Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Coronaviruset kan ge nedskärningar på SAS

Coronaviruset har lett till minskat flygande. Det kan i sin tur leda till nedskärningar på flygbolaget SAS.
David Österberg Publicerad
Johan Nilsson/TT
Det minskande flygandet till följd av coronasmittan kan leda till nedskärningar på SAS. Johan Nilsson/TT

Hittills har över 90 000 personer smittats av coronaviruset. Rädslan för smittan har lett till minskat internationellt flygande och nu meddelar flygbolaget SAS att kapaciteten minskar på flera sträckor inom Europa och Skandinavien. Sedan tidigare är flygningar till och från Kina inställda och från torsdag ställer SAS även in flygningar till Hongkong.

Den minskade trafiken innebär att SAS behöver minska sina kostnader, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande. På kort sikt sparar bolaget pengar genom minskade kostnader för bränsle, flygplatsavgifter och andra avgifter.

SAS ska dessutom skära i kostnader för administration, marknadsföring och personal. Det kan innebära permitteringar, tjänstledighet och tidigarelagd pension, enligt pressmeddelandet.

Exakt vad det innebär för medarbetarna är dock oklart. Viktoria Svensson, ordförande för Unionenklubben för SAS kabinanställda, säger till Kollega att hon inte kan kommentera eftersom hon just nu inte har mer information än det som SAS gått ut med i pressmeddelandet.

Permittering - lön utan att jobba

  • Permittering regleras i Lagen om anställningsskydd, las.
  • Den som är permitterad har rätt till samma lön och förmåner som om personen hade fått behålla sina arbetsuppgifter.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

3 saker du måste veta om framtidens arbetsmarknad

Framtidens arbetsmarknad ställer nya krav på oss. Vi kan komma att behöva vidareutbilda oss, byta arbetsplats, eller till och med byta yrke. Här är listan över de tre viktigaste sakerna du måste veta om framtidens arbetsmarknad.
Carolina Högling Publicerad 6 februari 2025, kl 06:02
En telefon där skärmen visar AI bredvid en tecknad glödlampa.
Vad krävs för att möta framtidens arbetsmarknad? Upptäck de viktigaste trenderna och färdigheterna som arbetsgivare kommer behöva. En av de viktigaste färdigheterna att ha på arbetsmarknaden i framtiden kommer vara kunskaper inom AI. Foto: Colourbox

Ständig kompetensutveckling och anpassningsförmåga. Det är ett måste för den som vill ha en chans på framtidens arbetsmarknad, enligt rapporten ”Future of Jobs Report 2025”. Den som förstår de viktigaste trenderna och besitter rätt kunskaper har lättare att lyckas på framtidens arbetsmarknad.

Lista över vad du behöver ha koll på 

  1. Trenderna att hänga med i 

Teknisk utveckling, ekonomisk osäkerhet och den gröna omställningen är några av de viktigaste trenderna som förväntas förändra och forma den globala arbetsmarknaden fram till 2030. Trenderna innefattar bland annat AI, övergången till hållbara energikällor och den åldrande befolkningen. Alla viktiga att hålla koll på, både för arbetsgivare och arbetstagare, för att själva hänga med i utvecklingen. 

  1. Kunskaperna du behöver för framtiden

Kunskaper inom AI toppar listan över snabbast växande färdigheter som kommer att behövas inom arbetslivet i framtiden. På listan finns även kunskaper inom nätverks- och cybersäkerhet och teknik. Utöver teknikrelaterade färdigheter förväntas flexibilitet, kreativitet och nyfikenhet fortsätta öka i betydelse under de kommande fem åren. Färdigheter som inte förväntas vara lika viktiga framåt är uthållighet, manuell fingerfärdighet och precision. I genomsnitt kan man som arbetstagare förvänta sig att två femtedelar av ens befintliga kompetens i arbetet kommer att förändras, eller bli föråldrad under perioden 2025-2030, visar rapporten. 

  1. AI tar (inte) över

Hos många verkar det finnas en rädsla över att AI tar över och att jobben därmed försvinner. Den rädslan är enligt rapporten inte helt befogad. Trots att jobb förväntas försvinna, är dessa inte lika många som jobben som förväntas tillkomma. Det som dock kan hända är att de nya jobben kräver en annan kompetens. Där kan en av de viktigaste egenskaperna för framtidens arbetstagare, flexibilitet, komma att sättas på prov. Rapporten presenterar att om världens arbetskraft bestod av 100 personer skulle 59 behöva någon typ av vidareutbildning fram till 2030. 

Topp 10 färdigheter som blir allt viktigare på arbetsmarknaden 2025-2030

  1. AI och big data 
  2. Nätverks- och cybersäkerhet
  3. Tekniskt kunnande 
  4. Kreativitet
  5. Flexibilitet
  6. Nyfikenhet
  7. Ledarskap och socialt inflytande
  8. Talent management
  9. Analytiskt tänkande 
  10. Miljövård