Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Förtroendevald har koppling till nazistsajter

Den aktiva SD-politikern Ann-Katrin Löfwenhamn som nyligen valdes om som ledamot i Unionens regionstyrelse i Dalarna visar sig nu också gilla flera sidor på Facebook med stark koppling till nazism.
Publicerad 25 april 2014, kl 13:49
Skärmdumpar från Facebook.
Några av de sidor och grupper på Facebook som Ann-Katrin Löfwenhamn, ledamot i regionstyrelsen för Unionen i Dalarna, gillar. Skärmdumpar från Facebook.

Ann-Katrin Löfwenhamn har en Facebooksida där vem som helst kan se vilka sidor hon gillar och grupper hon är med i. Det handlar om hundratals, däribland tre med kopplingar till nazistiska sajter.

En av sidorna heter NEJ TACK! Till moské i Sverige och har 70 195 ”gillare”. I beskrivningen står: ”Vi som är emot all form av utländsk ockupation av svensk mark!” Kontaktuppgifter till dem som ligger bakom sidan är Nordfront och Svenskarnas Partis hemsidor.

Nordfront är portalen för Svenska motståndsrörelsen som anses vara den mest våldsamma svenska nazistiska grupperingen. Svenska motståndsrörelsen låg bland annat bakom attacken i Kärrtorp och dess medlemmar har kopplats till såväl mord som mordförsök. Deras ledare är Klas Lund, som är dömd för dråp. Den andra är alltså det nazistiska partiet Svenskarnas parti som röstades in i Grästorps kommun förra valet, och som till hösten ställer upp i runt 30 kommunval.

De övriga två sidor som hon aktivt gillar är Stoppa vänsterns hat och våld, som också domineras av länkar från Nordfront och Realisten (som är Svenskarnas partis nyhetsportal). Den andra heter Nej tack till moské i Borlänge som också länkar flitig till de båda, och där det senaste inlägget är en fråga om ”vilka som anser att det nytt förekommande ”flyktingboendet” i Sunnansjö är ett acceptabelt initiativ!”

På frågan hur det här hänger ihop med Unionens stadgar om alla människors lika värde vill Ann-Katrin Löfwenhamn inte svara.

- Det är inget jag vet om. Jag lägger ingen energi på att ta reda på vilka som står bakom vissa sidor.

Men du får deras uppdateringar, och vad säger du nu när du vet?

- Inget speciellt, jag är absolut inte nazist. Och inte rasist heller. Punkt.

Leif Nicklagård, Unionens förbundssekreterare, kommenterar uppgifterna i ett mejl:

"Som medlem ska du stå bakom våra grundläggande värderingar om allas lika värde. Om en medlem agerar på ett sätt som står i strid med dessa värderingar i Unionens namn kommer vi att agera och resultatet kan bli att medlemmen blir utesluten... Även en medlem som blir anklagad för att bryta mot Unionens stadgar har samma rätt som alla medlemmar att få medlemskapet prövat på ett rättssäkert sätt som tål en rättslig prövning."
 

Kollega
[email protected]

 
På grund av innehållet i ett antal inskickade kommentarer har vi valt att stänga för ytterligare kommentarer till artikeln. / Redaktionen

Fackligt

Risk att vara med i fel fackförbund

Det är viktigt att vara med i rätt fackförbund, i synnerhet om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Ändå är många Unionenmedlemmar felorganiserade.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 06:00
Tecknad illustration av tre personer ovanpå en människoarm och en person stående under den.
Unionen tar även hand om dem som är felorganiserade, men hjälpen kan bli begränsad. Illustration: Bo Lundberg.

Drygt 12 000 av Unionens medlemmar borde egentligen vara med i ett annat fackförbund eftersom de jobbar på en arbetsplats som tillhör ett annat facks sfär.  Så länge allt är frid och fröjd spelar det kanske inte så stor roll om du är felorganiserad, som det heter, men den dag det smäller kan det få allvarliga konsekvenser, enligt Agnes Blom, verksamhetssamordnare på Unionens rådgivning.

