Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Involvera alla i den digitala julfesten

En digital julfest behöver varken vara dyr eller avancerad för att bli lyckad. Snarare kan det enkla vara en framgångsfaktor. Huvudsaken är att den blir av och involverar alla medarbetarna, menar eventexperten Carola Andreasson.
Ola Rennstam Publicerad 15 december 2020, kl 16:43
Privat
Ställ inte in julfesten – gör den digital. Jenny Bodell Hagberg, redovisningschef på TCO, får en julpåse hemlevererad av Carola Andreasson, eventansvarig. Med små medel går det att skapa julig stämning - även i cyberspace. Privat

De traditionella julfesterna på landets arbetsplatser är inställda till följd av coronapandemin. Men det behöver inte utesluta julmys tillsammans med kollegorna – på digital väg. Carola Andreasson, eventansvarig på TCO, tycker inte att det är så noga vad arbetsgivaren gör – huvudsaken är det ordnas något.

– Efter det här året är det viktigare än någonsin att ledningen visar sin uppskattning och unnar sina anställda något, säger hon.

Kostnad och tidsåtgång beror så klart på vilken ambitionsnivå man väljer. Det finns arbetsgivare som slår på stora trumman och budar hem dignande julbord till sin personal. Andra har specialbyggt digitala plattformar där medarbetarna kan gå in i olika rum för att mingla och uppleva konserter med kända artister. Men det behöver inte alls vara påkostat för att bli lyckat, poängterar Carola Andreasson.

Läs mer: Så har du kul med kollegorna på distans

– Anledningen till att många företag ställer in allt firande i år tror jag är att man inte riktigt vet hur man ska göra digitalt och att många tänker att det måste bli flashigt och stort. Men det behöver inte kosta så mycket, man kan ha trevligt alla fall.

Carola Andreasson tipsar om att den julfestarrangör som vill hålla i plånboken kan ha tillställningen i Teams eller Zoom och skicka ut ett gäng juliga bakgrundsbilder i en mapp som medarbetarna kan lägga in. Att genomföra ett quiz i gratisappar som exempelvis Kahoot är också förhållandevis enkelt. Man behöver inte hyra in Carola Häggkvist för att få julstämning, det finns ofta någon bland personalen som kan stå för musikunderhållningen.

TCO:s eventansvarig höjer dock ett varningens finger för att den digitala julfesten blir en envägskommunikation.

 – Det är viktigt att komma ihåg att involvera medarbetarna så de inte bara blir åhörare. En bra utgångspunkt är att tänka på hur man ordnar en julfest i vanliga fall, säger hon.

På TCO får medarbetarna hem en påse med godis, pynt, sånghäfte och pyssel. Carola Andreasson och hennes kollegor åker i dagarna runt och levererar påsarna inför den digitala julfesten.

– Vi kommer att streama under en och en halv timme och tanken är att det är cheferna som ska jobba. De ansvarar för de olika programpunkterna, men alla kommer självklart vara delaktiga.

Innan man skickar hem saker bör man, kolla upp allergier och andra kostpreferenser, enligt Carola Andreasson.

– Förberedelser är A och O. Vi har flera kollegor med gluten- och laktosallergi, diabetiker, nötallergi men löste det med godsaker anpassade för dem. Det uppskattades jättemycket.

Arbetsgivare som väljer att inte ordna en digital julfest kan givetvis belöna medarbetarna på annat sätt. Nyligen höjdes taket för skattefria gåvor till anställda från 450 kronor till 1 450 kronor på grund av pandemin.

Digital julfest - tips!

  • Håll den i Teams, Zoom eller Skype.
  • Juliga bakgrundsbilder och pynt skapar stämning.
  • Ett quiz kan ordnas i gratisappar som exempelvis Kahoot.
  • Kolla upp allergier och andra kostpreferenser.
  • Glöm inte att involvera medarbetarna i festen – undvik envägskommunikation.
Jobbrelationer

7 sätt att bli en bättre talare

Rösten är vårt viktigaste uttrycksmedel för att skapa förtroende och motivation. Här är sju tips för att bli en bra talare – och behålla publikens intresse genom hela presentationen.
Publicerad 15 februari 2024, kl 06:04
Tecknad illustration av en kvinna i en talarstol som pratar inför publik.
Att tala inför folk kan kännas svårt. Här är 7 tips hur du använder din röst för att skapa förtroende och motivation. Illustration: Colourbox.

1.  HITTA RÄTT TEMPO

Karismatiska talare pratar ofta i ett lite snabbare tempo än normalt, vilket får dem att låta passionerade och självsäkra. Att hitta balansen kan dock vara svårt. Talar du för snabbt kan du låta nervös eller stressad, talar du för långsamt kan du låta uttråkad eller nonchalant.

 

2.  VÅGA VILA I PAUSEN

 Undvik utfyllnadsord som ”ööh” och ”liksom”. De stjäl fokus och du riskerar att åhörarna tappar intresset. Att i stället våga landa i pauser inger en känsla av självförtroende och ger lyssnarna möjlighet att processa det du sagt.

 

3. SPELA IN DIG SJÄLV

För att kunna jobba med din röst måste du lära känna den. Spela in dig själv och lyssna på hur du låter. Ge dig själv feedback, både positiv och negativ. Tänk på hur du använder melodi och tempo. Låter du uttråkad, nervös eller självsäker?

 

4. VÄRM UPP RÖSTEN

Värm upp rösten varje morgon för att få en god rösthälsa och bättre talteknik. En enkel övning är att använda ljudande konsonanter. Ta ett djupt andetag genom näsan och ljuda ut ett ”V” på ton tills luften tar helt slut. Det spelar ingen roll vilken ton du väljer, men du kommer att låta ungefär som en dammsugare. Repetera övningen tre gånger.

 

5. ANVÄND RÖSTENS VERKTYGSLÅDA

Tempo, talmelodi, paus, volym, tonalitet och betoning. Det är några av de verktyg du kan jobba med för att låta mer indragande och skapa dynamik när du pratar.

 

6. ANVÄND HÄNDERNA

Människor som pratar med händerna upplevs som mer trovärdiga. Gestikulera för att poängtera de ord som är viktigast. Tänk på att rörelserna ska kännas naturliga, inte överdrivna – spara dina ”jazzhands” till aw:n.

 

7. TALA PASSIONERAT

Det handlar inte bara om vad du säger – utan om hur. Håll en hög energinivå – tala med passion och ha ett öppet, självsäkert kroppsspråk. Då kan du få vem som helst att bli intresserad av vad du har att säga. Att låta det minsta ointresserad eller osäker smittar av sig på stämningen.

 

FÄLLOR ATT SE UPP MED!

Undvik att dricka kaffe, te och annat vätskedrivande precis innan presentationen, det torkar dessutom ut stämbanden. Känner du dig trött i rösten eller är hes ska du absolut inte viska – det skadar rösten mer. Känner du dig ofta trött i rösten bör du kontakta en sång[1]pedagog som kan hjälpa dig att hitta rätt talteknik.

Text: Vera Viksten

KÄLLA: Cecilia Brändström, röstcoach