Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

H&M backar efter spanska strejker

H&M i Spanien planerade säga upp 1 100 anställda och stänga ned 30 butiker på grund av digitalisering och ändrade konsumtionsvanor. Men efter massiva protester och förhandlingar med spanska fack har H&M tänkt om.
Johanna Rovira Publicerad 2 juni 2021, kl 15:16
Fredrik Sandberg / TT
H&M:s planerade nedläggningar möttes av protester och strejker från anställda. Fredrik Sandberg / TT

Beskedet att klädjätten H&M ville säga upp över 1 000 anställda och dessutom stänga ner 27 H&M-butiker och tre Cos-butiker, ledde till protester runt om i Spanien. Fackföreningarna menade att klädkedjans planerade neddragningar var fullständigt omotiverade och mobiliserade 95 procent av de anställda, enligt tidningen El Pais

På olika håll i landet var det dygnslånga strejker under maj månad. I Bilbao demonstrerade exempelvis H&M-anställda iklädda svarta kläder, för att tydliggöra sin sorg över beslutet.

Protesterna fick H&M att tänka om och i stället för att 1 100 personer sägs upp, som tanken var från början, är det senaste budet att 349 anställda blir av med jobbet. 170 anställda kommer däremot att få gå ner i arbetstid under två år.

Tre av de nedläggningshotade butikerna håller fortsatt öppet, och en butik kommer att omlokaliseras.

Läs också: H&M röstade nej till levnadslöner

Internationellt

Facklig aktivist kan slippa fängelse - kan få asyl i Polen

Den fackliga aktivisten Ala Tsvirko kan få asyl i Polen och slippa fängelse i Belarus. Unionens kongress i förra veckan krävde att utvisningar av samtliga fackligt aktiva till Belarus stoppas och att de 50 fackliga fångarna i landet friges.
Johanna Rovira Publicerad 16 oktober 2023, kl 13:27
Bild från Unionens kongress där medverkande håller upp skyltar som bildar orden Frige alla fackliga fångar i Belarus!
Den fackliga aktivisten Ala Tsvirko kan få asyl i Polen och slippa fängelse i Belarus. Unionens kongress krävde att utvisningar av fackligt aktiva till Belarus stoppas och att fackliga fångar i landet friges. Foto: Mikael Hedquist.

Polen har lovat att pröva den fackliga aktivisten Ala Tsvirkos asylärende, enligt tidningen Arbetsvärlden

Ala Tsvirko.
Ala Tsvikro. Foto: Anders G. Warne.

Beskedet kom i slutet förra veckan, då Ala Tsvirko, som Kollega skrivit om tidigare, deltog på Unionens kongress i Karlstad. Förutom Ala Tsvirko fanns Maksim Pazniakou från den belarusiska fackliga exilorganisationen Salidarnast på plats i Karlstad. Han vittnade bland annat om fackaktiva fångar som riskerar att dö i fängelset. 

– En fackligt aktiv som blivit dömd till nio års fängelse har cancer och behöver behandling. För honom är straffet en enkelbiljett, han kommer troligen aldrig att lämna fängelset, sade Maksim Pazniakou, som själv suttit fängslad två gånger i Belarus. 

Enkelbiljett till fängelse för dödssjuk

Han vittnade också om en 73-åring som blivit dömd till fyra års fängelse och sitter i en liten cell tillsammans sex till åtta andra fångar utan tillgång till frisk luft och solsken. En annan facklig fånge lider av diabetes och får inte någon medicin i fängelset. 

– Alla dessa människor är offer för demokratin i Belarus. Vi måste göra något så att inte deras uppoffring ska ha varit för intet, manade Maksim Pazniakou. 

Under kongressen gjordes ett gemensamt uttalande med krav på att Sverige omedelbart stoppar utvisningar av fackligt engagerade till Belarus och att de 50 fackligt engagerade som sitter fängslade friges. Kongressdeltagarna deltog också i en solidaritetsmanifestation och poserade med krav på att frige fackliga fångar i Belarus.