Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Öppnar för delad föräldraförsäkring

Föräldraförsäkring behöver individualiseras om jämställdhet ska uppnås. Det anser regeringens utredare Svend Dahl.
Ola Rennstam Publicerad
Pontus Lundahl/TT
Vi skulle behöva fokusera mer på att diskutera jämställdhet i arbetslivet, säger Martin Linder, Unionens andra vice ordförande. Pontus Lundahl/TT

Pappor tar ut 17 procent av föräldraledigheten innan barnen har fyllt två år men en fjärdedel tar inte ut någon föräldraledighet alls. Det går trögt att få till ett jämställt uttag av föräldrapenningen. Endast 12 procent av föräldrarna tar ut lika många dagar var.

Regeringens utredning ”Män och jämställdhet”, som tittat på jämställdhet, livskvalitet och synen på maskulinitet, presenterades i går. Utredningen har inte haft i uppdrag att lämna konkreta förslag på åtgärder men betänkandet pekar på att en individualiserad eller en tredelad föräldraförsäkring är ett viktigt styrmedel i sammanhanget.

För att ändra mönstren anser regeringens utredare Svend Dahl att möjligheten att överlåta dagar till varandra bör slopas. Regeringen tycks dock fortfarande inte vara beredd att besluta om frågan.

Moderaterna och Centern vill behålla dagens system, men öka jämställdhetsbonusen. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill ge föräldrarna full frihet genom att avskaffa de öronmärkta månaderna. Folkpartiet vill införa en tredje pappamånad. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill ha en tredelad försäkring, medan Vänsterpartiet vill individualisera föräldraförsäkringen så att vårdnadshavarna får lika många dagar, och inte kan överlåta dem på någon annan. Undantag ska göras för ensamstående.

Unionens ställningstagande är i dagsläget att man "vill se ett jämnare uttag av föräldraledigheten". I en intervju som Kollega gjorde med Martin Linder, Unionens andre vice ordförande, i december sa han att frågan om jämställdhet i arbetslivet måste lyftas högre upp på förbundets agenda:

– Det är en självklar del av det fackliga ledarskapet att kunna ta ställning. Men det är också vår uppgift är att driva medlemmarnas intressen. Samtidigt vet vi att det här är ett problem som vi behöver hantera. Jag skulle vilja att vi lyfter en idémässig debatt. Vi skulle behöva fokusera mer på att diskutera jämställdhet i arbetslivet. Det borde finnas otänkta tankar kring det här. Om vi får till en bred diskussion kan vi eventuellt ta tydligare ställning i frågan om arbetsplatsnärvaron.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.