Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Utanförskapet gav oss en god ekonomi

Moderaternas Anders Borg och socialdemokrater är oense vem som ska yvas för Sveriges goda ekonomi jämfört med EU och euroområdet. Vi anser att de som lagt grunden för den goda svenska ekonomin är de svenskar som sade Nej till EMU i 2003 års folkomröstning. Många ödesmättade profetior om vad som skulle hända och hemsöka Sverige för vårt oförstånd att säga nej till EMU och euron inträffade aldrig.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

Idag ser vi resultatet, euroområdet brottas med gigantiska underskott, flera nationer bedöms vara statsbankrutta. Åtgärder i form av nedskärningar i respektive lands välfärd, massarbetslöshet, åtstramningar, folk som svälter och barn som gråter högre än sina mödrar för att de är hungriga. Det är den verklighet Anders Borg och socialdemokraterna jämför Sveriges ekonomi emot när de talar om vår goda ekonomi.

Vi vill ha ordning och reda i ekonomin och säger därför Nej till det mycket tvivelaktigt projekt där Sverige enbart förbinder sig att följa andras direktiv och agera mjölkossa åt de länder som tragiskt nog inte får möjlighet att själv sköta sin egen ekonomi.

Därför är det för oss fullständigt obegripligt att Fredrik Reinfeldt vill föra in oss svenskar i något som vi totalt saknar beslutsrätt om.

Att enbart delta i ett sammanträde om året utan vitala sammanhang för att få vara med i "Euroländernas finanspakt" kan enbart innebära något av tre saker, a) Fredrik Reinfeldt misstror rapporteringen från euroländerna, b) Fredrik Reinfeldt önskar ansluta Sverige i EMU på fem års sikt utan att vi ska få delta i beslutet, c) Fredrik Reinfeldt är mycket fåfäng.

Oavsett skäl är inget av dessa att föredra. Vi tror att vår åsikt delas av många av de 69 % röstberättigade svenskar som i EU-parlamentsvalet 2009 röstade kritiskt eller underlät sig att rösta överhuvudtaget.

"Euroländernas finanspakt" åtgärdar inte eurokrisens grundläggande orsaker. Den ska inrättas för att euron i sig ska låsa länder vid en överstatlig valuta- och penningpolitik.

Inrättandet av "Euroländernas finanspakt" innebär stora ekonomiska åtaganden med tveksamma ändamål och en kraftig urholkning av demokratin.

Dessutom kommer Sverige att helt sakna inflytande i "Euroländernas finanspakt".

Vi uppmanar därför Riksdagen och dess ledamöter säga Nej till anslutningen av "Euroländernas finanspakt" den 30 maj!
//Peter Lilja, Tom Österholm och Max Elgeby, Oberoende Demokrater

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson