Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Här spelar kollegorna datorspel på distans

Det senaste året har många anställda suttit som ensamma öar och jobbat. På spelhobbyförbundet Sverok har man schemalagt två timmars gemensamt spelande i månaden för att bryta isoleringen. Här listar de bästa spelen för att hänga med kollegorna digitalt.
Lina Björk Publicerad 4 juni 2021, kl 08:30
Ungefär hälften av de anställda brukar dyka upp på de schemalagda speltorsdagarna på Sverok. Illustration: Josefin Herolf

Konceptet ”speltorsdag” har funnits på Sverok länge. Men under coronapandemin förändrades förutsättningarna att träffas över ett bräde och umgås. De anställda jobbar, likt många andra tjänstemän, hemma och får nu träffas över videolänk och fogas samman i rollspel, figurspel, kort eller det maskeradliknande cosplay.

– Framför allt gör vi det för att det är kul. Det är ett bra sätt att bygga sammanhållning i gruppen, men också en kort stunds verklighetsflykt där fokus ligger på att slippa stress och värdsliga bekymmer för en stund, säger Gabrielle de Bourg, utbildningsledare i digitalt lärande på Sverok.

Läs mer: Corona skapar psykisk ohälsa

Sammanlagt har spelförbundet 55 000 medlemmar och 1 700 föreningar i hela Sverige. Under pandemin har man märkt av ett jättekliv i det digitala spelandet. Kanske inte någon överraskning med tanke på omständigheterna – något mer förvånande är åldersgrupperna som tagit upp spelandet. Enligt en undersökning som de själva gjort är det bland äldre kvinnor mellan 66 och 79 år som sällskapsspelandet ökat mest.

– Den enklaste förklaringen är att så många sociala tillfällen har fallit bort och det blir allt viktigare att ta tillvara på de tillfällen till social kontakt som erbjuds.

Omständigheterna har också gjort att människor har fått utmana sina föreställningar och varit tvungna att testa nya saker under pandemin. Spelandet har tidigare setts som lite nördigt och blivit stigmatiserat. Den tröskeln har blivit lägre nu, säger Björn Adriansson, kommunikatör på Sverok.

Läs mer: Så har du kul med kollegorna på distans

Speltorsdagarna på Sverok är schemalagda, men frivilliga att delta i. Ansvaret att arrangera tiden alterneras mellan de anställda och vanligtvis dyker ungefär halva styrkan av de 20 medarbetarna upp. Senast på agendan stod onlinespelplattformen Roblox, där deltagarna bland annat lekte kurragöma i de uppbyggda världarna.

– Vi skrattade mycket tillsammans, för vi är vana vid tillrättalagda spel, men här var det lite vilda västern. Samtidigt är det ett bra sätt att förstå den digitala kulturen i den här typen av ungdomsspel. Även för föräldrar kan det vara bra att testa lite olika spel för att förstå vilka världar deras barn rör sig i, säger Jesper Englin, metodutvecklare på projektet Samspel.

Precis när pandemin startade släppte Nintendo ett spel i sin serie Animal Crossing. Serien sålde mångdubbelt mer i år än tidigare. Spelet har egentligen inget mål utan går ut på att man myser omkring i sin egen by, i sitt egna tempo och kravlöst umgås med vänner.

– Tajmingen på det spelet var ju perfekt, som balsam för själen i en tid av oro och otydlighet. Spel har ju fördelen att ha delmål och mål, det är tydligt vad du förväntas göra, och du kan påverka vad som händer omkring dig oavsett om det är att lösa ett strategiskt problem eller bygga ett hus av lego, säger Jesper Englin.

Just att kunna vara aktiv och påverka sin omgivning tror Gabrielle de Bourg är en av orsakerna till att spel har fått ett sådant uppsving i år.

– Till skillnad från att sitta och titta på film med dina vänner så måste du vara aktiv. Allt du gör i spelet påverkar och åstadkommer någonting, vilket ger en känsla av att man kommer framåt, vilket i sin tur påverkar välmåendet, säger hon.

Att schemalägga tid för spelande tror medarbetarna på Sverok har flera fördelar. Dels att lösgöra tid för att umgås, men också för att från chefshåll göra det tydligt att man värderar annat än arbetsuppgifter.

Läs mer: 10 datorspel som gör dig till en bättre chef

– Många kanske tänker att två timmar låter som mycket tid att avsätta för att umgås. Men när vi är på kontoret går rätt mycket tid åt annat än jobb när man tar en längre lunch, pratar vid kaffeautomaten och liknande. Och man får tillbaka i kreativitet, produktivitet och socialt sammanhang när man tar hand om personalen, säger Björn Adriansson.

Och just tiden har tidigare varit det svåra att få till. Något som kanske kommer att förändras i framtiden.

– Tidigare har alla haft väldigt mycket planer i sitt liv. Nu sitter vi med väldigt mycket liv utan planer. Då tycker jag att fler ska testa att umgås på det här sättet, säger Gabrielle de Bourg.

 

Digitala spel – för nya spelare:

Among Us

Det klassiska sociala spelet Maffia i ny digital skrud. Avslöja spionerna i gruppen för att vinna.

DRAWFUL 2

En mix av brädspelet Rappakalja och Rita & gissa.

Fall Guys

Digital hinderbana i kamp med 59 andra spelare.

Digitala spel – för vana spelare:

Deep Rock Galactic

Spel där du och upp till tre vänner samarbetar kring att gräva er ner genom planetens innandöme och på vägen besegra monster och bygga nya, mer effektiva verktyg.

Stardew Valley

Harmonisk livssimulator där du tar över en gård och rustar upp den, samtidigt som du skapar dig ett liv i ditt nya grannskap.

Valheim

Sveriges senaste exportfenomen inom spel. Ikläd dig rollen som viking och samarbeta med andra för att bygga er by och utforska världen.

Bordsspel online – för nya spelare:

Nordiska Väsen

Stämningsfullt skräckrollspel i 1800-talets Sverige som är lätt att komma i gång med. Går bra att bara spela över röstchatt, men det finns digitala verktyg via Fantasty Grounds.

Fiasco

Samberättande rollspel där du skapar din egen bröderna Coen-film som inte kräver några förberedelser, men du bör vara bra på improvisation.

Handbok för superhjältar

Ett rollspel för de yngre eller att spela med dina barn, som funkar lika bra att spela på distans.

Bordsspel online – för vana spelare

Call of Cthulhu Sverige

Ett klassiskt skräckrollspel. För den som vill använda digitala verktyg finns det även på Roll20.net.

Dungeons & Dragons 5th Edition

Digitala plattformar som Roll20 eller DnD Beyond gör det lättare att spela, där mycket kan skötas automatiskt.

Tabletop Simulator

Spela dina favoritbrädspel digitalt på ett virtuellt bräde.

Jobbrelationer

Julfesterna som spårade ur

Årstiden är här för en av årets jobbhöjdpunkter: Julfesten. Men tänk på att festa ansvarsfullt – det finns fler än ett tillfälle när det gått över styr.
Oscar Broström Publicerad 9 december 2022, kl 06:00
Till vänster: Fotbollsspelaren Dietmar Hamann. Till höger: Personer skålar vid julfest.
Fotbollsspelaren Dietmar Hamann deltog i en omskriven julfest där han fick Adolf Hitlers "Mein Kampf" i julklapp. Foto: Paul Ellis/AP och Shutterstock.

Chefen som gjorde ”ligglista” över anställda

Ett stort callcenter i Sverige laddade för julfest. Då gjorde en av cheferna på företaget en lista över vad som skulle hända, vilka som skulle hångla och vilka som skulle ligga.

– Vi skrev om det som vi trodde oss kunna förutspå skulle hända på julfesten, kommenterade chefen listan, när den blev känd.

Listan blev inte särskilt populär bland de anställda.

– Man gör inte så här som medmänniska och särskilt inte som chef. Det är omoget och väldigt kränkande, sa en medarbetare till Aftonbladet.

Premiärministern hade julfest under lockdown

Huruvida själva julfesten var något över det vanliga lämnar vi därhän, men få julfester har fått så mycket uppmärksamhet som den som ägde rum på 10 Downing Street i London i december 2020.

Samtidigt som Storbritannien var i så kallad ”lockdown” – nedstängning – på grund av pandemin, var det julfest i premiärminister Boris Johnsons boning. När ”partygate” uppdagades blev det en stor skandal som bidrog till att Boris Johnson tvingades avgå som det konservativa partiets ledare och Storbritanniens premiärminister.

Stripshow på äldreboende

Efter sillen, grönkålen och skinkan dök den manliga strippan upp och utförde sin lättklädda show, skriver Hallands-Posten, i en beskrivning av vad som skedde på julfesten för anställda på ett äldreboende.

När bilder från stripshowen på äldreboendet spreds i sociala medier, tog de flesta inblandade avstånd från händelsen.

– Jag tycker inte det är något som hör hemma på en julfest, speciellt inte när man jobbar med vård och omsorg, säger en anställd.

”Någon bajsade i en vask”

Det hör inte till ovanligheterna att polisens julfester blir stökiga, om man ska lita på antalet artiklar som handlar om just det.

Ett exempel är Stockholmspolisens julfest 2016 som ägde rum på personalrestaurangen Plommonträdet.

– Några var uppe i ledningskorridoren och suddade ut direktiv som var skrivna på tavlan. Någon bajsade i en vask inne på damtoaletten och använda kondomer hittades vid ett skrivbord där alla saker var undankastade, säger en anställd.

Fotbollsfesterna

Några av de mest infamösa julfesterna har Premier Leagues välbetalda fotbollsspelare stått för. Under 90- och 00-talet var det nästan regel att de brittiska tabloiderna skrev spaltmeter i december om fylla, slagsmål och tveksamt beteende efter att lagen tagit på sig tomteluvor och härjat runt. Här är några exempel från fotbollstidskriften Four Four Two:

  • Chelsea, 1994: Laget lekte kast med kortväxt person: ”Tanken var att plocka upp en dvärg och kasta iväg honom så långt du kunde”, berättade spelaren Tony Cascarino.
  • Newcastle, 1998: Spelarna gav varandra julklappar. Den tyska spelaren Dietmar Hamann fick Hitlers ”Mein Kampf”. En annan spelare fick ett fårhjärta.
  • West Ham 2001: Den australiensiske spelaren Hayden Foxe klättrar upp på baren, drar ner byxorna och urinerar på alla nedanför.

Spex med automatkarbin

Det kan vara kul med att skämta med varandra och varför inte gå all-in på julfesten?

Det verkar i alla fall ha varit inställningen hos en anställd på en skola i en kranskommun till Malmö. Mannens skämt med en kvinnlig kollega gick ut på att han gömde en automatkarbin-attrapp i hennes bil, hävdade att hon svävade i livsfara och fick henne att följa med till Malmöstadsdelen Rosengård för att göra en vapenaffär med ”juggemaffian”.

Mannen åtalades därefter för bland annat grovt olaga hot mot kvinnan.