
I kvällens Uppdrag Granskning i SVT avslöjas mutskandalen som ska ha ägt rum under åren 2013 – 2016. Uppgifterna om mutorna ska ha bekräftats av en intern utredning som Scanias ledning låtit göra. Scania ska ha betalat för kontrakt i sju indiska delstater.
I Uppdrag Granskning berättar Scanias vd Henrik Henriksson att man vidtagit kraftfulla åtgärder, bland annat har de medarbetare som varit delaktiga fått lämna företaget.
Efter avslöjandet har företaget gått ut och informerat de anställda om vad som hänt, berättar Mari Carlquist, ordförande i Unionenklubben på Scania. Själv kände hon, tack vare sina fackliga uppdrag, till historien sedan tidigare. Men för de flesta andra är det nog en nyhet, tror hon.
– Det som framkommer i programmet kände knappast alla anställda till. Det har inte funnits någon allmän information omkring det.
Scaniaanställda har ett regelverk att hålla sig till. I reglerna understryks att anställda inte får använda mutor och att de ska anmäla misstänkt fusk.
– Så det som har hänt nu är absolut inget som företaget står för. Det är så klart väldigt tråkigt att det förekommer oegentligheter. Men när det gör det så är det viktiga att det upptäcks och åtgärdas.
Kan det hända igen?
– Det går inte att säga att det aldrig kan hända igen. Man får inte glömma att det är människor det handlar om. Människor kan alltid göra misstag och saker som inte är korrekta, säger Mari Carlquist.
– Det måste finns en öppenhet som gör att man kan signalera i tid när saker går fel. Som anställd måste man kunna känna sig säker och trygg och kunna larma om det i organisationen.
Hur reagerar de anställda på beskedet om mutaffären?
– Alla reagerar nog olika. Men om man går till sig själv så blir man först lite besviken när företaget man är så stolt över förknippas med dåliga saker. Men sedan ser man ju att Scania har agerat på ett bra sätt på det som hänt.