Annons
Annons

"Flow är bland det skönaste som finns"

Publicerad 12 februari 2013, kl 13:40

Du blev så uppslukad av det du gjorde att du glömde tid och rum och dig själv, och nu vill du uppleva den härliga känslan igen och igen. Hur du ska göra för att hamna i flow på nytt vet psykologkandidaten Jonas Hjalmar Blom.

Vissa komponenter måste samverka för att man ska uppleva flow, menar forskaren Mihály Csíkszentmihályi, som är känd för sitt arbete om lycka och kreativitet och som har myntat begreppet flow. Beståndsdelarna heter total uppmärksamhet, känslan av kontroll, tidlöshet och icke-värderande. Dessutom ska det finnas en perfekt balans mellan förmåga och utmaning.

Att vara i flow förutsätter även någon form av aktivitet.

- Man kan uppleva tidlöshet och total uppmärksamhet då man ser på tv. Men det är en passiv aktivitet och alltså inte flow, säger Jonas Hjalmar Blom på Psykologifabriken.

Aktiviteter där det är lätt att hamna i flow är till exempel handarbete, tv-spel och när man utövar musik eller något annat konstnärligt.

- Det man gör ska vara så utmanande att det inte blir enkelt, samtidigt ska det inte vara för svårt. Man kan försätta sig i flow genom att sätta rimliga och utmanande mål för det man håller på med. Sedan beror det självklart på vad man tycker om att göra. Om man är musiker kan musiken ge upphov till flow, är man löpare är det löpningen som ger flowet.

Vad händer i kroppen?

- Belönande signalsubstanser frigörs i hjärnan och påverkar oss positivt. När vi åstadkommer någonting bra, som är värdefullt för oss, sänker det vår stress och ökar vår tillfredsställelse. Mycket tyder på att även immunförsvaret påverkas positivt.

Hur känns flow?

- Flow kan vara bland det skönaste en människa kan uppleva. Själv märker jag egentligen att jag varit i flow, när jag väl kommit ur det. Det är speciellt, men i stunder av flow är man så uppslukad av det man gör att man glömmer både tid och rum och, naturligt nog, även hur man känner sig. 

Är flow och inspiration närbesläktade?

- Flow och inspiration är inte samma sak. Flow är just känslan av att aktivt göra någonting med fullt flyt. Inspiration kan vara en idé som dyker upp som resultat av att man ser eller hör någonting som engagerar och eggar.

- Flow och kreativitet däremot hänger nära samman och att vara i flow underlättar varje del i den kreativa processen.

När hamnar du själv i flow?

- Jag har några intressen som jag brinner för. Det ena är att springa och under mina löprundor i skogen, på snåriga skogsstigar i kuperad terräng, kan jag ibland märka att jag sprungit både långt och länge och varit totalt inne i löpningen. Det andra är när jag skriver. Ibland tycks fingrarna arbeta av sig själva och plötsligt ringer telefonen och jag upptäcker att jag fått ihop flera sidor, nästan automatiskt. 

Kan känslan av flow bli ett beroende?

- Jag kan bara tala för mig själv, och det kan det verkligen. Jag vill gärna komma in i flowet igen och igen. För mig hjälper det att sätta tydliga mål, att logga min utveckling och att söka feedback på det jag gör från människor omkring mig. Och som sagt, jag märker oftast i efterhand att jag varit i flow, eller då någon stoppar mig mitt i det jag gör.

Fakta

Så får du och din grupp på jobbet flow:

Sätt tydliga mål. Då vet man att man är på rätt väg och hela tiden kommer framåt mot målet. 

Ge och ta feedback. För att kunna veta hur det går behöver man få feedback på det man gör. 

Finn balansen mellan förmåga och utmaning. Om det är en aktivitet som gruppen redan kan bör man sätta ett högre mål redan från början. För nybörjare måste kraven givetvis sänkas. 

Eva Karlsson
    Lediga jobb