– Vi uppmanar alltid felorganiserade medlemmar att ta kontakt med rätt fackförbund. Sedan tvingar vi aldrig någon att byta fack. Det är upp till medlemmen att avgöra, säger Agnes Blom.

Många av de felorganiserade är nog omedvetna om riskerna med att vara med i fel fack, gissar Agnes Blom. En del väljer troligen medvetet att stanna i förbundet efter att de börjat ett nytt jobb, för att deras ”rätta” förbund kanske har sämre, eller helt saknar, inkomstförsäkring. Andra blir kvar enbart för att de gillar förbundet eller ogillar förändring. 

Enda skälet till att faktiskt skjuta på byte av fackförbund är om du har en pågående tvist eller befarar att du snart kan behöva förhandlingshjälp. Fackförbunden har ofta en karenstid innan de ger nya medlemmar individuell hjälp. 

Begränsad hjälp till felorganiserade

Unionen hjälper visserligen alla sina medlemmar, oavsett om de är felorganiserade eller inte, men hjälpen blir begränsad, i synnerhet om det finns ett kollivavtal med ett annat förbund på arbetsplatsen, enligt Agnes Blom.

– Vi gör så klart så gott vi kan, men vi kan inte ge medlemmen full valuta för sitt medlemskap. En lönefordran kan vi exempelvis hjälpa till med, men handlar det om övertidsersättning som är reglerad i kollektivavtal tar det stopp. 

Det tar stopp vid alla tvister som handlar om brott mot kollektivavtal, till exempel fel sjuklön, utebliven semesterersättning eller orätt föräldralön.

– Det är oerhört frustrerande att möta medlemmar som hamnat i en svår situation och som vi inte kan hjälpa på grund av att de är felorganiserade. Vi vill hjälpa men är tyvärr bakbundna, säger Agnes Blom

Inte heller vid uppsägningar kan Unionens bistå den felorganiserade medlemmen fullt ut. 

– I normalfall kan vi på ett tidigt stadium ifrågasätta, i bästa fall förhindra eller mildra överilade beslut från arbetsgivarens sida. Men när det gäller felorganiserade kommer vi i regel in för sent, där kan vi bara bevaka att uppsägningen blir rätt hanterad, säger Agnes Blom. 

Ingen strejkersättning

Om förbundet skulle gå i strejk i samband med avtalsförhandlingar ligger man också pyrt till om man är felansluten eftersom man inte har rätt till konfliktersättning.

 – Vi har ingen möjlighet alls att hjälpa till vid arbetsmiljöfrågor, där måste man vända sig till det fackförbund som har kollektivavtal, säger Agnes Blom.

Ett sätt att gardera sig mot riskerna, om man nu av olika skäl vill fortsätta vara Unionenmedlem, är att vara dubbelansluten, alltså att vara med i två förbund samtidigt. Men Unionen har numer enbart dubbelanslutningsavtal med fyra andra förbund, så såvida man inte vill betala dubbla fackföreningsavgifter, är det få medlemmar förunnat att dra nytta av den möjligheten. 

 Dubbelslutningsavtal finns med följande förbund:

Svenska Journalistförbundet. Dubbelanslutningen avser enbart journalister som verkar inom Unionens avtalsområde och i huvudsak har journalistiska arbetsuppgifter. 

Vårdförbundet. Gäller enbart sjuksköterskor som arbetar inom apotek och inbyggd företagshälsovård 

Fackförbundet Scen & Film (tidigare Teaterförbundet) För att bli dubbelansluten krävs att arbetet är 50 procent inom vardera båda förbundens organisationsområden (eller återkommande inom båda förbundens områden). 

Fackförbundet ST Certifierade flygledare med privata arbetsgivare har möjlighet att ansöka om dubbelanslutning.