Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Sverige i toppen av kompetensligan

Vi har hört det förr – det råder kompetensbrist i Sverige och arbetsgivare har svårt att hitta rätt folk. Men kanske är en vändning på väg. Sverige är bland de bästa i världen på att locka till sig och behålla talanger, enligt en ny rapport.
Linnea Andersson Publicerad 1 december 2016, kl 09:44
Colourbox
Colourbox

Syftet med ”World talent report”, som årligen görs av den internationella handelshögskolan IMD i Schweiz, är att undersöka hur bra länder är på att utveckla, attrahera och behålla kompetens utifrån kategorierna investering och utveckling, dragningskraft samt beredskap.

Förutom Hongkong är samtliga länder i topp tio europeiska och relativt små till sin storlek. Länderna har även det gemensamt att de har ett ”enastående utbildningssystem” samt att de ger sina invånare möjligheten att utvecklas genom hela yrkeslivet och inte bara i unga år. De högst rankade länderna erbjuder även en hög livskvalitet.

Årets IMD-rapport visar även på ett starkt samband mellan kompetens och kvaliteten på ledarskap. Länder med höga poäng är ofta bättre på att generera chefer med globala ledaregenskaper. Mycket tack vare nivån på språkkunskaper och ett jämställt arbetsliv.

Sverige ligger på plats fyra av 61 och har klättrat sju placeringar sedan förra året. Att Sverige kvalar in bland de tio bästa länderna i världen beror på tillgången av kompetenta medarbetare, speciellt högre chefer, samt att kompetensflykten inte anses hämma konkurrensen i den svenska ekonomin.

Tio i topp

  1. Schweiz
  2. Danmark
  3. Belgien
  4. Sverige
  5. Nederländerna
  6. Finland
  7. Norge
  8. Österrike
  9. Luxemburg
  10. Hongkong

World talent report, IMD

Linnea Andersson
Linnea Andersson
[email protected]