Annons
Annons
  • Enligt Unionen drog arbetsgivaren slutsatser om medlemmens etniska tillhörighet på grund av dennes namn. Foto: Gorm Kallestad / TT

Begravningsbyrå stämd för diskriminering

Publicerad 18 september 2020, kl 10:04

En Unionenmedlem som sökte jobb på en begravningsbyrå sållades bort för att byrån inte erbjöd ”flyttpaket från utlandet”. Förbundet stämmer nu byrån för brott mot diskrimineringslagen eftersom det aldrig var aktuellt med något flyttpaket för medlemmen som bor i Sverige sedan länge.  

I våras hittade en medlem i Unionen en annons på Linkedin om en tjänst som UI-designer på en begravningsbyrå. UI står för User Interface och tjänsten innebar att vara ansvarig för byråns design, utseende och känsla bland annat. Medlemmen, som har en gedigen utbildning i bland annat interaktionsdesign, skickade in en ansökan.

Mindre än 24 timmar efter att medlemmen skickat iväg sin ansökan kom svaret att hen sållats bort på grund av att bolaget inte erbjöd "flyttpaket från utlandet". Medlemmen hade dock inte nämnt ett ord om något flyttpaket eftersom hen bott i Sverige sedan sjutton års ålder och även studerat i Sverige.

– Vi menar att medlemmen blivit utsatt för diskriminering, just på grund av svaret, säger Sofia Söderberg, jurist på Unionen.

– Vi uppfattar det som att arbetsgivaren drog slutsatser om medlemmens etniska tillhörighet på grund av namnet, för det finns inget i ansökan som indikerar att det skulle finnas ett behov av flyttpaket.

Bland de elva sökande, som blev kallade till intervju, fanns det däremot åtminstone två personer som lämnat uppgifter som tyder på att de bor eller verkar i utlandet. Det hindrade inte byrån att kalla dem till intervju.

Unionenmedlemmen har dessutom bättre, eller åtminstone lika bra, meriter som minst fem av de sökande som fick komma på intervju.

– Vi tycker medlemmen hade tillräckliga kvalifikationer för att i alla fall bli kallad till intervju. Dessutom blev medlemmen bortsållad väldigt fort, det lägger vi stor vikt vid, säger Sofia Söderberg.

Läs mer: Överviktig tekniker sades upp

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
  • Läs även...

    Övertro på algoritmer vid rekrytering

    Slut på diskriminering och stopp för luddiga beslut som alltid gynnar vita män. Algoritmerna utlovade ett framtida arbetsliv fritt från fördomar och sunkiga värderingar. Men icke. Al var visst inte det objektiva svaret på våra böner om rättvisa.