Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Nätverka digitalt - så gör du

Digitala nätverksträffar kan i coronatider vara vägen till ett nytt jobb. Martina Brand är nätverksproffs och ger sina bästa tips för hur du bygger ett digitalt nätverk.
Publicerad 9 december 2020, kl 10:00
Digitalt nätverkande har fördelen att folk från hela landet kan delta och att mötena blir effektiva eftersom man slipper resa. Fysiska möten har fler dimensioner, men en del människor känner sig mer bekväma framför skärmen än att träffas i verkliga livet. Illustration: Valero Duval

Jobbar du hemma på grund av corona? Känner du dig isolerad och dränerad på energi? Då kan digitala nätverksträffar vara något för dig.

– Människan är ett flockdjur. Vi har ett inbyggt grundbehov av att träffas och umgås med andra, säger Martina Brandt, som arbetar med nätverk sedan tio år tillbaka.

Martina Brandt inriktar sig på tjänstemän inom kommunikation och marknad i olika branscher. Innan corona bröt ut ledde hon grupper där max 16 deltagare träffades fysiskt sex gånger under ett år. Varje möte varade i runt tre timmar.

Men när pandemin kom blev behovet av att ses på annat sätt än fysiskt uppenbart. Via Linkedin – det är oftast där hon hittar sina deltagare – undersökte hon intresset.

Läs mer: Därför ska du våga använda Linkedin

– Jag satte maxantal till åtta deltagare, sex träffar på fyra månader och där varje träff skulle vara i en och en halv timme. Intresset var stort och snart bildade jag det första digitala nätverket.

Hon berättar hur en digital träff kan se ut:

– Jag brukar inleda första träffen med att ställa en fråga till varje deltagare och i samband med det får var och en presentera sig själv och berätta vad man arbetar med.

Martina Brandts nätverksträffar har oftast ett specifikt tema.

– Det kan vara en frågeställning, en trendspaning eller allmänna diskussioner kring ett visst ämne. Det kan också vara en fråga som dyker upp under en träff och som vi beslutar oss för att diskutera nästkommande gång. Mötets innehåll är inte ristat i sten, det finns utrymme för improvisation.

Det finns flera fördelar med att träffas digitalt

För att sätta ihop en bra nätverksgrupp krävs research. Martina brukar förintervjua deltagarna och frågar då vad de har för förhoppningar på nätverkandet och vad de själva skulle kunna bidra med för erfarenheter. Det sistnämnda är en fråga som är väldigt viktig för att gruppen ska bli så intressant och givande som möjligt för alla deltagare.

– Jag matchar ihop folk med liknande yrken fast från olika branscher. Matchningarna grundar sig i förintervjuerna, men jag går även på min magkänsla.

Martina menar att nätverkandet i dag ofta är nyckeln till nya karriärmöjligheter. Inte bara genom att man skapar nya kontakter utan att det även kan väcka en lust till att byta bransch. Och det är inte den enda fördelen med att nätverka.

– Genom att träffa andra i liknande situation får man perspektiv på deras utmaningar och kan då bolla olika problem, eventuella lösningar och frågeställningar som finns i yrket.

Läs mer: Så blir du headhuntad

Precis som i verkliga livet finns det även på nätet en deltagare som pratar och hörs mer än andra.

– Det är en av mina utmaningar som nätverksledare – att se till att alla får prata lika mycket. En metod jag brukar använda är att dela in deltagarna i mindre grupper. Det brukar också vara ett bra sätt att lära känna varandra lite bättre.

Martina Brandt har nu varit ledare för ett antal digitala nätverksträffar och hon har redan beslutat sig för att fortsätta med konceptet, även när pandemin är över.

– Jag kommer inte att överge mina fysiska träffar, men har märkt att det finns flera fördelar med att träffas digitalt. På de digitala träffarna kan folk från hela Sverige delta och mötena är mer effektiva eftersom man slipper resvägen.

Läs mer: Så fixar du ett jobb du trivs med

Vissa deltagare har också berättat att de känner sig mer avslappnade hemma framför datorn än vid fysiska möten.

– Sedan kan man ju även mixa digitala träffar med enstaka IRL-möten. Det tror jag många uppskattar.
 

