Inkomstbortfallet ersattes av kommunen. Frugan var då drygt 58½ år. När placeringen tog slut i januari 2012 var hon drygt 60½ år. Då gick hon upp på 100% igen på sitt ordinarie arbete.
Detta får pensionskonsekvenser som vi inte hade en aning om. Eftersom hon arbetade ½-tid på sitt ordinarie arbete när hon fyllde 60 så kommer hennes tjänstepension i framtiden räknas på en ½-tid trots att kommunen fyllde upp den ½-tiden. I pengar gör det (enligt www.minpension.se) att hon förlorar 1.400:-/månaden (16 800:-/år) fram till 70 år. Därefter förlorar hon 900:-/månaden (10 800:-/år) livet ut.
När vi upptäckte detta i februari tog hon kontakt med pensionsförvaltaren Colektum för att påtala "felet". Beskedet blev: Det är inget fel, reglerna är sådana. Hon frågade då om det gick att överklaga. Svaret blev: Nej. Hon tog då kontakt med Unionen där hon är organiserad och fick prata med ett par personer där. En av dom skulle återkomma när han hade undersökt ärendet.
Personen återkom och hänvisade henne till en person hos PTK. Anita ringde den personen i mars och förklarade situationen. Han skulle återkomma när han undersökt läget. Han har inte återkommit än (8:e november).
Händer samma sak för de som är fritidspolitiker och tar tjänstledigt deltid eller för de som tar tjänstledigt en period för att vårda en nära anhörig?
Oavsett hur detta avlöper så vill vi varna alla för att ta ett uppdrag som innebär att man måste ta tjänstledigt, hel eller deltid, från sitt ordinarie arbete även om man får ersättning för förlorad arbetsförtjänst utan att kolla alla pensionskonsekvenser.
Besviket par