Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

På Icebug måste alla anställda träna

På Icebug, som tillverkar skor med grepp för utomhusaktiviteter, måste alla träna tre gånger i veckan. Personalansvariga Lhina Segerbo ser bara fördelar.
Niklas Hallstedt Publicerad 15 februari 2021, kl 09:47
Jakob Edholm
Allt blir bättre av fysisk aktivitet, menar Lhina Segerbo på Icebug. Jakob Edholm

Varför är det viktigt för dig att få medarbetarna att röra på sig?
– Därför att hållbarhet på alla plan är viktigt för oss – det handlar om våra anställdas hälsa. Träning på jobbet är ett sätt att få livspusslet att fungera. Och det finns få saker som är så viktiga för hjärnan som att du rör på dig. Du mår inte bara bättre av att vara fysiskt aktiv, det påverkar också koncentration, minne, kreativitet och stresstålighet.

Träningen är obligatorisk – är det några sura miner?
– Obligatoriskt är ett ord som kan kännas obekvämt. Men det har inte varit några konstigheter alls. Hade vi sagt att du ska springa tre gånger i veckan hade det kanske blivit problem. Men nu väljer du själv vilken aktivitet du vill ägna dig åt.

Läs mer: Mer träning är inte alltid bättre enligt forskare

– Dessutom löser det problem för många anställda – det blir enklare att hinna med träning som man kanske ändå skulle ha gjort på kvällen.

Vilken motion ägnar ni er åt?
– Allt från promenader till orientering. Vi har också en yoga-sal och ett träningsrum om man vill köra inomhus. Men vi tycker att det finns fördelar med att vistas utomhus året om, särskilt under de perioder det blir mörkt tidigt.

Nu har ni hållit på sedan januari 2020 – har det gett resultat?
– Ja, tydligast är energin man får. Vår medarbetarundersökning visade att många känner en ”go”-energi redan på morgonen för att man vet att man ska träna, och efter träningen tar man med sig ny energi till jobbet. Produktiviteten höjs när folk känner sig gladare och piggare.

Varför gör inte alla företag som ni?
– Alla borde göra det. Men det kräver också att man delar en mental bild av vad rörelse är värd. Vi på Icebug har en fördel – vi vill ju att människor ska kunna komma ut i naturen med bra grepp på fötterna. Vi vill testa våra produkter och vara förebilder för andra.

Kan det bli ytterligare obligatorisk motion framöver?
– Nja, vi tränar ju inte för att bli elitidrottare. Utan vi vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och för att hjärnan ska utvecklas. Forskningen säger att tre gånger i veckan är en bra dos. Men vi gillar att testa nya saker, så vi stänger inga dörrar!

Läs mer: Var går gränsen?

Lhina Segerbo

 • Gör: People & culture manager på Icebug
 • Ålder: 42 år
 • Bakgrund: Utbildad hälsopedagog, uppvuxen i en företagarfamilj och har arbetat inom detaljhandeln sedan tolv års ålder
Hälsa

Friskvårdsbidrag missas av många

Mindre än hälften av alla som erbjuds friskvårdsbidrag utnyttjar det till fullo, trots att 85 procent av svenskarna erbjuds förmånen via jobbet.
Lina Friberg Publicerad 27 januari 2023, kl 11:11
Kontorsstol och skrivbord som lämnats tomma. En hantel står på skrivbordet.
Mindre än hälften av anställda med rätt till friskvårdsbidrag utnyttjar det fullt ut. Foto: Ingvar Karmhed/ SvD/SCANPIX.

Enligt en ny Sifo-undersökning, utförd på uppdrag av friskvårdsappen Epassi, så misslyckas många arbetsgivare med att få sina medarbetare att nyttja hela friskvårdsförmånen.

Undersökningen bygger på 1136 intervjuer med anställda i åldern 18-64 år.

 – Det är förvånande att se att friskvårsbidraget inte används fullt ut, i synnerhet i dessa ekonomiskt pressade tider, säger Åsa Severgårdh, vd på Epassi Sweden.

16 procent av de tillfrågade svarar att de inte avser att använda förmånen, vilket innebär att 720 000 av Sveriges cirka 4 500 000 anställda inte utnyttjar det alls. 41 procent använder en del av bidraget. Svenska arbetstagare får i genomsnitt 2 600 kr per år i friskvårdsbidrag.

Friskvårsbidrag ändå på mångas önskelista

 Ändå är friskvårdsbidrag på jobbet en av de mest populära jobbförmånerna enligt svenskarna. I en Sifoundersökning från förra året beställd av rekryteringsföretaget Randstad, fick 1171 personer svara på frågan om vilka förmåner som ökar attraktiviteten för ett nytt jobb. 38 procent av de tillfrågade svarade friskvårdsbidrag, vilket placerade förmånen på plats sex över de mest populära favörerna.

Exempel på godkända friskvårdsaktiviteter:

 • Alpackavandring
 • Bastubad
 • Fotmassage
 • Nikotin­avvänjning
 • Minigolf       

Källa: Skatteverkets lista över friskvårdsaktiviteter

Exempel på ej godkända friskvårdsaktiviteter:

 • Babysim
 • Biljard
 • E-sport
 • Fiske
 • Skönhetsbehandlingar

Källa: Skatteverkets lista över friskvårdsaktiviteter