Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Kvinnor projektleder julen

Två av tre kvinnor upplever att de är julens projektledare. Bland par med barn tar männen ännu mindre ansvar inför högtiden, visar en ny undersökning.
Ola Rennstam Publicerad 20 december 2019, kl 19:14
Colourbox, Kollega (montage)
Undersökningen befäster tesen att många par blir mindre jämställda efter att man skaffat barn. Colourbox, Kollega (montage)

Även om jämställdheten går åt rätt håll i många frågor verkar traditionella könsroller leva kvar och förstärkas i samband med högtider. I en undersökning som gjorts av TCO svarar 66 procent av kvinnorna att det är de själva som är julens huvudsakliga projektledare i sin familj, med ansvar för paketinköp, mat, städning och andra julaktiviteter. Det är något fler som angav samma sak i fjol. Dessutom svarar 15 procent av de tillfrågade att det är deras egen eller partnerns mamma som håller i taktpinnen i juletid.

– Kvinnor tar ett större ansvar för hemarbetet och familjens livspussel året runt och då är det inte så konstigt att det ser ut så även vid jul då det är mer som ska hinnas med, säger Åsa Forsell, utredare med ansvar för jämställdhetsfrågor på TCO.

Bland männen svarar 21 procent att de är julprojektledare men kvinnorna tycks inte ha samma bild, bara två procent av dem svarar nämligen att deras partner har huvudansvaret. Medan 38 procent av männen svarar att deras partner gör det.

Undersökningen befäster tesen att många par blir mindre jämställda efter att man skaffat barn. Bland par med barn som bor hemma svarar 80 procent av kvinnorna att de är familjens projektledare under julen.

Att kvinnor tar ut fler föräldradagar när barnen är små och går ner i arbetstid för att kunna kombinera arbetsliv med familjeliv får negativa konsekvenser för kvinnors arbetsliv, hälsa och pensioner, enligt TCO.

– Könsroller befästs när barnen är små och därför är det viktigt att reformera föräldraförsäkringen så att män och kvinnor delar mer lika på ansvaret än i dag, säger Åsa Forsell.

Vet ni något hur det ser ut i samkönade familjer?
– Nej, det är inte något vi har frågat om, men det vore ett utvecklingsområde till ett annat år.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av TCO och bygger på 1 066 intervjuer.