• Alla gör det! Fikar. Särskilt i dag, då det fikas mot fattigdom genom Fairtrades utmaning. Foto: Jurek Holzer/TT

En halv miljon fikar mot fattigdom

Publicerad 16 oktober 2014, kl 11:10

Systembolaget gör det, flera stora fackförbund gör det, många butikskedjor gör det, åtminstone i dag. Tar en fikapaus tillsammans med kollegor och deltar i fikautmaningen Fairtrade Challange.

Målet för den stora fikauppmaningen, att över en halv miljon deltar i fairtrade-fikor, är redan uppnått. Vid halv elva tiden på torsdagen hade 534 249 personer anmält 2 688 fikapauser.

Egentligen behöver man inte göra mer än dricka sitt vanliga fairtrade-kaffe på jobbet, säger Therese Smedberg på Fairtrade.

- Det man aktivt måste göra för att vara med i utmaningen är att gå in på webben och anmäla var, när och hur många deltagare man är. När man sedan fikat får man gärna göra en uppdatering och lägga upp en bild.

Fackförbundet Kommunal leder i skrivande stund utmaningen med en inrapporterad förväntad fikalista på 115 144 deltagare. Flera andra stora fackförbund har deklarerat att de tänker delta bland andra LO, Handels, Lärarförbundet, Vision, ST.  Unionenklubben SV Stockholm har också anmält 20 deltagare och sätter därmed fokus på hur fattigdom kan bekämpas med schyst fika som har odlaren och de anställda i fokus.

Inga stora industrier har hörsammat uppmaningen, men många butikskedjor, som ICA, Hemköp, Coop, Lidl och Blomsterlandet har hakat på och meddelat att de deltar med rejäla fikapauser. Utmaningen är öppen fram till 12 i morgon.

- Alltfler efterfrågar och köper fairtrade. För några år sedan fanns det knappt fairtraid-varor på marknaden, men nu har vi 1 800 produkter och försäljningen har ökat dramatiskt, säger Therese Smedberg.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
  • Läs även...

    Chefen som bara anställer hundar

    Knarksmugglare och beväpnade bovar må ta sig i akt när hundföraren Maria Delin och hennes fyrbenta detektiver drar ut på uppdrag. Deckarteamet tillbringar både jobb och fritid tillsammans och drivs av ett stort rättspatos.