Enligt reglerna d.v.s. EES-avtalets förordning 883/2004 skall den som har jobbat utomlands kunna tillgodoräkna sig arbetstiden tillbaka i Sverige. Det gäller även för Norge.
Förutsättning är dock -enligt art.6- att det finns ett medlemskap i en a-kassa efter återkomsten.
Det gjorde jag. Men min dåvarande a-kassa ville inte befatta sig med den sortens ärende.
" Kassans verksamhetsområde är företagare. Det är första gången kassan kommer i kontakt med ett EU/EES ärende".
Tvärtemot vad SO (arbetslöshetskassornas samorganisation) har uttalat, nämligen förbättrade villkor för arbetstagare och egenföretagare som rör sig mellan länderna i Norden genom minskning av gränshinder.
Ärendet har inneburit tre förtvivlande åren av rättegångar från förvaltningsrätten till kammarrätten samtidigt som arbetslöshetsersättningen landade på lägsta nivån trots tidigare medlemskap och nytillträde vid återkomsten.
Kammarrättens dom blev:
"Kammarrätten bifaller överklagandet på så sätt att förvaltningsrättens dom och Xs arbetslöshetskassas beslut upphävs i de delar de avser beräkning av normalarbetstid och visar i dessa delar målet åter till arbetslöshetskassan för erforderlig handläggning".
A-kassan tog fram preskriberade dokumentation från rättegången och fattade beslut därefter. Ett överklagande av beslutet skulle åter till förvaltningsrätten, första instansen.
Så här beskriver kammarrätten sin vanmakt:
"När ett ärende skickas tillbaka för ny prövning med vissa riktlinjer (vilket var det Kammarrätten gjorde) finns sedan ingen möjlighet för domstolen att ha åsikter om huruvida kassan i sin förnyade prövning följer dessa eller inte..."
Det innebär att domen saknar verkställande förmåga.
Mot bakgrund av detta var det intressant att under president Obamas besök ta del av statsminister Reinfeldts beskrivning av Sveriges kärnvärden (core values). Bl.a. nämnde han "rule of law" d.v.s. rättstatsprincipen och rättssäkerheten som en väsentlig del av landets värderingar.
Hur pass rättssäkert är ett land där en myndighetsutövare (a-kassa) raljerar lagar och rättsväsendet p.g.a. av egen avvikande praxis ? Vad anser Unionen om det ? Får verkligen en svensk a-kassa tillämpa EES- avtalets förordning 883/2004 såsom den vill ?
//medlem
//Jeanette Mandl, Försäkringsansvarig Unionens a-kassa