Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Hjälp oss påverka framtidens arbetsmiljöer

För tio är sedan var den faktiska pensionsåldern 62,1 år. För tre år sedan var den 64,3 - en rejäl höjning. Arbetet är en stor del av vårt liv, därmed är arbetsmiljön och kollegorna en central del i de flestas liv. Därför prioriterar vi moderater arbetsmiljöarbetet för ett friskare Sverige. Som ett led i partiets politikutveckling söker vi nu goda exempel och idéer för ett hälsosammare Sverige.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

Vi talar ofta om arbetskamrater och arbetslag, men inte alla upplever sin arbetsmiljö så. Istället finns de som går till jobbet med en klump i magen, redo att värja sig mot glåpord eller stå pall för en uteslutande tystnad. Så får det inte lov att vara. En bra dag på jobbet kan göra att man orkar med det där utdragna föräldramötet på kvällen. Men även det motsatta är sant - att vantrivas på jobbet har enorm negativ påverkan på människors liv även utanför jobbet.

I arbetslivet, såsom i skolan, är det den utsattes synvinkel vi måste arbeta utifrån. Känslan av kränkning beror sällan av ordvalet, utan situationen. Gränsen mellan en skämtsam jargong mellan kollegor och verbal mobbning kommer alltid att vara beroende av omgivningen och arbetsklimatet som helhet. Det är det allas vårt ansvar att tänka på hur vi beter oss mot varandra. Men ytterst är det arbetsgivaren ansvarar för, och som ska se till att kränkningar inte förekommer på arbetsplatsen. För detta krävs att arbetsmiljöarbetet är en naturlig, fortlöpande del i varje verksamhet.

Vi moderater vill förstärka och förlänga arbetslivet, och därför prioriterar vi arbetsmiljöfrågor. Vår utgångspunkt är att det ska vara lätt att göra rätt. Regelverket måste vara tydligt och enkelt.  Därför är det bra att regeringen har gett Arbetsmiljöverket uppdraget att se över sina föreskrifter till Sveriges alla arbetsgivare. Under 2012 påbörjas ett fyraårigt projekt för att sprida kunskaper och stödja företagens arbetsmiljöarbete.

Forskning visar att risken för arbetsmiljöproblem ökar kraftigt i arbetsintensiva perioder och under större omorganiseringar. Vi bör därför närmare undersöka hur Arbetsmiljöverket kan bistå företag och organisationer särskilt vid sådana tidpunkter. 

Moderaternas arbetsgrupp Hälsosamma Sverige vill stimulera engagemanget och öka medvetenheten och kunskaperna i arbetsmiljöfrågor. Har du tankar eller idéer för hur vi ska bli fler goda kollegor i Sverige, hör gärna av dig!
//Jenny Petersson, riksdagsledamot från Halland och ledamot i arbetsgruppen Hälsosamma Sverige (M)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson