Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Inte värdigt en demokratisk välfärdsstat

Dagligen möts vi av rapporter om platsbrist i sjukvården och om vanvård eller andra problem i äldreomsorgen. De kommunala biståndshandläggare som har till uppgift att bedöma hjälpbehovet överhopas av övermäktiga mängder av ärenden.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

 I vissa kommuner förekommer det att en biståndshandläggare har upp till 150 ärenden parallellt vilket är naturligtvis alldeles för mycket. Det är helt enkelt omöjligt att göra en adekvat bedömning och avgöra så många ärenden samtidigt. Istället för att erbjudas en plats i äldreboende tvingas mängder av hjälpbehövande åldringar till ett liv i misär utan möjlighet till ett värdigt liv. Istället för äldreboende erbjuds det billigare alternativet hemhjälp istället. Jag vill inte på något sätt nedvärdera hemhjälpspersonalen de gör säkert så gott som de förmår med de alldeles för små resurser som står till deras förfogande. Ty kommunernas budgetar styr istället för vårdbehovet.

Under det senaste årtiondet har en fjärdedel av vårdplatserna på landets äldreboenden försvunnit och antalet sjukhusplatser halverats trots att antalet äldre ökat med över 15 procent under samma tid. Det finns många äldre som nu är rädda för att inte få plats på ett äldreboende när samhället prioriterar bort det som gör ett land demokratiskt värdigt. Kommunernas framtidsprognoser visar att befintliga budgetar inte kommer att räcka för att bibehålla nuvarande kvalitet under de kommande åren. Det börjar bli hög tid för våra folkvalda att ge besked om, hur en människovärdig omsorg skall kunna klaras med fler äldre särskilt i de mindre kommunerna på glesbygden eller på orter med mycket hög andel äldre.

I Välfärdsstaten Sverige finns det gott om resurser men den härskande marknadsliberala doktrinen som genomsyrar samhället idag förordar skattesänkningar och vinstmaximering framför omsorgen om de äldre i vårt samhälle. Liberalism och rätten till jämlik omsorg går inte ihop det är två oförenliga discipliner. Liberalismen strävar mot lägre skatter och mindre samhällelig inblandning emedan jämlik omsorg kräver att tillgängligheten för samhällets resurser ökas. Frågan om, om inte det kommunala självstyret gjort sitt inställer sig onekligen. Kvalitén på äldrevården skiljer sig från kommun till kommun beroende på kommunalpolitikernas prioriteringar. Detta är helt galet och får inte accepteras i en välfärdsstat. Ansvaret för äldrevården måste fråntas kommunerna och en gemensam huvudman för hela landet inrättas. För att uppnå en landsomfattande och jämlik omsorg borde ansvaret återgå till staten.
//Kari Parman

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson