Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Blodig konferens i Strandbergs nya roman

Blotta ordet teambuilding kan få den mest lekfulla att fasa. Författaren Mats Strandbergs nya skräckthriller Konferensen handlar om den värsta tänkbara formen av teambuilding – när en grupp kollegor måste samarbeta för att undvika döden.
Petra Rendik Publicerad 9 april 2021, kl 07:30
Henric Lindsten
I sin nya skräckroman Konferensen skildrar Mats Strandberg en teambuilding som spårar ur. Henric Lindsten

Visst borde det ha skrivits fler skräckromaner om konferenser som spårar ur, med tanke på hur rysliga de kan vara i verkliga livet?
– Ja, jag tycker också det! Arbetslivet är en sådan bra grogrund att utgå från. Hur många släkthemligheter har det inte skrivits om? Men relationer på en arbetsplats kan vara minst lika intensiva. Vi tillbringar trots allt nästan halva vår vakna tid på jobbet med människor vi själva inte valt att umgås med.

Utan att spoila för mycket, vad handlar Konferensen om?
– Om en väldigt blodig natt på en konferensanläggning. Vad som händer med en grupp människor på en dysfunktionell arbetsplats när de blir tvingade att teambuilda på riktigt, där förmågan att samarbeta betyder skillnaden på liv och död. Konferensen handlar om relationer på en arbetsplats och hur lite vi egentligen vet om de vi jobbar med.

En thriller?
– Konferensen går att läsa som en thriller men för mig är det skräck. Fredag den 13:e-filmerna fick mig att älska genren och boken har drag åt det hållet. Men det är vuxna kommunanställda som åker på konferens i stället för unga kåta tonåringar som campar i skogen.  

Vilka är karaktärerna på konferensen?
– Jag ville ha en grupp med olika egenskaper och olika sorters erfarenheter. En av dem jag pratat med under researchen är arbetsplatspsykologen Björn Hedensjö för att hitta olika arketyper på en arbetsplats. Det är chefen som inte borde vara chef, han som snart ska gå i pension och checkat ut kontra den yngre idealisten med stort rättspatos som kanske är lite svart och vit i sitt tankesätt. Och så den sköna killen, typen som är den värsta jag vet. De som är lata och fuskar på grupparbeten men alltid kommer undan. Nu har jag fått användning av min avsky i boken.  

Hur många hemska konferenser har du själv varit på?
– Jag har testat på en del teambuildinglekar, många barnkalasliknande. Springa i labyrinter och hjälpa varandra att hitta rätt, bygga torn av backar och fästa post-it-lappar på kollegans rygg där man skrivit tre bra och en dålig egenskap. En del sådana övningar legitimerar ju nästan mobbing på något sätt.

– Teambuilding med jobbet är i alla fall ett ämne som engagerar har jag märkt. Många jag har pratat med har mardrömshistorier att berätta

I dessa tider känns konferensresor väldigt avlägset. Hur tänkte du kring det när du skrev boken?
– Jag satte igång under hösten 2019 under ett PR-besök i Brasilien. Sedan slog pandemin till. Det var svårt att skriva när jag inte visste vilken värld jag skrev för. Börjar man längta tillbaka till kontoret och kollegorna kan ju boken fungera som ett botemedel kanske, haha.

Dina böcker har utspelat sig bland annat på en färja, ett ålderdomshem och nu på en konferens. Vilken annan arbetsplats kan möta ond bråd död nästa gång?
– Just nu är jag trött på arbetsplatser och inne på annat. Men jag är ju egenföretagare …

Mats Strandberg

Mats Strandberg är en svenska författare och krönikör som slog igenom med Cirkeln som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Efgren. Han har hyllats för sina skräckromaner Färjan och Hemmet och ungdomsromanen Slutet av såväl läsare som kritiker världen över.

Konferensen är hans senaste bok som utkommer på Norstedts den 19 april.

