Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen: Risk för nya varsel

Flera problemfyllda förhandlingar med Almega väntar. I nästan alla branscher återstår svåra frågor att komma överens om mellan Unionen och arbetsgivarorganisationen.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
"Är det så att Almega vidhåller den här typen av försämringar i avtalen finns definitivt risk för att vi behöver varsla igen och gå till konflikt", säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef. Colourbox

I torsdags kom Arbetsdomstolens besked som stoppade Unionens möjlighet att strejka för att driva igenom flexpensionen. Men det betyder inte att det kommer att bli en enkel match att komma överens om de åtta avtal på Almegas områden som löpte ut den sista mars.

– Vid sidan om pensionen finns en mängd andra frågor där Almega driver rejäla försämringar av avtalen som medlemmarna inte accepterar. De ser olika ut på olika områden, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, och räknar upp några exempel.

  • Inom IT och Telekom vill arbetsgivarna öka möjligheten att konjunkturanpassa arbetstiden, att packa ihop tiden vissa perioder och jobba mindre andra perioder.
     
  • Inom Utveckling och tjänster vill man ta bort individgarantin.
     
  • Inom Public service finns flera arbetstidsfrågor. Arbetsgivaren vill exempelvis korta tiden för hur långt i förväg anställda ska få veta sina scheman från fyra till två veckor. Man vill också lägga ut mer arbetstid på kvällar och helger för dem som har kontorsarbetstid utan att kompensera det med arbetstidsförkortning.
     
  • Inom Svensk Teknik och Design är anställningsformerna en viktig fråga.

– Är det så att Almega vidhåller den här typen av försämringar i avtalen finns definitivt risk för att vi behöver varsla igen och gå till konflikt, säger Niklas Hjert.

Förhandlingarna på Almegas områden tar fart igen i morgon tisdag och håller på under veckan. Sammanlagt har Unionen 23 kollektivavtal med Almega. Åtta av dem löpte ut den sista mars.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.