Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Facket, Collectum och ITP-K upphandling

Idag fredag den 10 maj fick jag mitt ex av tidningen Aktiespararen nr 5 2013, och i den så har man gjort en fondanalys av Sverigefonder. Den analysen anser jag Unionens och TCO:s ansvariga för upphandling av ITP-K val ska ta och läsa och fundera över hur misslyckade upphandlingarna har varit fram till i dag.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

 Att påstå att vi medlemmar har "tjänat/sparat" pengar på de låga avgifterna är ju bara en bit av sanningen, då de senaste 5 åren, som artikeln handlar om, har bara 5 fonder presterat bättre än Avanzas gratisfond Avanza Zero !

De fem fondern:Strand småbolag,Didner & Gerge Sverige,  Carnegie Sverige Select, DNB Sweden micro cap och Spiltan Stabil har inte jag haft möjlighet att välja inom ITP-K valet.

Den Sverigefond som gått bäst på fem år är Strands småbolagsfond med 77 procent i avkastning - det vill säga ungefär dubbelt så bra som genomsnittet. Ändå har fonden både en fast avgift på 0,9 procent och en rörlig på 15 procent på den del av avkastningen som överstiger den riskfria räntan plus 1 procentenhet. Totalt har fonden tagit runt 1,3 procent i avgifter per år. Detta betyder att om du för fem år sedan investerade 100?000 kronor i fonden har du för avgifter på runt 6 500 kronor tjänat 86?000 kronor - en investering väl värd pengarna, alltså.

Slutsatsen baserad på en femårsperiod är inte vetenskaplig men ändå sorglig för branschen. Att välja aktiv förvaltning kräver en hel del mer aktivt jobb för dem som ska hitta de få förvaltarstjärnor som finns än att helt enkelt välja den billigaste indexfonden. Men lite efterforskning kan, å andra sidan, göra stor skillnad.

läs hela artikeln på http://www.aktiespararna.se/artiklar/Fonder/Bara-fem-fonder-slar-gratisfonden/

Så snälla ansvariga för upphandlingen av ITP-K valet, låt oss medlemmar få möjlighet att välja fonder med höga avgifter för att de trots allt ger medlemmarna högst TOTALavkastning EFTER avgifter !!  Ni har väl antagligen ekonomisk utbildning och kunskap om hur man söker fakta på Internet ? Men jag får inte den uppfattningen baserat på det begränsade fondutbudet  som jag kan välja bland.

Önskar få svar från Unionens ledning och representant i Collectum om ni är mottagliga för kritik och kan ändra på upphandlingarna ?
Anders Igglund
aktiv aktiesparare, missnöjd med Colletums upphandlingar

Svar till Anders Igglund från Unionen: 

Syftet med upphandlingen i samband med den nya ITP-planen är att ge tjänstemännen så hög pension som möjligt. Stor vikt läggs vid låg kostnad och förutsättningar för hög avkastning.

Fyra bolag har valts ut inom traditionell försäkring och fem fondförsäkringsbolag. Den senaste upphandlingen innebär sänkta avgifter, bättre och kvalitetssäkrade produkter och ett brett fondutbud. Det finns närmare hundra alternativ att välja mellan.  Någon av de fonder du nämner kommer också att finnas med från 1 juli 2013.   

Genom att pressa avgifterna ytterligare har vi säkerställt att mer pengar går till tjänstemännens framtida pension. Fondavgifterna i genomsnitt halverade jämfört med vad exakt samma fonder kostar på den öppna marknaden. Genomsnittlig rating för de upphandlade fonderna är 4,23 på Morningstars femgradiga skala. Ett stort antal fonder har också 5 i rating. Det ger goda förutsättningar för hög avkastning. Sammantaget är vi mycket nöjda med upphandlingarna, men vi arbetar ständigt för förbättringar. Utvecklingen de närmaste fem åren kommer att följas kontinuerligt och utvärderas grundligt inför nästa avtalsperiod.
Gunilla Dahmm
Unionens pensionsexpert

Svar till Anders Igglund från Collectum:
Aktiespararen Anders Igglund beskriver i ett debattinlägg (14/5) Collectums prispressande upphandlingar som "misslyckade". Detta baserat på att fem fonder som presterat bra inte finns i det upphandlade utbudet inom ITP. Vi håller inte alls med Anders Igglund. Efter den senaste upphandlingen kan vi konstatera att fondernas rating har ökat. Detta samtidigt som avgifterna har pressats ytterligare. Mer om resultatet finns i Collectums rapport Mer pension för pengarna. Collectum genomför upphandlingarna utan eget vinstintresse och på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK. Det är försäkringsbolagen själva som väljer fondutbudet, utifrån Collectums kvalitetskrav som garanterar ett brett utbud. Tillsammans erbjuder fem fondförsäkringsbolag cirka hundra valbara fonder inom en rad fondkategorier. Tyvärr är det få pensionssparare som har samma pensionsengagemang som Anders Igglund. Och knappast någon enskild pensionssparare har möjlighet att själv förhandla till sig de villkor som är möjliga via gemensamma upphandlingar. Collectums upphandlingar är ett kraftfullt sätt att säkerställa både låga avgifter och god avkastning för de 1,5 miljoner pensionssparare som har tjänstepensionen ITP. Anders Igglund efterfrågar möjligheten att kunna "välja fonder med höga avgifter för att de trots allt ger medlemmarna högst TOTALavkastning EFTER avgifter". Det bör dock understrykas att det inte finns något konstaterat samband mellan höga avgifter och hög avkastning. Däremot ligger det i fondförvaltarnas intresse att ta ut höga avgifter. Avgiftens betydelse kan inte överskattas, eftersom det är den enda faktorn som är känd på förhand och som spararen betalar oavsett hur sparandet utvecklas.  Åtta av tio privatanställda tjänstemän, 83 procent, tycker det är bra att Collectum väljer ut vilka försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP. Det visar en aktuell GfK-undersökning beställd av Collectum. Genom upphandlingarna får 1,5 miljoner privatanställda tjänstemän och 32 000 arbetsgivare en enkel och kostnadseffektiv tjänstepensionslösning som ger mycket pension för pengarna. 
Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson