Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Sportföretag förtegna om kläders ursprung

Hur vet du att din träningströja inte tillverkats på en fabrik med bedrövliga arbetsförhållanden? Kommer tröjan från Intersport eller Stadium får du vänta på besked och köper du den från Team Sportia eller Sportamore kan du glömma att få reda på var och hur den tillverkats.
Johanna Rovira Publicerad 23 januari 2020, kl 13:19
Jessica Gow/TT
Vet du hur och var dina träningskläder tillverkas? Jessica Gow/TT

Den ideella svenska föreningen Fair Action, rapporterade i höstas vilka klädföretag som var transparenta med var deras plagg tillverkas. Nu har turen kommit till sportkedjorna, där ingen av de fyra granskade företagen i dagsläget avslöjar sina leverantörsfabriker, enligt rapporten Stuck in the starting blocks, som presenterades nyligen.

Läs mer: Gudrun Sjödén och Gekås kvar i garderoben

Den största sportkedjan, Stadium, lovar dock att redovisa uppgifterna i mars och Intersport, som är näst störst av de undersökta företagen, tänker publicera sin leverantörslista i juni. Sportamore och Team Sportia har dock inga sådana intentioner.

– Sportamore skyller på att de har mellanhänder som sköter inköpen, men det är ett val företaget gör. Bara för att det finns ett komplicerat upplägg med mellanhänder betyder inte det att man har mindre ansvar, säger Maria Sjödin på Fair Action.

– Lägger man order på att något ska tillverkas har man också ett ansvar. Det finns exempel på andra företag som använder sig av inköpsagenter och ändå kan tala om varifrån varorna kommer.

Ett av de två modeföretag som i höstens granskning sade blankt nej till att avslöja var deras kläder tillverkas, Gekås, påstods i andra medier ha vänt i frågan om att lämna ut information. Men det är en sanning med modifikation. Gekås kan tänka sig att eventuellt framöver dela informationen med Fair Action ”under förutsättningar att informationen inte publiceras”, enligt GT.

– Vårt krav är att informationen ska vara offentlig. Vi har inte så stor nytta av den informationen om den inte är publik, säger Maria Sjödin.

– Det är lokala fackföreningar och organisationer i Bangladesh där Gekås egna märke Basic U tillverkas som behöver veta vilka fabrikerna är. Då kan de kontakta Gekås om anställda på fabrikerna behandlas illa.

Johanna Rovira
[email protected]