Annons
Annons
 • Kvinnan jobbade helt gratis i makens företag under nio månader. Foto: Shutterstock

Jobbade gratis – stämmer sin man

Publicerad 22 juni 2021, kl 13:22

Efter fyra års äktenskap slutade mannen att betala lön för det arbete hans fru utförde i företaget. Nu stämmer kvinnan, med hjälp av facket, sin man på närmare 300 000 kronor.

Paret träffades i kvinnans hemland Vietnam och gifte sig 2015. Efter en kort tid flyttade de till Sverige och hon började jobba i mannens restaurang i södra Sverige.

Till en början hade hon en månadslön på 18 000 kronor per månad, men efter en tid slutade lönen sättas in på kontot. Under 2019 jobbade hon helt gratis under nio månader.

Läs mer: Skulle ta över familjeföretag - blev uppsagd

Som skäl att inte betala ut någon lön hävdar mannen enligt stämningsansökan från Unionen att frun varit anställd i ett familjeföretag och att uttag från företaget bara varit möjligt när ekonomin tillåtit det. Kvinnan nekar dock till att hon varit en del av ett familjeföretag och stämmer nu, med hjälp av sitt fackförbund Unionen, mannen på sammanlagt nästan 300 000 kronor för utebliven lön och semesterersättning.

Anställningen avslutades i september 2020. Om paret fortfarande är gifta framgår inte av stämningsansökan.

 • Läs även...

  Kvinnan påvisade dålig ekonomi – fick sparken

  Unionenmedlemmen påpekade för sin chef att firmans ekonomi inte gick runt. Då blev hon kallad ”jävla kärring” och tillsagd att aldrig mer sätta sin fot på kontoret. Nu stämmer Unionen företaget på flera hundra tusen kronor.

 • Läs även...

  American Express stäms av Unionen

  American Express-säljaren köpte middag och presentkort på företagskortet. Då sparkades han av arbetsgivaren – som nu stäms av Unionen.

 • Läs även...

  Konflikt om kontor ledde till avsked

  Att äga en del av det företag man jobbar på betyder inte att man sitter säkert som anställd. En Unionenmedlem som också var delägare och styrelsemedlem, blev avskedad av sin medgrundare under en bitter konflikt.

 • Läs även...

  De fick lön utan att jobba

  Få lön utan att lyfta ett finger? Då och då lurar anställda sina arbetsgivare att de jobbar när de i själva verket inte gör någonting. Här är några exempel!

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Fler känner sig diskriminerade på jobbet

  Coronapandemin gjorde att Unionens jurister fick in ovanligt många ärenden under 2020. Medlemmar som känner sig diskriminerade stod för den tydligaste ökningen.