Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Förtroendevald har koppling till nazistsajter

Den aktiva SD-politikern Ann-Katrin Löfwenhamn som nyligen valdes om som ledamot i Unionens regionstyrelse i Dalarna visar sig nu också gilla flera sidor på Facebook med stark koppling till nazism.
Publicerad 25 april 2014, kl 13:49
Skärmdumpar från Facebook.
Några av de sidor och grupper på Facebook som Ann-Katrin Löfwenhamn, ledamot i regionstyrelsen för Unionen i Dalarna, gillar. Skärmdumpar från Facebook.

Ann-Katrin Löfwenhamn har en Facebooksida där vem som helst kan se vilka sidor hon gillar och grupper hon är med i. Det handlar om hundratals, däribland tre med kopplingar till nazistiska sajter.

En av sidorna heter NEJ TACK! Till moské i Sverige och har 70 195 ”gillare”. I beskrivningen står: ”Vi som är emot all form av utländsk ockupation av svensk mark!” Kontaktuppgifter till dem som ligger bakom sidan är Nordfront och Svenskarnas Partis hemsidor.

Nordfront är portalen för Svenska motståndsrörelsen som anses vara den mest våldsamma svenska nazistiska grupperingen. Svenska motståndsrörelsen låg bland annat bakom attacken i Kärrtorp och dess medlemmar har kopplats till såväl mord som mordförsök. Deras ledare är Klas Lund, som är dömd för dråp. Den andra är alltså det nazistiska partiet Svenskarnas parti som röstades in i Grästorps kommun förra valet, och som till hösten ställer upp i runt 30 kommunval.

De övriga två sidor som hon aktivt gillar är Stoppa vänsterns hat och våld, som också domineras av länkar från Nordfront och Realisten (som är Svenskarnas partis nyhetsportal). Den andra heter Nej tack till moské i Borlänge som också länkar flitig till de båda, och där det senaste inlägget är en fråga om ”vilka som anser att det nytt förekommande ”flyktingboendet” i Sunnansjö är ett acceptabelt initiativ!”

På frågan hur det här hänger ihop med Unionens stadgar om alla människors lika värde vill Ann-Katrin Löfwenhamn inte svara.

- Det är inget jag vet om. Jag lägger ingen energi på att ta reda på vilka som står bakom vissa sidor.

Men du får deras uppdateringar, och vad säger du nu när du vet?

- Inget speciellt, jag är absolut inte nazist. Och inte rasist heller. Punkt.

Leif Nicklagård, Unionens förbundssekreterare, kommenterar uppgifterna i ett mejl:

"Som medlem ska du stå bakom våra grundläggande värderingar om allas lika värde. Om en medlem agerar på ett sätt som står i strid med dessa värderingar i Unionens namn kommer vi att agera och resultatet kan bli att medlemmen blir utesluten... Även en medlem som blir anklagad för att bryta mot Unionens stadgar har samma rätt som alla medlemmar att få medlemskapet prövat på ett rättssäkert sätt som tål en rättslig prövning."
 

Kollega
[email protected]

 
På grund av innehållet i ett antal inskickade kommentarer har vi valt att stänga för ytterligare kommentarer till artikeln. / Redaktionen