Jobbrelationer

Julfesterna som spårade ur

Årstiden är här för en av årets jobbhöjdpunkter: Julfesten. Men tänk på att festa ansvarsfullt – det finns fler än ett tillfälle när det gått över styr.
Oscar Broström Publicerad 9 december 2022, kl 06:00
Till vänster: Fotbollsspelaren Dietmar Hamann. Till höger: Personer skålar vid julfest.
Fotbollsspelaren Dietmar Hamann deltog i en omskriven julfest där han fick Adolf Hitlers "Mein Kampf" i julklapp. Foto: Paul Ellis/AP och Shutterstock.

Chefen som gjorde ”ligglista” över anställda

Ett stort callcenter i Sverige laddade för julfest. Då gjorde en av cheferna på företaget en lista över vad som skulle hända, vilka som skulle hångla och vilka som skulle ligga.

– Vi skrev om det som vi trodde oss kunna förutspå skulle hända på julfesten, kommenterade chefen listan, när den blev känd.

Listan blev inte särskilt populär bland de anställda.

– Man gör inte så här som medmänniska och särskilt inte som chef. Det är omoget och väldigt kränkande, sa en medarbetare till Aftonbladet.

Premiärministern hade julfest under lockdown

Huruvida själva julfesten var något över det vanliga lämnar vi därhän, men få julfester har fått så mycket uppmärksamhet som den som ägde rum på 10 Downing Street i London i december 2020.

Samtidigt som Storbritannien var i så kallad ”lockdown” – nedstängning – på grund av pandemin, var det julfest i premiärminister Boris Johnsons boning. När ”partygate” uppdagades blev det en stor skandal som bidrog till att Boris Johnson tvingades avgå som det konservativa partiets ledare och Storbritanniens premiärminister.

Stripshow på äldreboende

Efter sillen, grönkålen och skinkan dök den manliga strippan upp och utförde sin lättklädda show, skriver Hallands-Posten, i en beskrivning av vad som skedde på julfesten för anställda på ett äldreboende.

När bilder från stripshowen på äldreboendet spreds i sociala medier, tog de flesta inblandade avstånd från händelsen.

– Jag tycker inte det är något som hör hemma på en julfest, speciellt inte när man jobbar med vård och omsorg, säger en anställd.

”Någon bajsade i en vask”

Det hör inte till ovanligheterna att polisens julfester blir stökiga, om man ska lita på antalet artiklar som handlar om just det.

Ett exempel är Stockholmspolisens julfest 2016 som ägde rum på personalrestaurangen Plommonträdet.

– Några var uppe i ledningskorridoren och suddade ut direktiv som var skrivna på tavlan. Någon bajsade i en vask inne på damtoaletten och använda kondomer hittades vid ett skrivbord där alla saker var undankastade, säger en anställd.

Fotbollsfesterna

Några av de mest infamösa julfesterna har Premier Leagues välbetalda fotbollsspelare stått för. Under 90- och 00-talet var det nästan regel att de brittiska tabloiderna skrev spaltmeter i december om fylla, slagsmål och tveksamt beteende efter att lagen tagit på sig tomteluvor och härjat runt. Här är några exempel från fotbollstidskriften Four Four Two:

  • Chelsea, 1994: Laget lekte kast med kortväxt person: ”Tanken var att plocka upp en dvärg och kasta iväg honom så långt du kunde”, berättade spelaren Tony Cascarino.
  • Newcastle, 1998: Spelarna gav varandra julklappar. Den tyska spelaren Dietmar Hamann fick Hitlers ”Mein Kampf”. En annan spelare fick ett fårhjärta.
  • West Ham 2001: Den australiensiske spelaren Hayden Foxe klättrar upp på baren, drar ner byxorna och urinerar på alla nedanför.

Spex med automatkarbin

Det kan vara kul med att skämta med varandra och varför inte gå all-in på julfesten?

Det verkar i alla fall ha varit inställningen hos en anställd på en skola i en kranskommun till Malmö. Mannens skämt med en kvinnlig kollega gick ut på att han gömde en automatkarbin-attrapp i hennes bil, hävdade att hon svävade i livsfara och fick henne att följa med till Malmöstadsdelen Rosengård för att göra en vapenaffär med ”juggemaffian”.

Mannen åtalades därefter för bland annat grovt olaga hot mot kvinnan.