Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

5 filmer om arbetslivet

Få manusförfattare har slagit mynt av dramatiken som kan uppstå på en arbetsplats. Här är fem fina undantag.
Johanna Rovira, Ola Rennstam Publicerad
Colourbox
Colourbox

1. THE CIRCLE (2017)

Thriller. Mae (Emma Watson) får jobb på ett internetföretag som framstår som en drömarbetsgivare. Men allt mäts, betygsätts och övervakas. Anställda förväntas ställa upp till 100 procent på företaget och drömmen blir en mardröm. Digitaliseringsskeptiker/socialamedierfobiker får vatten på sin kvarn.

2. THE INTERN (2015)

Feelgood. Änklingen Ben (Robert de Niro) är less på att vara pensionerad och fixar praktikplats på ett hippt e-handelsföretag med bara unga anställda, som assistent åt vd:n Jules (Ann Hathaway). Hon är till en början inte helt till freds med assistentvalet, men Ben misströstar inte utan knegar på. Ett inlägg i ålderismdebatten.

3. ÄTA SOVA DÖ (2012)

Socialrealism. 20-åriga Raša bor med sin pappa i ett litet samhälle i nordvästra Skåne och jobbar som salladspackare. När fabriken varslar blir hon av med jobbet. En film om att trots brist på jobb och samhällets krav på att man söker arbete – inte bara på den egna orten – stanna kvar i sin hemby.

4. NÄR LIVET VÄNDER (2019)

Fackhjälte. Livet vänder i käpprätt nedförsbacke när Oliviers fru plötsligt försvinner spårlöst och lämnar honom ensam med två barn. Olivier är gruppchef på ett jättelikt lager och som fackombud tar han strid mot allt sämre arbetsförhållanden där företaget övervakar och mäter arbetarnas prestationer. Denna belgiska film genomsyras av ett brinnande klassperspektiv, patos och svårigheten att som förälder samtidigt hantera ett inre kaos för att hålla skenet uppe för sina barn.

5. OFFICE UPRISING (2018)

Komedi. Har du också funderat på vilken av kollegorna som skulle bli uppäten först vid en zombieapokalyps? Desmond jobbar på kontor och har vidriga kollegor, som blir än mer vidriga när de druckit en energidryck och av misstag förvandlats till zombier. Värsta jobbdagen någonsin och en hel del igenkänning för alla som arbetar på kontor och/eller har varit jagade av zombier.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

Varning för snälla

Det kan säkert finnas genuint snälla människor. Men är man genuint snäll så är man det utan att göra väsen av sig. Det finns all anledning att vara på sin vakt mot folk som öppet och skamlöst utger sig för att vara snälla.
Johanna Rovira Publicerad 27 februari 2025, kl 05:59
Sektgoda, Godhetsknarkare och Flumsnälla. Alla är typer du gör bäst i att se upp för, skriver Johanna Rovira. Illustration: Olsson Ingers.

1. Infernaliskt snälla. Du har säkert mött de förment snälla som lägger huvudet på sned och inleder med:  Jag säger det här bara för att vara snäll/för att jag bryr mig … och sedan levererar ett diaboliskt påstående som får dig att vilja krypa ihop i fosterställning. De är i själva verket utpräglat ondsinta typer som mår bra på bekostnad av andras olycka. 

2. Hjärntvättade sektgoda. Antingen så är supersnälla av naturen extremt mottagliga för irrläror eftersom de snälltolkar allt till överdrift, eller så blir nyfrälsta snälla på grund av överproduktion av endorfiner. Oavsett orsak vet vi hur det slutar. Med katastrof och Koolaid. 

3. AI-modifierade: Stepfordfruar eller Musks Teslabot Optimus kan förvisso programmeras till foglighet, men det torde vara smidigare - och billigare - att helt enkelt sätta in ett lojalitetschip i kritiskt tänkande anställdas hjärnor. Förutom att bli ytterst tillmötesgående mot såväl kollegor som chefer, sätter de chippade alltid in i diskmaskinen och grumsar aldrig om kollektivavtal.

4. Godhetsknarkare: Går igång på snällhet och odlar med förkärlek myten om sig själva som hyvens individer genom att proklamera hur goda de är så fort tillfälle ges. De donerar gärna till bättre behövande, men bara om det syns på sociala medier och räddar kattungar enbart inför publik. Gränser mellan god och självgod är oerhört tunn. 

5. Flumsnälla. Visst är flumsnälla joviala, men det är ett kemiskt framkallat tillstånd. Folk knaprar antidepressiva som aldrig förr och forskare noterar att guppys som exponerats för lyckopiller blir mer sårbara för rovdjur. Det kan således inte uteslutas att läkemedelsindustrin (möjligtvis i samarbete med blodtörstiga utomjordingar) siktar på världsherravälde genom att förvandla oss alla till loja, goda underlydande.