 
   

Scania

 • Vinstdelning i Scania Resultatbonus
 • Löneväxling
 • Personalbil
 • Friskvårdsbidrag
 • Anställda har möjlighet att jobba fyra veckor per år från utlandet
 • Flexibel arbetstid

SJ

 • Friskvårdsbidrag
 • Utökad föräldrapenning
 • Löneväxling
 • Fri expertrådgivning kring alkohol och droger, juridik och ekonomi
 • Förmånliga priser på tågresor
 • Personalrabatt på bistroutbudet ombord på tågen
 • Pensionsrådgivning 

TUI

 • Friskvårdsbidrag
 • Gratis gym
 • Internationella möjligheter inom TUI
 • Rabattförmåner via Benify
 • Firandepolicy för jubileer
 • Hybridarbete
 • Produktionsutforskningsturer om samtliga destinationer och produkter
 • Pension och försäkringar
 • Terminalglasögon
 • Evenemang som frukost, företagsfester och afterwork
 • 40 timmars möjlighet till utbildning
 • 40-50 procent SuperTravel rabatt på resor
 • Flexibel arbetstid

Volvo Cars

 • Rabatter vid bilköp
 • Möjlighet till förmånsbil
 • Volvo-bonus till alla anställda
 • Extra ersättning från Volvo i samband med föräldraledighet
 • Extra tjänstepension
 • Företagshälsovård
 • Flexibla arbetstider
 • Vid särskilda tillfällen kan anställda beviljas betald ledighet, till exempel vid flytt eller i samband med vissa högtidsfiranden
 • Friskvårdsbidrag
 • Nyanställda erbjuds förskottssemester
 • Rabatter och förmåner via Benify

Mest eftertraktade förmånerna:

1. Arbetstid och ledighet(2)
2. Friskvård (3)
3. Pensions-förmåner (1)
4. Sjukvård (5)
5. Hushållsnära tjänster(10)
6. Försäkringar (4)
7. Transport (8)
8. Kompetensutveckling (6)
9. Rabatter (ny för i år)
10. Klimatsmarta förmåner (9) 

Förra årets placering inom parantes.

Källa: Benify