Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

5 filmer om arbetslivet

Få manusförfattare har slagit mynt av dramatiken som kan uppstå på en arbetsplats. Här är fem fina undantag.
Johanna Rovira, Ola Rennstam Publicerad
Colourbox
Colourbox

1. THE CIRCLE (2017)

Thriller. Mae (Emma Watson) får jobb på ett internetföretag som framstår som en drömarbetsgivare. Men allt mäts, betygsätts och övervakas. Anställda förväntas ställa upp till 100 procent på företaget och drömmen blir en mardröm. Digitaliseringsskeptiker/socialamedierfobiker får vatten på sin kvarn.

2. THE INTERN (2015)

Feelgood. Änklingen Ben (Robert de Niro) är less på att vara pensionerad och fixar praktikplats på ett hippt e-handelsföretag med bara unga anställda, som assistent åt vd:n Jules (Ann Hathaway). Hon är till en början inte helt till freds med assistentvalet, men Ben misströstar inte utan knegar på. Ett inlägg i ålderismdebatten.

3. ÄTA SOVA DÖ (2012)

Socialrealism. 20-åriga Raša bor med sin pappa i ett litet samhälle i nordvästra Skåne och jobbar som salladspackare. När fabriken varslar blir hon av med jobbet. En film om att trots brist på jobb och samhällets krav på att man söker arbete – inte bara på den egna orten – stanna kvar i sin hemby.

4. NÄR LIVET VÄNDER (2019)

Fackhjälte. Livet vänder i käpprätt nedförsbacke när Oliviers fru plötsligt försvinner spårlöst och lämnar honom ensam med två barn. Olivier är gruppchef på ett jättelikt lager och som fackombud tar han strid mot allt sämre arbetsförhållanden där företaget övervakar och mäter arbetarnas prestationer. Denna belgiska film genomsyras av ett brinnande klassperspektiv, patos och svårigheten att som förälder samtidigt hantera ett inre kaos för att hålla skenet uppe för sina barn.

5. OFFICE UPRISING (2018)

Komedi. Har du också funderat på vilken av kollegorna som skulle bli uppäten först vid en zombieapokalyps? Desmond jobbar på kontor och har vidriga kollegor, som blir än mer vidriga när de druckit en energidryck och av misstag förvandlats till zombier. Värsta jobbdagen någonsin och en hel del igenkänning för alla som arbetar på kontor och/eller har varit jagade av zombier.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

Vårda din relation med chefen

Kollegor i all ära, men att vara på god fot med chefen är viktigare. Det kan höja arbetsglädjen och öka chansen till stöd, inflytande och avancemang.
Anette Jernström Publicerad 22 november 2024, kl 06:00
Chefen viktigare än kollegorna för trivsel på jobbet. Från vänster: glada medarbetare på kontor, ler och klappar händer.
Vill du trivas på jobbet? Satsa på relationen med chefen. En studie avslöjar att en god relation med chefen är avgörande för arbetsglädje och engagemang. Foto: Colourbox.

En av de mest avgörande trivselfaktorerna är de relationer vi har på arbetsplatsen. Och allra viktigast är relationen till chefen. Den är till och med ännu viktigare än den du har till dina arbetskamrater.

Det visar en studie från Högskolan i Skövde, Högskolan Väst och Göteborgs universitet, som undersökt hur anställda påverkas av olika typer av relationer på arbetsplatsen.

– För att trivas på jobbet är det viktigt att bygga goda relationer med både chefen och kollegorna. Men om vi måste prioritera visar forskningen att relationen med chefen spelar en avgörande roll för vår arbetstillfredsställelse och vårt engagemang, säger Thomas Andersson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde och en av forskarna bakom rapporten.

Har du en bra relation med din chef känner du dig ofta uppskattad, sedd och bekräftad. Du får vanligen också bättre stöd och kan få mer inflytande över ditt arbete, enligt studien.

– Det leder i sin tur till att du involverar dig mer, förklarar Thomas Andersson.

Forskningen bygger på data som samlats in från drygt 100 chefer och 550 medarbetare inom detaljhandeln. Men Thomas Andersson menar att resultatet sannolikt är detsamma inom andra branscher.

Sociala relationer är avgörande för vår fysiska och psykiska hälsa. Och för att stå pall när livet är prövande.

– Relationer har ett oerhört stort men osynligt värde. De är särskilt viktiga i tuffa tider med många förändringar. Vi måste också vara varsamma om våra relationer. De tar tid att bygga upp, förklarar han.

Ändå har vi en tendens att underskatta sociala relationer. Och det gäller i synnerhet kvaliteten på relationer mellan anställda och chefer, menar Thomas Andersson.

En bra chef ger tydliga instruktioner, men också stöd och erkännande för det arbete som utförs. Känslan av att vara uppskattad kan också bidra till mer motivation och trivsel.

Har du god kontakt med chefen kan det ge möjligheter till utveckling och avancemang. Chefer som känner sina medarbetare väl är mer benägna att investera i deras utveckling, enligt forskarna i rapporten.

– Chefen har stor påverkan på arbetsmiljön. En chef som är stöttande och rättvis kan skapa en positiv arbetsmiljö där alla känner sig trygga och värderade, säger Thomas Andersson.

Samtidigt poängterar han att en relation mellan två människor är bådas ansvar.

– Det är vanligt att medarbetarna kan ha ett lite passivt förhållningssätt och tycks mena att det är chefens ansvar att skapa relationer. Men det är något ömsesidigt och det är viktigt att båda engagerar sig. Chefen är ingen tankeläsare.

Få en bra relation med chefen - 4 tips

➧ Chefen bör ge tydliga instruktioner, stöd och uppmuntran.

➧ En relation är ett samarbete där båda parter har ett ansvar. Både du och chefen måste alltså engagera er.

➧ Försök att se chefens perspektiv. Hur tänker hen? Andra människor resonerar ofta inte som du – och det gäller även ledare.

➧ Utgå från att både du och din chef är intresserade av att er verksamhet fungerar väl.