Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Hur fick ni tag i mitt mobilnummer?

För ett år sedan började jag studera matte och data. Jag blev uppringd på min mobil och fick frågan om jag ville ha mer information om Sif.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

Jag svarade ja och några månader senare fick jag en medlemsavgift från Sif! Jag var redan med i Naturvetareförbundet. Eftersom jag har hört talas om fackförbundens inkassometoder (inte Sif speciellt dock) betalade jag. Sen dess är jag alltså studentmedlem i två fackföreningar. Jag är inte rädd för att gå ur men tveksam till vilket förbund jag ska välja!

Hur fick ni mitt mobilnummer? Tycker ni att det är okej att värva medlemmar på det här sättet? Är fackförbunden Naturvetareförbundet och Sif konkurrenter? Vilket förbund ska jag välja?

Nu finns ju snart inte Sif, men samma frågor gäller Unionen!

Julia E - studentmedlem

Svar: Tack för ditt brev. Vi vill börja med att be om ursäkt för hur vi kommunicerat när vi presenterat vårt medlemskap för dig. Självklart var det inte vår mening att pressa dig till att bli medlem. Vi har ändrat våra rutiner så man nu först får en bekräftelse via mejl. Vi har aldrig skickat någon till Inkasso.

 Adressuppgifter, inklusive mobilnummer (om det är angivet) köper vi från Högskoleverket.

Sif, till skillnad från Naturvetareförbundet, tror på arbetsplatsgemenskapen och tycker därför att alla tjänstemän som arbetar på samma arbetsplats ska kunna vara med i samma fackförbund. Vi har också kontor runt om i Sverige som gör att du som medlem har närmare rent fysiskt till oss än till Naturvetareförbundet.

Vår förhoppning är att genom vårt skräddarsydda medlemskap för studenter kunna stärka din konkurrenskraft på arbetsmarknaden och förse dig med allt du behöver veta rörande cv, anställningsintervjuer, lön och avtal mm. Självklart gäller detta såväl på sommarjobb och extrajobb under studietiden som när du söker ditt första jobb efter examen.

Vi hoppas naturligtvis att du fortsätter att vara medlem hos oss.

Har du några fler frågor tveka inte att kontakta oss.

Åsa Sjölander, Samordnare studerandeverksamheten

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson