Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Arbetsmiljön är en jämställdhetsfråga

Att alla ska ha rätt till en trygg och säker arbetsmiljö tror jag att vi alla kan enas om. Nu breddar vi moderater arbetsmiljöarbetet för ett friskare Sverige. För tio är sedan var den faktiska pensionsåldern 62,1 år. För tre år sedan var den 64,3 - en rejäl höjning. Arbetet är en stor del av vårt liv, därmed är arbetsplatsen och arbetskamraterna en central del i de flestas liv.
Åsa Frisk Publicerad

Ytterst är det arbetsgivaren ansvarar för, och som ska se till att arbetsmiljöarbetet är en naturlig del i verksamheten. Det krävs dock insatser för att öka engagemanget och öka medvetenheten och kunskaperna i arbetsmiljöfrågor. I detta spelar fackförbunden en stor roll.

Vi moderater vill förstärka och förlänga arbetslivet, och därför prioriterar vi arbetsmiljöfrågor. Det ska vara lätt att göra rätt. Regelverket ska vara tydligt och enkelt. Därför är det bra att regeringen har gett Arbetsmiljöverket uppdraget att se över sina föreskrifter. Det har också skett regelförenklingar för företagare och arbetsgivare, men dessa får aldrig gå ut över arbetstagare eller över den säkerhet och trivsel som ska finnas på varje arbetsplats. Därför är det också viktigt att arbetsmarknadens parter är delaktiga och tar sitt ansvar.

Kvinnors arbetsmiljö är av särskilt stort intresse för oss moderater och Alliansen. En friskare arbetsmiljö i kvinnodominerade yrken är viktigt för ökad jämställdhet på arbetsmarknaden. För sanningen är att kvinnor drabbas mer av arbetsrelaterad ohälsa än män, och fler kvinnor än män tvingas att avsluta sina arbetsliv i förtid på grund av hälsoskäl. Det leder i förlängningen till både lägre pensioner och svårigheter att försörja sig. På uppdrag av regeringen startar därför Arbetsmiljöverket en treårig satsning på dryga 20 miljoner kronor, öronmärkta till just kvinnors arbetsmiljöer. Syftet är att öka kunskapen och förebygga ohälsa och utslagning på grund av belastningsskador och den dåliga arbetsmiljö som många kvinnor arbetar i.

En bra dag på jobbet kan göra att man orkar med det där utdragna föräldramötet på kvällen. Men även det motsatta är sant - att vantrivas på jobbet har enorm negativ påverkan på människors liv även utanför jobbet. Sverige behöver fler glada kollegor.

Jenny Petersson, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet (M)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson