Annons
Annons
 • Det minskande flygandet till följd av coronasmittan kan leda till nedskärningar på SAS. Foto: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset kan ge nedskärningar på SAS

Publicerad 3 mars 2020, kl 15:48

Coronaviruset har lett till minskat flygande. Det kan i sin tur leda till nedskärningar på flygbolaget SAS.

Hittills har över 90 000 personer smittats av coronaviruset. Rädslan för smittan har lett till minskat internationellt flygande och nu meddelar flygbolaget SAS att kapaciteten minskar på flera sträckor inom Europa och Skandinavien. Sedan tidigare är flygningar till och från Kina inställda och från torsdag ställer SAS även in flygningar till Hongkong.

Den minskade trafiken innebär att SAS behöver minska sina kostnader, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande. På kort sikt sparar bolaget pengar genom minskade kostnader för bränsle, flygplatsavgifter och andra avgifter.

SAS ska dessutom skära i kostnader för administration, marknadsföring och personal. Det kan innebära permitteringar, tjänstledighet och tidigarelagd pension, enligt pressmeddelandet.

Exakt vad det innebär för medarbetarna är dock oklart. Viktoria Svensson, ordförande för Unionenklubben för SAS kabinanställda, säger till Kollega att hon inte kan kommentera eftersom hon just nu inte har mer information än det som SAS gått ut med i pressmeddelandet.

Permittering - lön utan att jobba

 • Permittering regleras i Lagen om anställningsskydd, las.
 • Den som är permitterad har rätt till samma lön och förmåner som om personen hade fått behålla sina arbetsuppgifter.
David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  Facklig ilska mot SAS bemanningsföretag

  SAS startar upp två dotterbolag med bemanningsföretag som ska ta hand om delar av bolagets flygningar. Det hotar svenska arbetstillfällen men också vilka villkor som ska gälla för kabinanställda, menar kabinfacket på SAS.

 • Läs även...

  Vings krav: Sänk lönen eller bli av med jobbet

  Vings flygbolag vill sänka kabinpersonalens löner med 20 procent. Om de anställda inte går med på sänkningen blir de av med sina jobb. Unionen vägrar men kan tänka sig att förhandla om andra saker.

 • Läs även...

  Krisande företag lånar ut personal

  Mängder av företag tvingas lägga ner verksamheten i spåren av coronasmittan. Andra har rekordmycket att göra. Nu lånar de som saknar arbetsuppgifter ut sina anställda till sektorer som behöver dem bättre.

 • Läs även...

  Efter krav om sänkt lön – Vinganställda får gå

  Vings flygbolag Sunclass Airlines säger upp samtliga 175 anställda i Sverige. Det efter att förhandlingarna om sänkta löner med Unionen slutat i oenighet.

 • Läs även...

  Permitterade hjälper till i skolan

  Coronakrisen har lett till hög sjukfrånvaro bland personalen på många av landets skolor. Nu har permitterade från andra branscher snabbutbildats för att öka vuxennärvaron.

 • Läs även...

  Antalet varsel ökar kraftigt

  Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.