Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Varför ska jag vara med i a-kassan?

Har sedan hösten 1986 varit medlem i fack och a-kassa.
Blev för första gången arbetslös i mitten av maj, i slutet av juli efterlyste jag mina pengar. (Jag hade läst om långa handläggningstider) därför hörde jag inte av mig tidigare.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

 Fick då till svar att jag inte var anmäld!! Jag hade skickat in arbetsgivarintyg, skrivit in mig hos arbetsförmedlingen, fått brev från a-kassan att jag var registrerad som arbetssökande sedan den 9 maj.
Jag fick information om att jag missat en blankett, ok, denna fylldes i, sedan började rena rama snurren. De arbetsgivarintyg jag skickat in var utskrivna på gamla blanketter, det är visst nya från januari 2008. Hur skulle jag kunna veta det? Nya blanketter ordnades, har tyvärr haft oturen att ha haft tre arbetsgivare under senaste året, totalt fem stycken arbetsgivare under 22 år, så min rutin i detta ärende är lika med noll.
 
Det jag reagerar mest på är att man på a-kassan bara sitter och tar emot post som enligt gällande information är märkt med namn och personnummer och inte kontaktar personen i fråga och informerar om att det saknas information!!
 
Vi skriver idag den 22 augusti och fortfarande har inte en enda krona utbetalats.
A-kasseavgiften är en frivillig försäkring som jag i 22 år betalat om/ifall jag skulle bli ofrivilligt arbetslös, tydligen så är denna försäkring värdelös.
Hur skall jag göra? Vart skall jag vända mig?
Snart f.d. medlem 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson