Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Bekämpa arbetslöshet och personalbrist med KY-utbildning

Antalet varsel på arbetsmarknaden ökar, den globala finanskrisen härjar, den svenska konjunkturen försämras kraftigt! Samtidigt så minskar antalet kvalificerade yrkesutbildningar (KY). Utbildningar som på ett flexibelt, träffsäkert och utvecklingsbart sätt kan användas till vidareutbildning av de som nu går in i arbetslöshet.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

Riksförbundet för kvalificerad yrkesutbildning vill påminna regeringen om att KY-utbildning finns och att det är ett utmärkt instrument att i rätt tid, minska hotet för arbetslöshet och att förse arbetslivet med kompetent personal.

Riksförbundet, som organiserar ca 80 % av landets utbildningsanordnare, har tidigare uppmärksammat utbildnings- och näringsdepartementet på att det inte finns möjlighet att bevilja kvalificerad yrkesutbildning, i den omfattning som arbetslivet efterfrågar. Inför ansökningsomgång 2008 begränsades möjligheten att ansöka om utbildning. KY-myndigheten beräknar att det finns ett ekonomiskt utrymme för att bevilja 100 utbildningar. Det innebär att 160 stycken utbildningar, som är etablerade i arbetslivet inte får fortsätta och inga nyutvecklade utbildningar över huvud taget kommer att kunna starta. Det är tydligt att det ekonomiska utrymmet för att bevilja (KY) idag kraftigt understiger den efterfrågan som finns och därmed hämmas tillväxten lokalt, regionalt och nationellt. De 50 miljoner som avsatts för Yrkeshögskolan 2009, omfattar 31 miljoner till utbildning resten till studiestöd. Denna lovvärda satsning är tyvärr ej tillräcklig.

Riksförbundet för Kvalificerad Yrkesutbildning efterlyser den positiva attityd som samtliga politiska partier visat KY-utbildning tidigare. Vi efterfrågar politisk handling så att arbetslivet får den personal den efterfrågar och samtidigt underlättar för de tusentals personer, som nu riskerar att hamna i arbetslöshet, att hitta ett nytt jobb eller finna en ny yrkesroll.

Kvalificerad yrkesutbildning är ett väl fungerande samarbete mellan arbetsliv, utbildningsanordnare och studerande, genom att öka antalet utbildningsplatser kan KY-utbildning som koncept, fortsätta vara ett mycket effektivt verktyg vid goda som såväl sämre konjunkturer.

Riksförbundet för Kvalificerad Yrkesutbildning
Göran Mellander

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson