Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

God stämning på jobbet viktigt

I senaste numret fanns en kort artikel "Snäll chef ökar lönsamheten". Denna fick mig att reagera starkt, faktum är att det gjorde ont i mig när jag läste slutet om att otrevlig jargong kan leda till mobbning, då personer med starkt socialt stöd på arbetsplatsen har råd att bete sig ohövligt.
Publicerad 1 februari 2016, kl 09:17

Jag är inte längre med i Unionen, har bytt arbete, men läser Kollega då maken är med. I senaste numret fanns en kort artikel "Snäll chef ökar lönsamheten". Denna fick mig att reagera starkt, faktum är att det gjorde ont i mig när jag läste slutet om att otrevlig jargong kan leda till mobbning, då personer med starkt socialt stöd på arbetsplatsen har råd att bete sig ohövligt.

En äldre kollega betedde sig som texten beskriver; småtaskig, spred rykten och pratade illa om alla. I synnerhet om mig efter att jag sagt ifrån att jag inte ville vara delaktig. Med facit i hand skulle jag inte gjort detta, det blev till slut ohållbart. Jag pratade med chefen som inte agerade mer än att på ett möte säga att vi inte ska prata skit om varandra. Kollegans beteende fortsatte, med stöd av en annan kollega. När en ny började som vikarie och hakade på orkade jag inte längre. Jag sjukskrev mig och pratade med chefen som inte gjorde något. Jag tror faktiskt att han var rädd för den äldre kollegan! När jag insåg att han var helt ointresserad av att stötta mig, förstod jag att det enda jag kunde göra för att överleva var att byta arbete, då självförtroendet var i botten och kroppen reagerade. Jag mår nu efter ett halvår bra, men det gör fortfarande ont i mig när jag bli påmind. Fortsätt att ta upp hur viktigt det är med god stämmning på arbetet!
//Eva

Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson