Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Sportföretag förtegna om kläders ursprung

Hur vet du att din träningströja inte tillverkats på en fabrik med bedrövliga arbetsförhållanden? Kommer tröjan från Intersport eller Stadium får du vänta på besked och köper du den från Team Sportia eller Sportamore kan du glömma att få reda på var och hur den tillverkats.
Johanna Rovira Publicerad 23 januari 2020, kl 13:19
Jessica Gow/TT
Vet du hur och var dina träningskläder tillverkas? Jessica Gow/TT

Den ideella svenska föreningen Fair Action, rapporterade i höstas vilka klädföretag som var transparenta med var deras plagg tillverkas. Nu har turen kommit till sportkedjorna, där ingen av de fyra granskade företagen i dagsläget avslöjar sina leverantörsfabriker, enligt rapporten Stuck in the starting blocks, som presenterades nyligen.

Läs mer: Gudrun Sjödén och Gekås kvar i garderoben

Den största sportkedjan, Stadium, lovar dock att redovisa uppgifterna i mars och Intersport, som är näst störst av de undersökta företagen, tänker publicera sin leverantörslista i juni. Sportamore och Team Sportia har dock inga sådana intentioner.

– Sportamore skyller på att de har mellanhänder som sköter inköpen, men det är ett val företaget gör. Bara för att det finns ett komplicerat upplägg med mellanhänder betyder inte det att man har mindre ansvar, säger Maria Sjödin på Fair Action.

– Lägger man order på att något ska tillverkas har man också ett ansvar. Det finns exempel på andra företag som använder sig av inköpsagenter och ändå kan tala om varifrån varorna kommer.

Ett av de två modeföretag som i höstens granskning sade blankt nej till att avslöja var deras kläder tillverkas, Gekås, påstods i andra medier ha vänt i frågan om att lämna ut information. Men det är en sanning med modifikation. Gekås kan tänka sig att eventuellt framöver dela informationen med Fair Action ”under förutsättningar att informationen inte publiceras”, enligt GT.

– Vårt krav är att informationen ska vara offentlig. Vi har inte så stor nytta av den informationen om den inte är publik, säger Maria Sjödin.

– Det är lokala fackföreningar och organisationer i Bangladesh där Gekås egna märke Basic U tillverkas som behöver veta vilka fabrikerna är. Då kan de kontakta Gekås om anställda på fabrikerna behandlas illa.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".