NÄTVERKSDELTAGARNA

KRISTINA BACKLUND, Stockholm, Head of creative på Trustly
”Jag gillar det nya digitala arbetslivet och tycker att man på digitala nätverksträffar fokuserar bättre på frågorna och mindre på positioneringen inom gruppen.

Fysiska möten är värdefulla och kan inte ersättas av digitala möten, men det är inte säkert att just nätverkandet lider av att vara digitalt. Jag tror nämligen att man dömer andra utifrån deras sociala förmåga och utseende alldeles för mycket när man ses fysiskt. Jag tycker att digitalt nätverkande är mer inkluderande och mindre fördomsfullt.

Min syn på nätverkandet är att det är en långtidsinvestering. Nyttan för mig är inspirationen jag får från de andra deltagarna. Jag har inte varit fokuserad på att få ut något konkret av de andra utan har försökt att möta dem och delta med ett öppet sinne. Förhoppningsvis har de fått en bra bild av mig, och skulle någon rekommendera mig framöver för ett uppdrag, då är det jätteroligt. Men, jag tror inte man ska nätverka för att få något konkret.

Mina bästa tips för de som vill nätverka är att bidra med sig själv och bjussa på sina framgångar likväl som sina misslyckanden. Samtidigt bör du vara intresserad av att lyssna på andra, och vara nyfiken på människor som kan ha helt andra perspektiv och åsikter än dina egna.”

JENNY AXÄLL, Järfälla, senior kommunikationsansvarig på ICA Sverige
”Det digitala nätverkandet ökade i samband med corona. På min arbetsplats har vi numera såväl workshops, som fika och AW:s online. Jag är även med i nätverk där vi har gemensamma frågor samtidigt som vi inte känner varandra sedan tidigare.

Fördelen med digitala nätverk är att du kan ge nätverket all mötestid du avsatt och slipper kringtid med resor fram och tillbaka.

En annan fördel är att du enkelt kan dokumentera allt utan att det känns konstlat. Dessutom är det coronasäkert, du slipper ta en risk när du träffar de andra.

Nackdelen är naturligtvis att man inte träffas just IRL. Att ses IRL knyter band och gör att du upplever den andra personen på ett annat sätt. Men i jämförelse med att inte nätverka alls fungerar detta förvånansvärt väl.

Vi är flera som har hörts vid sidan om träffarna för att vi uppskattar vårt utbyte. Vi kommer troligen fortsätta träffas digitalt och fysiskt även efter att det formella nätverket är slut. Nätverkandet ger inspiration, klokskaper, utbyte samt uppslag till nya samarbeten.”

LENA GRÖNKWIST, Linköping, marknadskommunikatör på Tekniska Verken
”Jag började nätverka för ungefär fem år sedan tack vare ett tips från min medlemsorganisation. Nätverkandet är väldigt givande med bra föreläsare som inspiration och jag får också möjlighet att ställa frågor till andra inom min yrkesgrupp.

Fördelen med digitalt nätverkande är att vi som inte bor i Stockholm slipper resorna. Och speciellt i dessa tider då resor kan innebära smittorisk.

Men jag tycker också att det finns en utmaning med att bara se varandra i en liten ruta och ändå få ut något av vår träff. Upplägget är ju att vi ska prata med varandra och kanske utbyta utmaningar och erfarenheter. Det blir svårare digitalt.

Men framförallt är nätverket ett bra sätt att själv få lite insikt om vilka utmaningar som många av oss har, få energi, pepp och inspiration. Att jag kan känna att jag faktiskt gör en massa bra saker och att vi har liknande utmaningar, de flesta av oss.”

Läs mer: Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

Text: Katarina Markiewicz

NÄTVERKSPROFFSETS 3 BÄSTA TIPS

1. Specifika branschnätverk kan du hitta på Linkedin, sociala medier, via en branschförening, medlemsorganisation eller genom att besöka branschmässor.

2. Innan du anmäler dig: Fundera över vad du själv kan erbjuda nätverket, inte bara vad du själv kan få ut av det.

3. Glöm inte att genom att delta i ett nätverk bygger du ditt eget varumärke. Avsätt tid och engagemang. Våga dela med dig av dina erfarenheter. Våga vara personlig. Intressera dig för andra och ställ frågor. Det gör dig också mer intressant.

