Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Vi här inne - du där ute?

Jag utanför? Jag - med full ersättning från a-kassan samt tillägg från Trygghetssiftelsen. Med radhus, sommarstuga, bil och segelbåt, amorteringar och Tv-licens, man och barn, mat på bordet och välfyllda bokhyllor, sparkonton och fonder.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

Satt för en stund sedan och bläddrade i makens Kollega, själv läser jag som ST-medlem, ST-Press.   Det var med viss vånda jag bläddrade denna gång. Som "nyarbetslös" (jag hör till de ca 30% som har fått lämna Arbetsmiljöverket under året, dryga 30 års anställning räckte inte) blir man ju lätt lite känslig för artiklar som tar upp olika aspekter på arbetslivet.  

Men - så kom då Majas krönika, och den gjorde mig så väldigt glad! Det är så skönt när någon annan plösligt sätter ord på det man själv försöker men inte riktigt lyckas med - och kanske ligger Alliansens nytolkning av begreppet Utanförskap lite för nära mig för att jag ska kunna hålla mig neutral  -  jag vet inte.  

Maja - du har ju helt rätt!! Hur kan man bara tänka tanken att använda det ordet på detta sätt? För precis som du säger - att vara utanför samhället är för mig något helt annat. Jag pratar ibland med en Situation Stockholmförsäljare som jag köper tidningen av - inte ens han tycker att han är speciellt utanför - "inte nu längre".   När Alliansens affischer i våras syntes över hela stan, och jag för första gången läste ordet, inte ens då så förstod jag att det var mig de pratade om! Jag - med full ersättning från a-kassan samt tillägg från Trygghetssiftelsen. Med radhus, sommarstuga, bil och segelbåt, amorteringar och Tv-licens, man och barn, mat på bordet och välfyllda bokhyllor, sparkonton och fonder. Jag - som enligt en artikel jag läste tidigare i år, hör till de 98% rikaste i världen - även den dag jag ev blir uteliggare - det räcker nämligen med att bo i Sverige för att kvala in i den gruppen.  

Som flitig tidningsläsare så läste jag också rätt nyligen (intervju med Dan Josephsson, tror jag) att Alliansen använder begreppet Utanförskap för att de tycker att socialgrupper är förlegat. Helt enkelt vill få oss att ta vilket McDonaldsjobb som helst (inget ont om dem - men de ska ju vara genomgångsjobb och/eller extrajobb för studenter, inget annat) för att slippa känna, ja just det - Utanförskap.  

 Min 17-åring skrattar rått när jag säger att "om det inte blir någon annan lösning så får jag väl söka mig dit" "Du är alldeles för gammal (53 år) de kommer aldrig att anställa dig där!"   Så - jag funderar vidare på varför man alltid tycks vilja hitta "individuella lösningar på kollektiva problem" som t ex lågkonjunkturer och arbetslöshet - men under tiden   Ett stort tack för trösten!   
Ylva Wadell

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson