Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Fler bildar Unionenklubb

För första gången ökar antalet Unionenmedlemmar som bildar fackklubb. Nu finns nästan 3 000 klubbar i förbundet.
Ola Rennstam Publicerad 24 januari 2020, kl 10:06
Colourbox
"Om man som medlem ska få full nytta av sitt medlemskap behövs lokalt inflytande på arbetsplatsen", säger Kenneth Hedman på Unionen. Colourbox

Unionens medlemsutveckling har varit otroligt framgångsrik. Sedan förbundet bildades 2008 har antalet medlemmar ökat från 483 000 till dagens 675 000.

Något som inte gått lika bra är den lokala fackliga närvaron i form av arbetsplatsombud och klubbar. Trots flera satsningar för att vända utvecklingen har antalet klubbar minskat stadigt. 2008 fanns 3 325 klubbar, fem år senare 3 092 stycken.

Men under 2019 hände något med den negativa utvecklingen. Totalt bildades 247 nya klubbar i landet och 202 avregistrerades, sammanlagt alltså en ökning med 45 stycken. Det innebär att 5 000 fler medlemmar omfattades av klubb 2019 än året före.

– Det är förstås väldigt glädjande och framför allt jättekul för medlemmarna, säger Kenneth Hedman, sektionschef på Unionens tjänsteutvecklingssektion.

Vad har ni gjort annorlunda jämfört med tidigare?
– Det har varit betydligt mer fokus på den här frågan. Och så finns det en större förståelse för att om man som medlem ska få full nytta av sitt medlemskap så behövs ett starkt lokalt inflytande på arbetsplatsen, säger Kenneth Hedman.

Det är framför allt i storstadsområdena som klubbtillväxten har skett, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det även är där flest medlemmar rekryteras.

Läs mer: Så bildar ni fackklubb