Karriär

Förmåner viktigt verktyg i jakten på kompetens

Numera räcker det inte enbart med hög lön, gratis frukt och friskvårdsbidrag för att locka till sig de bästa medarbetarna. Vilka förmåner har stora svenska företag? Vi har listan!
Lina Friberg Publicerad 31 mars 2023, kl 06:00
Till vänster en grupp äldre personer tränar på gym. Till höger en skål med frukt.
En ny undersökning visar att den förmån som svenska anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. Även möjlighet till hybridarbete uppskattas av många. Foto: Colourbox.

Attraktiva arbetsförmåner har också  blivit ett smart sätt att stärka ett företags varumärke.

Personalförmåner är ett viktigt redskap för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare och behålla vår personal långsiktigt, säger Anna-Karin Flygare, HR- strateg på gruvbolaget LKAB.

Flexibla arbetstider,  förmåner kring pension, ledighet samt möjlighet till hybridarbete är de förmåner som toppar svenskarnas lista över mest populära jobbförmåner.
Ett generöst friskvårdsbidrag är även en förmån som tilltalar många anställda.

Flexibilitet viktigast

I förmånsföretaget Benifys senaste rapport "Framtidens arbetsgivare: En plats i förändring", som är baserad på svar från 16 000 svenska medarbetare, framkom det att den förmån anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. 

Även möjlighet till hybridarbete uppskattades av många anställda.71 procent av dem som deltagit i undersökningen svarar att de både vill arbeta hemifrån och från sin arbetsplats.

Många skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering

I bemanningsföretagets Randstads årliga rapport Workmonitor, baserad på svar från 1000 anställda i Sverige, framkommer det att jobbkandidater i högre utsträckning efterfrågar flexibilitet och en sund balans mellan jobb och fritid.

–  Vi ser väldigt tydligt i vår senaste undersökning att pandemiåren definitivt har satt sina spår när det gäller distansjobb. Många av kandidaterna uppger att de skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering, säger Camilla Campelo, HR-direktör hos Randstad.

Upplever ni att det har blivit allt viktigare att kunna locka kompetenta kandidater med andra förmåner än lön?

Absolut. I Sverige är lön och förmåner faktiskt inte det främsta skälet till att välja en arbetsgivare över en annan, utan det är många andra delar som spelar roll. I vår employer branding-undersökning är det exempelvis trevlig arbetsmiljö som år efter år är viktigaste kriteriet vid val av arbetsgivare, följt av intressanta arbetsuppgifter och balans mellan jobb och fritid, säger Camilla Campelo.

 Att just den balansen har blivit extra viktigt framkommer även i Benifys senaste rapport. Personalförmåner som till exempel rabatt på barnvakt och matkassar har blivit mer efterfrågat. En förklaring kan vara att många är tillbaka på jobbet efter pandemirestriktionerna.

Lön efterfrågas i svåra tider

Hos möbeljätten Ikea har lönen fått en större betydelse på senare tid, då levnadskostnaderna ökat. Även om ledighets- och arbetstidsförmåner var det som efterfrågades mest hos företagets personal, enligt Ikeas pressavdelning

Även musiktech-bolaget Epidemic Sound märker att lönen fortfarande har stor betydelse.

–  Om vi jämför med längre bak i tiden kan vi konstatera att förväntningarna och efterfrågan på ett bra anpassat och helst lite spännande förmånspaket ökar hela tiden. Däremot ser vi att lönen fortsatt är mycket viktig. Kandidater vill veta att de kommer att ha marginaler att klara högre elpriser eller en ränta som sticker iväg, säger Jasmin Holländer Pettersson, talesperson på Epidemic Sound.

Betalt volontärsarbete

På läkemedelsföretaget AstraZeneca erbjuds anställda bland annat  förmåner  kring hälsa, pension, transport och försäkring men även möjlighet till betalt volontärarbete. 

– Möjligheten att volontärjobba har varit väldigt uppskattad och populär bland våra medarbetare. Många väljer att göra det tillsammans i teamen för att stärka lagkänslan och göra en meningsfull insats som gör skillnad på ett positivt sätt utanför den vardagliga arbetsmiljön, säger Karl-Johan Karlsson, presschef för AstraZeneca.  

