Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Värdet av inkomstförsäkring?

I förra numret av kollega (Nr 8 2009) kunde man läsa en artikel om att ta ut, "smygstarta" pensionen kan stå dig dyrt. Den handlar om hur arbetslöshetsersättningen räknas ned om man gjort förtida uttag på pensionen.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

Vad händer då med inkomstförsäkringen om man gjort förtida uttag? Här är reglerna ännu hårdare. Har man tagit ut en enda krona i förtida pension får man inte 80% av sin lön i 150 dagar, utan den nedräknas till 65% om man blir arbetslös. Det vill säga tjänar man 23000 kr/mån eller mindre blir inkomstförsäkringen värdelös, om någon förtida pension tagits ut och tjänar man mer kommer den ge betydligt mindre än vad man trott.

Jag har deltagit på ett antal försäkringsseminarier 58+. På dessa seminarier beskrivs hur pensionen kan tas ut och man uppmuntras att inte tänka på gammalt sätt (Att pensionen startar när man fyller 65 år.) Pensionsålder och pensionsbelopp skall ses flytande. Du kan börja ta ut pensionen tidigare (61 år), du kan välja storlek på uttag, du kan göra uppehåll och starta åter.

Detta system förefaller  mig mycket bra, och jag kan tänka mig att många nappar på detta också. Men konsekvenserna av förtida uttag om man blir arbetslös tror jag få  känner till. Jag tror till och med att inte ens  Unionens försäkringsinformatörer känner till detta. Det har aldrig nämnts i de seminarier jag deltagit i.  (Efter att ha kontaktat försäkringsinformatören i mitt distrikt, skickades ett särskilt brev till alla som deltagit i försäkringsseminariet 58+ om att förtida pensionsuttag påverkar inkomstförsäkringen negativt.)

Det har under senare år varit ganska turbulent omkring att vara med i facket eller inte på grund av alliansregeringens regler, som gett både högre avgifter och lägre ersättningar. Många frågar sig, skall jag bara vara med enbart i a-kassa. Ett av de stora argumenten för att inte gå ur facket har varit inkomstförsäkringen, som kom för några år sedan. Den är bra och har troligen också gjort att en hel del människor stannat kvar i facket. Men vad händer när man som arbetslös upptäcker ovanstående konsekvens vid förtida uttag? Denna passus i försäkringen har inte ens varit med som "finstilt". Det är inte utan  att man känner sig lite lurad.

Att sänka från 80 till 65% vid förtida uttag av pension från första kronan, tycker jag är alldeles  fel . Om överhuvudtaget en nedräkning skall ske borde stegen vara betydligt mindre.

Uppmuntra inte folk att starta förtida pensionsuttag, om man samtidigt inte informerar om konsekvensen av sänkningen på inkomstförsäkringen.

Besviken medlem i 43 år, numera arbetslös

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson