Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Välj ekologiskt för djuren, jorden, grundvatten och din egen hälsa

MRSA-smittade danska gårdar ska offentliggöras efter att svinuppfödarna i flera rättsliga instanser försökt stoppa en publicering. Bakgrunden är att det vid en kontroll visade sig att av 48 undersökta grisfabriker var 34 drabbade av den fruktade MRSA-bakterien.
Publicerad 26 januari 2016, kl 14:02

MRSA-smittade danska gårdar ska offentliggöras efter att svinuppfödarna i flera rättsliga instanser försökt stoppa en publicering. Bakgrunden är att det vid en kontroll visade sig att av 48 undersökta grisfabriker var 34 drabbade av den fruktade MRSA-bakterien.

Landsrätten gav först uppfödarna rätt och förbjöd publicering med motiveringen att det skulle skada företagen. Höjesterätten (Högsta domstolen) i Danmark slår nu i sin dom i stället fast att MRSA-smittade danska gårdar ska offentliggöras. Bla hänvisar man till yttrandefrihet och allmänhetens rätt till information. Det är viktigt att en intresseorganisation  som svinuppfödarnas  Landbrug & Fødevarerde inte kan stoppa befolkningens rätt till att få veta  säger journalisten Kjeld Hansen som har drivit ärendet till Högsta instans.

Meticillinresistenta gula stafylokocker (MRSA) har utvecklat resistens (motståndskraft) mot de penicilliner och penicillinliknande antibiotika (betalaktamantibiotika) som vanligen används mot stafylokockinfektioner. Svåra stafylokockinfektioner kan då enbart behandlas med ett fåtal, mycket dyra intravenösa antibiotika med besvärande biverkningar, till exempel vancomycin. Gula stafylokocker kan också orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och infektion i skelett och leder.

Det finns således starka skäl för att undvika danskt fläskkött. Inte bara p g a smittorikser utan också för ännu vedervärdigare förhållande än i svenska grisfabriker. Det är konsumenternas snikenhet efter billig mat som håller de vidriga djurfabrikerna, gift och kemijordbruket under armarna. Välj ekologiskt för djuren, jorden, grundvatten och din egen hälsa.

Rune Lanestrand

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson