Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Facklig kollaps på UKK efter turbulens

Samarbetsproblemen med vd:n för på Uppsala konsert och kongress (UKK) blev för stora. Nu läggs fackklubben ned och samverkansavtalet är uppsagt.
Anita Täpp Publicerad 1 december 2021, kl 14:42
Henrik Montgomery/TT
Unionenklubben på UKK upplever att det inte går att samarbeta med bolagets vd. Nu läggs fackklubben ner och samverkansavtalet sägs upp. Henrik Montgomery/TT

Det har länge stormat kring Uppsala konsert och kongress, UKK, ett kommunägt aktiebolag i Uppsala, också kallat Musikens hus.

2019 planerades en omorganisation när den dåvarande vd:n ville avveckla teknikavdelningen. Men då stoppades nedläggningen. I somras, sedan samverkan mellan fack och arbetsgivare avslutades i oenighet, gick dock en liknande omorganiseringen igenom. Den berör 13 tjänster och innebär bland annat att hela teknikavdelningen läggs ned.

Läs mer: Uppsala konsert och kongress säger upp personal

Samarbetsproblem med bolagets vd

Eftersom Unionenklubben har upplevt att det inte går att samarbeta med bolagets vd sade man under hösten upp samverkansavtalet. Och i fredags hölls ett medlemsmöte där man beslöt att lägga ned klubben.

Klubben har lämnat över förhandlingsmandatet till Unionens regionkontor.

–  Det som sedan hänt är att ledningen på UKK har överlämnat förhandlingsmandatet till kommunens förhandlingsorganisation, vilket försvårar partsrelationen, säger Tuula Fenwick, regional ombudsman i Uppland.