Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Här är yrkena med bäst jobbchanser

Vilka yrken har bäst framtidsutsikter - och var kommer konkurrensen vara knivskarp om jobben? Här är listan som visar hur arbetsmarknaden ser ut om fem år.
Ola Rennstam Publicerad 17 mars 2023, kl 13:26
Ritbord med passare och linjaler till vänster. Till höger man som jobbar vid en dator.
Trots ett mörkt ekonomiskt läge ser framtiden ljus ut för många akademikeryrken, bland annat inom IT, vård, skola och omsorg, visar ny rapport. Foto: Colourbox.

Går du och funderar på att sadla om till ett nytt och spännande yrke? Anmälan till höstens högskoleutbildningar och kurser är öppen och med det nya omställningsstudiestödet finns möjlighet att plugga med lön. Men vilka utbildningar ska man då satsa på för att få jobb efter sin examen?

En ny rapport från Saco ger en god fingervisning. Man har kartlagt hur arbetsmarknaden kommer att se ut om fem år för ett 60-tal olika högskoleyrken.
Trots ett mörkt ekonomiskt läge ser framtiden ljus ut för många akademikeryrken, bland annat inom vård, skola och omsorg. Men även yrken som ingenjör samt officer på grund av det osäkra omvärldsläget.

Bäst jobbchanser:

*Ingenjör

*Arbetsterapeut

*Officer

*Apotekare

*IT-yrken

*Lärare

Stor konkurrens om jobbet:

*Inredningsarkitekt

*Samhällsvetare

*Beteendevetare

*Kommunikatörer

*Musei- och kulturmiljöyrken

För ekonomer och jurister kommer det att råda balans, det vill säga ungefär lika många utbildade personer som det finns arbeten.

Mer om framtidens yrken:
Prognosen bygger på en bedömning som 21 Sacoförbund gjort av arbetsmarknadsläget på fem års sikt och tar upp 60 yrken. Läs hela rapporten här:

Karriär

Det här irriterar när tjänstemän söker jobb

En av tre tjänstemän tycker att det är svårt att hitta relevanta tjänster när de söker jobb. Det visar en undersökning från TRR. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm varit med om många märkliga rekryteringsprocesser.
Lina Björk Publicerad 4 mars 2024, kl 14:51
rekrytering
Jenny Lindahl Nyberg tycker att rekryteringsprocesser skulle kunna skötas mycket bättre. Foto/Shutterstock/privat

Det är tufft att vara mellan jobb. Och rekryteringsprocesser kan dra ut på tiden. Det visar Trygghetsrådets nya rapport om jobbsökande. Där svarar fyra av tio tjänstemän att de tycker att det tog lång tid innan processen var färdig. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm bytte jobb för att komma närmare sina barn, men efter fyra år som administratör skulle företaget omorganisera och hennes tjänst försvann. 

– Det var tufft att bli arbetslös som 50-åring mitt i pandemin, säger hon. 

Jenny Lindahl

Här startar Jennys jobbsökande – och erfarenheter av rekryteringsprocesser, som många gånger gav mer att önska. Hon har varit med om IQ-tester, språktester och självskattningstester som egentligen inte haft något med hennes arbetsuppgifter att göra. 

– Jag har suttit och flyttat fyrkanter, undersökt mönster och logik. Det är långa processer och man lägger mycket tid på det, för att i slutändan kanske inte ens få ett svar tillbaka. Det är förnedrande.

Dock var majoriteten av tjänstemännen i TRR:s undersökning nöjda med den återkoppling de fått av rekryteraren efter tester och intervju. Endast 12 procent var missnöjda. Jenny Lindahl Nyberg uppskattar att ungefär 50 procent av de företagen hon sökt jobb hos, inte återkommit med svar efter att hon skickat in sina uppgifter. 

– Grovhugget kanske en fjärdedel återkommer under rimlig tid. Sedan är det en balansgång att ligga på själv, utan att bli påstridig och besvärlig. 

 

Svårt att skriva personligt brev

I själva rekryteringsprocessen tyckte många i undersökningen att det svåraste momentet var att skriva det personliga brevet. Andra saker upplevs betydligt enklare, som exempelvis att hämta in referenser och skriva CV. Jenny Lindahl Nyberg upplever att hon gör sig bäst öga mot öga med en rekryterare. 

– Det är något annat att ses och få en bild över personen, jämfört med att skicka in ett test, säger hon. 

Efter några jobbvändor och flera ansökningsprocesser fick hon hjälp av sin omställningsorganisation TRR, som tipsade henne om en YH-utbildning. Nu pluggar hon till Hotell Supervisor, ett val hon inte har ångrat. 

– Jag gör praktik nu och det känns helt rätt. I juni blir jag färdig. 

Om undersökningen

TRR är en omställningsorganisation som arbetar för företag och tjänstemän i den privata sektorn. 

Enkäten genomfördes mellan december 2023 och januari 2024.
Sammanlagt svarade 1403 personer.