Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Världens värsta länder för fackligt aktiva

Förra året dödades fackligt aktiva i nio länder. Och allt fler arbetstagare hotas och misshandlas. Det visar Global Rights Index, som mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras.
Ola Rennstam Publicerad 7 juni 2018, kl 11:25
Colourbox (montage Magdalena Taubert)
Det här är de länder i världen där det är sämst att vara fackligt aktiv: Colombia, Algeriet, Bangladesh, Egypten, Filippinerna, Guatemala, Kambodja, Kazakstan, Saudiarabien och Turkiet. Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Hoten och våldet ökar – och allt fler stater begränsar yttrandefriheten. Det är en dyster utveckling som framkommer i årets Global Rights Index, en granskning av 142 länder som gjorts av världsfacket ITUC av världens värsta länder för arbetstagare.

I Colombia dödades till exempel 19 fackligt aktiva under det senaste året. Övriga länder på  listan över världens värsta länder är: Algeriet, Bangladesh, Egypten, Filippinerna, Guatemala, Kambodja, Kazakstan, Saudiarabien och Turkiet.

Antalet länder där arbetstagare utsätts för våld och dödshot har på ett år ökat från 59 till 65. Demokratin och yttrandefriheten är hårt ansatt i 54 länder och i 59 stater förekommer massarresteringar av arbetstagare.

– Ingen ska behöva utsättas för våld på grund av sitt fackliga engagemang och viljan att göra arbetslivet bättre. Detta måste få ett slut, säger Eva Nordmark, ordförande för TCO i en kommentar.

Undersökningen visar att 87 procent av länderna har kränkt rätten att strejka och 81 procent rätten att förhandla kollektivt. 65 procent av länderna har satt stopp för att arbetstagare ska kunna organisera sig fackligt.

10 sämsta länderna att arbeta i

  • Algeriet
  • Bangladesh
  • Colombia
  • Egypten
  • Filippinerna
  • Guatemala
  • Kambodja
  • Kazakstan
  • Saudiarabien
  • Turkiet

Detta är femte året som världsfacket ITUC presenterar sitt rättighetsindex där 142 länder granskas och betygssätts utifrån 97 faktorer, baserade på FN-organet ILO:s konventioner. Betyget 5+ är sämst, 1 är bäst. Sverige tillhör de 13 länderna i grupp 1.

 

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".