Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen: Vi gjorde helt rätt

På torsdagseftermiddagen beslutade Arbetsdomstolen att Unionen inte kan strejka för att få igenom kravet på flexpension. Dagen efter är Unionens ordförande Martin Linder besviken men inte ångerfull. "Vi gjorde helt rätt", säger han.
Niklas Hallstedt Publicerad
Jessica Gow / TT
Martin Linder, Unionens ordförande, är besviken men ångrar inte att man varslade om strejk. Jessica Gow / TT

Ni har drivit en fråga som inte går att gå i konflikt för. Hur kunde det ske?
– Vi har drivit frågan utifrån att vi tecknat avtal med alla andra arbetsgivareförbund inom Svenskt Näringsliv. Med dem har vi kunnat lösa det på traditionellt sätt vid förhandlingsbordet. Det gick inte med Almega. Därför varslade vi om konflikt för att öka pressen. Men Almega fokuserade på allt annat än sakfrågan och kom med sin fredspliktsinvändning. I går kom AD med sitt beslut. Vi tycker att AD gör en felaktig bedömning, men har inte mycket annat att göra än att följa beslutet.

Var det en missbedömning från er sida?
– Nej, vi drev frågan så långt vi kunde. Det var helt rätt av oss. Vi utgår alltid från att saker ska gå att lösa vid förhandlingsbordet inte i rättssalen. Och ingen kunde på förhand förutse AD:s beslut.

Ni har under lång tid förberett för konflikt. Hur mycket kostar det Unionen i tappat förtroende och förlorad prestige?
– Jag tycker tvärtom: vi har inte tappat förtroende. Vi lyckades mobilisera nästan 10 000 medlemmar, de stod på tröskeln att gå ut i strejk för rimliga och rättvisa villkor. Det hade varit en av de största tjänstemannastrejkerna på decennier. Vi har visat att Unionenmedlemmarna vill ha schysta villkor och har kraft att driva igenom dem.

Tror du inte att medlemmarna är besvikna på Unionen som inte lyckades iscensätta strejken?
– Nej, besvikelsen riktar sig nog mot Almega.

Hur kommer ni att gå vidare med förhandlingarna med Almega nu?
– Förhandlingarna fortsätter redan i dag. I sak har inget ändrats, medlemmarnas krav står kvar. Det enda som har hänt är att vi har ett juridiskt utfall att förhålla oss till, just nu kan vi inte strejka för flexpensionen.

Vilka frågor återstår att lösa?
– Det finns en mängd frågor på bordet, olika för olika avtalsområden inom Almega. Det handlar exempelvis om lönesättning och individgaranti.

Kommer ni att driva frågan om flexpensionen via PTK i framtiden?
– Det går inte att svara på i dag hur vi kommer att göra. Får vi ett avtal med samma längd som på övriga områden kommer det att vara ett knappt år fram till nästa avtalsrörelse. Till dess kommer vi att hitta alternativa vägar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.