Kollega har tittat på vilka förmåner som erbjuds de anställda, på några av företagen i Unionens branschområden

AstraZeneca

 • Försäkringar och pension
 • Träningsanläggningar på arbetsplatsen
 • Digitala hälso-och träningstjänster
 • Transportförmåner
 • Möjlighet att volontärjobba åtta timmar per år på betald arbetstid

Epidemic Sound

 • 30 semesterdagar
 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Friskvårdsbidrag
 • Pension och försäkringar
 • Kostnadsfria terapitimmar
 • Flexibel arbetstid
 • 3-dagars betalt volontärarbete per år
 • Konsertbiljetter, interna musik-och storytelling event
 • Gratis användning av vår spelare

Ericsson

 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Volontärarbete varje år
 • Lunchförmån
 • Friskvårdsbidrag
 • Aktiesparprogram
 • Ersättning för läkarbesök
 • Terminalglasögon
 • Möjlighet till ett hybridjobb
 • Interna utvecklingsmöjligheter

Ikea

 • Årlig Ikea-bonus för alla medarbetare
 • Friskvårdsbidrag
 • Personalrabatt på 15 procent
 • Medarbetare får upp till 1 500 kr i Ikea kontobidrag per verksamhetsår
 • Webbaserad individuell pensionsrådgivning via rådgivningstjänsten Lifeplan

LKAB

 • Tillgång till utvalda gym- och motionsanläggningar
 • Friskvårdsbidrag
 • Studiestöd
 • konstförening och fritidsförening, som bland annat ger tillgång till fjällstugor och möjlighet att delta i familjeaktiviteter
 • Motivationsprogram - framgångar ska belönas
 • Medarbetare som varit anställda i minst ett år får förstärkt föräldrapenning, upp till 90 procent av ordinarie lön i upp till sex månader
 • Många av LKAB:s  tjänster möjliggör flexibla arbetsmöjligheter
 • Företagshälsovård 
 • Tandvård- och glasögonförmån
 • Anställda har möjlighet att ansöka om stipendier vid studier både för sig själv och sina barn
 • Pension och försäkring 
   

Scania

 • Vinstdelning i Scania Resultatbonus
 • Löneväxling
 • Personalbil
 • Friskvårdsbidrag
 • Anställda har möjlighet att jobba fyra veckor per år från utlandet
 • Flexibel arbetstid

SJ

 • Friskvårdsbidrag
 • Utökad föräldrapenning
 • Löneväxling
 • Fri expertrådgivning kring alkohol och droger, juridik och ekonomi
 • Förmånliga priser på tågresor
 • Personalrabatt på bistroutbudet ombord på tågen
 • Pensionsrådgivning 

TUI

 • Friskvårdsbidrag
 • Gratis gym
 • Internationella möjligheter inom TUI
 • Rabattförmåner via Benify
 • Firandepolicy för jubileer
 • Hybridarbete
 • Produktionsutforskningsturer om samtliga destinationer och produkter
 • Pension och försäkringar
 • Terminalglasögon
 • Evenemang som frukost, företagsfester och afterwork
 • 40 timmars möjlighet till utbildning
 • 40-50 procent SuperTravel rabatt på resor
 • Flexibel arbetstid

Volvo Cars

 • Rabatter vid bilköp
 • Möjlighet till förmånsbil
 • Volvo-bonus till alla anställda
 • Extra ersättning från Volvo i samband med föräldraledighet
 • Extra tjänstepension
 • Företagshälsovård
 • Flexibla arbetstider
 • Vid särskilda tillfällen kan anställda beviljas betald ledighet, till exempel vid flytt eller i samband med vissa högtidsfiranden
 • Friskvårdsbidrag
 • Nyanställda erbjuds förskottssemester
 • Rabatter och förmåner via Benify

Mest eftertraktade förmånerna:

1. Arbetstid och ledighet(2)
2. Friskvård (3)
3. Pensions-förmåner (1)
4. Sjukvård (5)
5. Hushållsnära tjänster(10)
6. Försäkringar (4)
7. Transport (8)
8. Kompetensutveckling (6)
9. Rabatter (ny för i år)
10. Klimatsmarta förmåner (9) 

Förra årets placering inom parantes.

Källa: Benify