Annons
Annons
 • Som anställd måste man kunna känna sig säker och trygg och kunna larma om det i organisationen, säger Mari Carlquist, ordförande i Unionenklubben på Scania. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Besvikelse på Scania efter mutskandal

Publicerad 10 mars 2021, kl 13:08

Scania ska vid flera tillfällen ha mutat sig till busskontrakt i Indien. Många anställda känner sig nog besvikna när skandalen nu uppdagas, tror Mari Carlquist, Unionens klubbordförande, som ändå menar att företaget agerat på ett bra sätt i efterhand.

I kvällens Uppdrag Granskning i SVT avslöjas mutskandalen som ska ha ägt rum under åren 2013 – 2016. Uppgifterna om mutorna ska ha bekräftats av en intern utredning som Scanias ledning låtit göra. Scania ska ha betalat för kontrakt i sju indiska delstater.

I Uppdrag Granskning berättar Scanias vd Henrik Henriksson att man vidtagit kraftfulla åtgärder, bland annat har de medarbetare som varit delaktiga fått lämna företaget.

Efter avslöjandet har företaget gått ut och informerat de anställda om vad som hänt, berättar Mari Carlquist, ordförande i Unionenklubben på Scania. Själv kände hon, tack vare sina fackliga uppdrag, till historien sedan tidigare. Men för de flesta andra är det nog en nyhet, tror hon.

– Det som framkommer i programmet kände knappast alla anställda till. Det har inte funnits någon allmän information omkring det.

Scaniaanställda har ett regelverk att hålla sig till. I reglerna understryks att anställda inte får använda mutor och att de ska anmäla misstänkt fusk.

– Så det som har hänt nu är absolut inget som företaget står för. Det är så klart väldigt tråkigt att det förekommer oegentligheter. Men när det gör det så är det viktiga att det upptäcks och åtgärdas.

Kan det hända igen?
– Det går inte att säga att det aldrig kan hända igen. Man får inte glömma att det är människor det handlar om. Människor kan alltid göra misstag och saker som inte är korrekta, säger Mari Carlquist.

– Det måste finns en öppenhet som gör att man kan signalera i tid när saker går fel. Som anställd måste man kunna känna sig säker och trygg och kunna larma om det i organisationen.

Hur reagerar de anställda på beskedet om mutaffären?
– Alla reagerar nog olika. Men om man går till sig själv så blir man först lite besviken när företaget man är så stolt över förknippas med dåliga saker. Men sedan ser man ju att Scania har agerat på ett bra sätt på det som hänt.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Scania: Facket fixade extra lönepåslag

  Scanias tjänstemän får 0,4 procent extra i lönepotten. Någon retroaktiv lönehöjning lyckades facket däremot inte förhandla sig till.

 • Läs även...

  Miljonregn över anställda när facket avstår arvode

  De anställda på Scania har helt oväntat blivit nära tre miljoner kronor rikare. Det sedan de fackliga företrädarna avstått från ett styrelsearvode, till förmån för Scanias personalstiftelse. En inrättning som länge varit vilande, men som nu får nytt liv.

 • Läs även...

  Scania erbjuder anställda avgångspension

  Scania ska minska personalstyrkan med 1 000 tjänstemän i Sverige. För att lyckas kommer bolaget nu med ett erbjudande om avgångspension. Unionenklubben är nöjd med innehållet och att det bygger på frivillighet.

 • Läs även...

  Lokal besvikelse över utebliven löneökning

  Bra lönenivå men synd att årets lönehöjning försvann. Kollega har pratat med klubbarna på Scania och Tallink Silja som har förståelse för att årets avtalsförhandling var ovanligt tuff, men som är besvikna över att det inte blev någon retroaktiv lön.

 • Läs även...

  Stort intresse för avgångspaket på Scania

  Tusen tjänstemän ska bort från Scania i Sverige. Som en del i det slutar 110 anställda mot avgångsvederlag eller en pensionsuppgörelse. Målet är att inga tillsvidareanställda ska behöva sägas upp.

 • Läs även...

  Scania backar om att ändra semesterlagen

  När Scania ska beta av sin orderbok kan det bli en del extrajobb för medarbetarna. Därför diskuteras nu övertid, arbete på lördagar och att skjuta på semestrar. Däremot backar Scania när det gäller att ändra semesterlagen.